Η συνολική κατανάλωση κρέατος στην Ευρώπη θα µειωθεί, φθάνοντας από 69,3 κιλά ανά άτοµο το 2018 σε 68,6 κιλά το 2030. Αντίστοιχα, η παραγωγή πρόβειου και κατσικίσιου κρέατος θα αυξηθεί στους 950.000 τόνους από τους 903.000 τόνους, αφού κρίνεται ως η πιο επικερδής για τους παραγωγούς.
Ειδικότερα, η παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ ανακάµπτει σταθερά από το 2015, µετά από τρία χρόνια µειωµένης προσφοράς, εξαιτίας της έµφασης που δόθηκε στην ανάπτυξη ζωικού κεφαλαίου για γαλακτοπαραγωγή. Ωστόσο, η παραγωγή αναµένεται να µειωθεί και πάλι, εξαιτίας της χαµηλής κερδοφορίας των παραγωγών, της µείωσης της ζήτησης για µοσχαρίσιο κρέας αλλά και του ισχυρού ανταγωνισµού από τρίτες χώρες. Τα αµέσως επόµενα χρόνια, όπως καταγράφεται στην έκθεση της Κοµισιόν, οι τιµές αναµένεται να µειωθούν, προτού σταθεροποιηθούν προς το τέλος της επόµενης δεκαετίας.
Σε ό,τι αφορά το αιγοπρόβειο κρέας, η παραγωγή αναµένεται να ανακάµψει ελαφρώς, µετά από αρκετά χρόνια στασιµότητας. Αυτό οφείλεται στις βελτιωµένες αποδόσεις για τους παραγωγούς, στη συντήρηση των συνδεδεµένων ενισχύσεων, αλλά και στη σταθερή εγχώρια ζήτηση.
Καθώς η κατανάλωση χοιρινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση µειώνεται κατά την περίοδο προοπτικής, επιπλέον ποσότητες αναµένεται να διοχετευθούν στις εξωτερικές αγορές, και κυρίως στην Κίνα, παρά τον έντονο ανταγωνισµό που δέχεται η χώρα από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.
Το κρέας πουλερικών είναι το µόνο κρέας για το οποίο τόσο η παραγωγή όσο και η κατανάλωση στην Ευρώπη αναµένεται να αυξηθούν σηµαντικά κατά τη διάρκεια της επόµενης δεκαετίας, αύξηση που υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει το 4% µεταξύ του 2019 και 2030. Μάλιστα, υποστηριζόµενη από τη συνεχιζόµενη αύξηση της παγκόσµιας ζήτησης, η ΕΕ θα καταφέρει να αυξήσει τις εξαγωγές της σε πουλερικά.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί από το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2018