BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Απαραίτητη η εξειδικευμένη θρέψη στις αροτραίες καλλιέργειες

Σε συνέντευξή του ο εμπορικός διευθυντής της TimacAgro | ΛΥΔΑ, Δημήτρης Ρέππας, τονίζει την σημασία επένδυσης στις αροτραίες καλλιέργειες και στην αναγκαίοτητα ορθής θρέψης με αποτελεσματικά και βιώσιμα μέσα.

67-0

6
0

 

Δημήτρης Ρέππας,

Εμπορικός Διευθυντής TimacAgro | ΛΥΔΑ

  • Υπάρχει χώρος για τα αροτραία σε μια αγροτική χώρα με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας και σε ποιες καλλιέργειες εντοπίζεται το ενδιαφέρον

Φυσικά και υπάρχει, άλλωστε το 2020 απέδειξε περίτρανα την αναγκαιότητα να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο σε αροτραίες καλλιέργειες, όπως το σκληρό σιτάρι. Η πανδημία της νόσου Covid-19 ανέδειξε όχι μόνο τη σημαντικότητα της διατροφικής αλυσίδας, αλλά και της διατροφικής επάρκειας. Οι παραγωγοί που επένδυσαν σε καλλιέργειες όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, είδαν και βλέπουν την επένδυση τους να αποφέρει καρπούς. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι το σιτάρι κυμάνθηκε στα 23 λεπτά από τα 16 λεπτά το κιλό, ενώ η καλή ποιότητα αποτέλεσε σε πολλές περιπτώσεις κύριο κριτήριο επιλογής με ακόμα μεγαλύτερες τιμές. Στο καλαμπόκι η κατάσταση είναι άκρως ευνοϊκή, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα παρουσιάζονται μειωμένα και οι τιμές είναι συνεχώς ανοδικές. Τη δεδομένη στιγμή, οι στρεμματικές εκτάσεις στην εγχώρια αγορά αναμένεται να αυξηθούν έως και 10%. Τέλος παρά τις όποιες πιέσεις, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το βαμβάκι αποτελεί μια πολύ σημαντική αροτραία καλλιέργεια, καθώς παράγεται μόνο σε τρεις χώρες της ΕΕ με την Ελλάδα να αποτελεί κύρια χώρα, αφού διαθέτει το 80% των ευρωπαϊκών εκτάσεων βαμβακοκαλλιέργειας.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε τη σπουδαιότητα της εξειδικευμένης θρέψης και των specialite λιπασμάτων και στις αροτραίες καλλιέργειες. Η Timac Agro I ΛΥΔΑ με προϊόντα όπως το Eurocereal με τεχνολογία MPPA DUO και το Sulfammo με τεχνολογία MPPA, έρχεται να καλύψει πλήρως τις ανάγκες τόσο της βασικής, όσο και της επιφανειακής λίπανσης στοχεύοντας όχι μόνο σε ποσοτικές αποδόσεις, αλλά και στην καθολική αύξηση της ποιότητας ανάλογα την καλλιέργεια (πχ. πρωτεΐνες, υαλώδη, ποιότητα ίνας κ.α.). 

  • Πώς υποδέχεται ο κλάδος των εισροών την πολιτική farm to fork της EE; Πως δένει αυτή με την τεχνολογία και πως επιδρά στην αγροτική παραγωγή?

Η πολιτική farm to fork της ΕΕ έχει σαν απώτερο στόχο να προστατεύσει την επισιτιστική ασφάλεια, τη διατροφή και το περιβάλλον, δίνοντας έμφαση στη βιολογική γεωργία και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε κράτους-μέλους. Νέες τεχνολογίες έρχονται να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή, έχοντας ως κύριο γνώμονα την κυκλική οικονομία. Η αγροτική παραγωγή πρόκειται να αναπροσαρμοστεί στο νέο αυτό πλαίσιο, καθώς ήδη βιώνουμε την αυστηροποίηση στη χρήση φυτοφαρμάκων και την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών. Φυσικά, η μετάβαση αυτή θα πρέπει να γίνει σταδιακά και να μην θέσει σε ρίσκο την αγροτική παραγωγή.

Σήμερα, η Timac Agro I ΛΥΔΑ διαθέτει εξειδικευμένα προϊόντα θρέψης, αξιοποιώντας στο έπακρο τη δύναμη της Φύσης, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών κάθε καλλιέργειας . Οι λύσεις μας, βασισμένες σε τεχνολογίες πολυετούς έρευνας, λειτουργούν με δύο τρόπους: α) βελτιώνουν την απόδοση των λιπασμάτων και β) ενισχύουν καθολικά την ανάπτυξη αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εκάστοτε καλλιέργειας.

Δείχνοντας σεβασμό προς το περιβάλλον, προωθούμε τη Γεωργία με αειφόρο τρόπο. Αυτή η δέσμευση είναι που μας οδηγεί σε μια συνεχή εξέλιξη προκειμένου να παρέχουμε πραγματικά αποδοτικές λύσεις υψηλής ποιότητας. Τέλος, η γκάμα των βιολογικών προϊόντων ενισχύεται συνεχώς με νέα προϊόντα που σύντομα πρόκειται να ανακοινωθούν.

  • Πως επηρεάζουν οι περιορισμοί, λόγω της πανδημίας, τις συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών και πως φθάνει αυτό στον παραγωγό?

Σε ένα γενικό πλαίσιο, σίγουρα η πανδημία επηρέασε τον τρόπο εργασίας και προσέγγισης για πολλές εταιρείες, όχι όμως για εμάς. Τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας, οι 40 και πλέον γεωπόνοι μας ήταν και είναι συνεχώς δίπλα στον Έλληνα παραγωγό, προσφέροντας λύσεις εξειδικευμένης θρέψης.  Άλλωστε το μότο η «Η Γεωργία δε σταματά» αποτέλεσε και αποτελεί βασικό άξονα για εμάς μέχρι και σήμερα.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο περιοδικό "Μεγάλες Καλλιέργειες" που κυκλοφόρησε μαζί με την εφημερίδα Agrenda στις 20 Φεβρουαρίου 2021

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία