![neo-sunergatiko-vhma](https://agro.atcomcdn.com/images/580x320/files/neo-sunergatiko-vhma.jpg)
Η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί βασικό πυλώνα της γεωργίας στην Κρήτη, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις.
«Το µέλλον ανήκει στα ολιγοµελή συνεργατικά σχήµατα. Σε αυτά...
Στον κύκλο των ευρωπαϊκών χωρών µε πρόσβαση σε βιοδιεγέρτες...
Τα µέλη του Συνεταιρισµού Ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων (Φαµελιά Αστερουσίων) γράφουν ιστορία διότι και φέτος, παρά την µειωµένη καρποφορία που σηµειώθηκε σε παραγωγικά κέντρα της χώρας, σηµειώνουν πολύ υψηλή παραγωγή. ∆ιότι δεν επηρεάστηκαν σε τόσο µεγάλο βαθµό από την ακαρπία. Η αποδοτικότητα αυτή των ελαιόδεντρων οφείλεται εν πολλοίς µε τη συνεργασία τους µε την Timac Agro | ΛΥ∆Α και την εφαρµογή λιπασµάτων και βιοδιεγερτών της εταιρείας.
Με 30 χρόνια εµπειρίας στα θερµοκήπια µε καλλιέργειες ντοµάτας και αγγουριού, ο Νίκος Χαραλαµπάκης, µοιάζει να έχει βρει τη συνταγή για να πρωταγωνιστεί στις διεθνείς αγορές µε εµπορεύσιµη σοδειά άριστης ποιότητας η οποία δεν επηρεάζεται ούτε από αβιοτικούς παράγοντες, όπως η πρόσφατη µακρά περίοδος ξηρασίας που έπληξε την Κρήτη.
«Πρώτα αγοράζει το µάτι και µετά το χέρι», το µότο του Γιάννη Χιώτη, έµπειρου καλλιεργητή πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια, ο οποίος στο Έλος της Λακωνίας έχει βρει τη χρυσή τοµή που ανεβάζει στους 6,5 τόνους την παραγωγή ανά στρέµµα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την απαιτούµενη από το εµπόριο ποιότητα παραγωγής.
Κοµβικό «εργαλείο» για την ποιοτική και την ποσοτική αναβάθµιση των πολυετών καλλιεργειών αποδεικνύεται η µετασυλλεκτική, επικουρική ή και βασική, λίπανση ιδίως όταν συνδυάζεται µε εφαρµογές στο έδαφος και στα φύλλα των φυτών µε τεχνολογικά προηγµένα προϊόντα θρέψης.
Σε μια εποχή που η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια αποτελεί θέμα πρωταρχικής σημασίας, τα γεωργικά προϊόντα συνιστούν καθοριστικό πυλώνα για την εξασφάλιση της παγκόσμιας τροφής.
Στο συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο της γεωργίας, οι βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και οι φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις αποτελούν θέματα υψίστης σημασίας.
Με µια νέα ποικιλία ρυζιού, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποφάσισε να πειραµατιστεί, φέτος, ο παραγωγός Στέλιος Τσολάκης από τα Κύµινα Θεσσαλονίκης.
Τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια ο παραγωγός Μάκης Συµεωνίδης, τρεις φορές την εβδοµάδα, άγρια χαράµατα φορτώνει το φορτηγάκι του µε φρέσκα φρούτα και ζαρζαβατικά που παράγει και µαζί µε τη σύζυγό του στήνουν τον πάγκο τους σε διάφορες λαϊκές αγορές στη Μακεδονία.
Σταδιακή «στροφή» προς την καλλιέργεια του βιοµηχανικού κερασιού, παράλληλα µε την αναδιάρθρωση του οπωρώνα του, µε νέες ποικιλίες έχει θέσει σε εφαρµογή στα κτήµατά του ο Γιώργος Ταξίδης, ένας από τους πλέον δραστήριους δενδροκαλλιεργητές στους Πύργους Εορδαίας.
Ήταν πρωί της 3ης Απριλίου όταν ο 67άχρονος αγρότης, Άγγελος Γυφτοδήµος, έφτασε στην καλλιέργεια πατάτας, στα Ψαχνά της Εύβοιας για να αντικρίσει ένα ζοφερό θέαµα µε µόνο περιθώριο αντίδρασης,να γίνει το φρεζάρισµά της.
Σε ένα διαρκώς µεταβαλλόµενο καλλιεργητικά περιβάλλον, όπου η αναζήτηση λύσεων µε πολυδύναµο χαρακτήρα έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη, η πρόκληση τόσο για γεωπόνους, όσο και για παραγωγούς είναι µία: Να βελτιστοποιήσουν την απόδοση της καλλιέργειας µε το µικρότερο δυνατό αποτύπωµα.
Η αζωτούχος λίπανση κατέχει καθοριστικό ρόλο για τη διασφάλιση υψηλών αποδόσεων, καθώς όχι μόνο θρέφει την καλλιέργεια με άζωτο, αλλά εφοδιάζει και με άλλα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, όπως είναι το θείο (S), το μαγνήσιο (MG) και ιχνοστοιχεία.
Πατάτα, µία από τις σηµαντικότερες καλλιέργειες σε παγκόσµιο επίπεδο και βασικό στοιχείο στην καθηµερινή διατροφή πολλών ανθρώπων. Τόσο µάλιστα, που αποτελεί την τέταρτη εκτενέστερη καλλιέργεια πίσω από τον αραβόσιτο, το ρύζι και το σιτάρι.
Οι τελικές αποδόσεις στην καλλιέργεια του καλαµποκιού επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες. Η επιλογή του κατάλληλου υβριδίου, η σύσταση του εδάφους, οι κλιµατολογικές συνθήκες, οι καλλιεργητικές πρακτικές, καθώς και η ορθολογική θρέψη, µπορούν να επηρεάσουν τους συντελεστές της απόδοσης και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της παραγωγής.
Η επιφανειακή λίπανση των σιτηρών αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πρακτικές για την εξασφάλιση υψηλών αποδόσεων.
Ο όμιλος Roullier ιδρύθηκε στο Saint Malo της Βρετάνης στη Β. Γαλλία το 1959, όταν ο ιδρυτής του, Daniel Roullier, δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας κοραλλιογενούς άλγης με σκοπό την παραγωγή εδαφοβελτιωτικών προϊόντων.
Η Ελλάδα είναι χώρα µε µακροσκελή ιστορία στην καλλιέργεια του βαµβακιού. Αποτελεί την κύρια χώρα βαµβακοκαλλιέργειας της Ευρώπης, καθώς διαθέτει το 80% των ευρωπαϊκών εκτάσεων, µε περισσότερα από 2.5 εκατοµµύρια στρέµµατα, κατέχοντας έτσι το 0.8% της παγκόσµιας παραγωγής βάµβακος.
Ο όµιλος Roullier ιδρύθηκε στο Saint Malo της Βρετάνης στη Β. Γαλλία το 1959, όταν ο ιδρυτής του, Daniel Roullier, δηµιούργησε το πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας κοραλλιογενούς άλγης µε σκοπό την παραγωγή εδαφοβελτιωτικών προϊόντων.