BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Η σωστή θρέψη έβγαλε άμυνα στον φετινό παγετό με λύσεις Timac Agro

Η αποµάκρυνση παραδοσιακών εργαλείων της φυτοπροστασίας από την διάθεση των παραγωγών, σε συνδυασµό µε τις προκλήσεις που φέρνoυν τα αυξανόµενα ακραία καιρικά φαινόµενα στον χώρο της γεωργίας, καθιστούν όλο και πιο αβέβαιο το οικονοµικό αποτέλεσµα.

12-13_14

Στέλα Προβελέγγιου

21
0

Αντιλαµβανόµενες αυτό το νέο σκηνικό οι οικογένειες Μάντζαρη και Παραπούλη ένωσαν τις δυνάµεις τους και δηµιούργησαν την εταιρεία Αγροδίκτυο. Από τον σπόρο, την καλή θρέψη και τεχνική υποστήριξη των 45 και πλέον παραγωγών που τους εµπιστεύονται, έως την συσκευασία-τυποποίηση και διακίνηση στην αγορά, οι τρεις ιδρυτές της εταιρείας αποτελούν σήµερα σηµείο αναφοράς στο νοµό Βοιωτίας και συγκεκριµένα στην περιοχή της Θήβας για τις καλλιέργειες του κρεµµυδιού, της πατάτας και του καρότου.

Με τρεις βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, η Αγροδίκτυο καλλιεργεί κρεµµύδι και πατάτες σε ευρεία κλίµακα, παρέχει τεχνική κάλυψη των συνεργαζόµενων παραγωγών µέσω του καταστήµατος γεωργικών εφοδίων και επενδύει ολοένα και περισσότερο στην διακίνηση των τελικών προϊόντων όχι µόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και στο εξωτερικό.

Ακολουθώντας λοιπόν κατά γράµµα την φιλοσοφία της εταιρείας, ότι η θέση του γεωτεχνικού πρέπει να είναι στον αγρό, ο Παναγιώτης Παραπούλης, γεωπόνος και παραγωγός και ο ίδιος, περνάει το µεγαλύτερο µέρος της ηµέρας του στο χωράφι, παρέχοντας επιτόπια τεχνική και εξατοµικευµένη υποστήριξη στους καλλιεργητές του και τεστάροντας όλα τα νέα σκευάσµατα και προγράµµατα θρέψης που εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο της. «∆εν συστήνουµε τίποτα στους παραγωγούς µας χωρίς να το έχουµε δοκιµάσει πρώτοι εµείς στις δικές µας καλλιέργειες», αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

 

Το Fertileader Viti που γλίτωσε τις καλλιέργειες από τον παγετό

Προτείνοντας ένα οργανωµένο πρόγραµµα θρέψης, η Αγροδίκτυο, µε µπροστάρη τον Παναγιώτη Παραπούλη και την πολύτιµη συµβολή της τοπικής γεωπόνου της Timac Agro | ΛΥ∆Α (Βοιωτίας-Εύβοιας), Μαρία Σαµαρτζή, βοήθησαν τις καλλιέργειες κρεµµυδιού και πατάτας να ανακάµψουν από τα τρία κύµατα παγετού που αντιµετώπισαν την φετινή περίοδο. Κλειδί είναι η καλή εγκατάσταση των φυτών στο χωράφι, µε ικανοποιητική ανάπτυξη του ριζικού τους συστήµατος, τονίζουν και οι δύο και συνιστούν δυναµικό ξεκίνηµα µε εφαρµογή του βιοδιεγέρτη Fertiactyl GZ, µε τεχνολογία Fertiactyl Complex συµπληρωµένο µε άζωτο σε ουρική και κάλιο σε βιοδιαθέσιµη µορφή. Οι παραγωγοί της περιοχής, συµπεριλαµβανοµένου της Αγροδίκτυο, που δοκίµασαν το προϊόν έστω και για µια χρονιά, έγιναν πιστοί υποστηρικτές του, εφαρµόζοντάς το µέσω του συστήµατος άρδευσης µετά τη φύτευση.

Το δεύτερο σκεύασµα, που χαίρει µεγάλης αποδοχής µεταξύ των παραγωγών, είναι το λίπασµα-βιοδιεγέρτης Fertileader Viti που συµβάλλει στην αύξηση του ειδικού βάρος των καρπών και στην διατήρησή του κατά τους µετασυλλεκτικούς χειρισµούς και την αποθήκευσή τους. Επιπροσθέτως, χάρη στην ενίσχυση της αντοχής σε χαµηλές θερµοκρασίες που προσφέρει, έπαιξε σηµαντικό ρόλο φέτος στην ταχεία ανάκαµψη και προστασία των καλλιεργειών από τους παγετούς. «Είναι από τα προϊόντα θρέψης που θυµούνται και ζητούν σταθερά οι καλλιεργητές και αυτό λέει πολλά για την αποτελεσµατικότητά του», αναφέρει ο Παναγιώτης Παραπούλης.

Σύµφωνα µε την γεωπόνο Μαρία Σαµαρτζή, η επιτυχία του Viti «κρύβεται» στην δράση του ως βελτιωτικό της απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από το φυτό, καθώς επίσης και της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας µέσω της παράτασης της διάρκειας ζωής των χλωροπλαστών.

Το πρόγραµµα ειδικής θρέψης, ολοκληρώνεται µε διαφυλλική εφαρµογή του Fertileader Rame που έρχεται να συµβάλει στην κάλυψη των αναγκών της καλλιέργειας σε χαλκό, ενώ η τεχνολογία Seactiv που διαθέτει εξασφαλίζει µεγάλη προσκολλητικότητα στα φύλλα και διασυστηµατικότητα, ενώ είναι κατάλληλο και για τη βιολογική γεωργία. Στην πράξη τα οφέλη του Rame είναι διπλά, καθώς δρα και ως φυτοπροστατευτικό, ενεργοποιώντας τις άµυνες του φυτού.  

«Και τα τρία ειδικά σκευάσµατα θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α εδραιώνουν τη θέση τους µεταξύ των παραγωγών, που βλέπουν άµεσα αποτελέσµατα και στην ποιότητα αλλά και στην απόδοση των καλλιεργειών τους, κερδίζοντας δίκαια την εµπιστοσύνη µας», αναφέρει ο κ. Παραπούλης.

 

Άνοιγμα στον πατατόσπορο και νέο brand name για την Αγροδίκτυο

Πέρα από την στροφή σε προϊόντα ειδικής θρέψης, η Αγροδύκτιο αξιοποιεί τους δείκτες NDVI και µετεωρολογικά δεδοµένα ώστε να αυξηθεί η αποτελεσµατικότητα και ακρίβεια των επεµβάσεων, ενώ παράλληλα οι τρεις ιδρυτές της εταιρείας έχοντας όπως είπαν οι ίδιοι χαρακτηριστικά την «βιωσιµότητα στο DNA τους» υιοθετούν ακόµα και σύστηµα για την διαχείριση των αποβλήτων από τα ψεκαστικά µηχανήµατα ώστε να µην καταλήγουν στο περιβάλλον.

 

Επέκταση δικτύου εξαγωγών σε Βρετανία και Νοτιοανατολική Ασία

Με 15.000 τόνους κρεµµυδιών και 10.000 τόνους πατάτας, η εταιρεία συγκαταλέγεται στους µεγάλους «παίκτες» του χώρου στις συγκεκριµένες καλλιέργειες, ενώ διατηρεί την ίδια στιγµή άριστες εµπορικές σχέσεις µε τις µεγαλύτερες αλυσίδες τροφίµων στην Ελλάδα Η διακίνηση των προϊόντων όµως δεν περιορίζεται στα στενά πλαίσια της χώρας και προκαλώντας έκπληξη ακόµα και στους εκτελωνιστές η Αγροδίκτυο επέκτεινε µε επιτυχία το σταθερό πελατολόγιό του από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έως τη Βρετανία, τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα και την Μαλαισία το 2020.

Με πίστη στα ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών προϊόντων, οι τρεις ιδρυτές της εταιρείας, στοχεύουν παράλληλα µέσα από τις δράσεις τους και τα µελλοντικά τους σχέδια στην ανάδειξή τους στο εξωτερικό αλλά και στην προστασία τους στην εγχώρια αγορά, συµβουλεύοντας τους παραγωγούς να πουλάνε µε σύστηµα, οργάνωση και τυποποίηση, ώστε να κρατάνε σε καλά επίπεδα την τιµή και να καρπώνονται τον µόχθο της δουλειάς τους.

Με οδηγό αυτό, η εταιρεία ετοιµάζεται να ξανα-συστηθεί στην αγορά, λανσάροντας ένα καινούριο brand name µέσα στο καλοκαίρι. Με την επωνυµία «FreshBox» και υποστηριζόµενο από τις 4 γραµµές συσκευασίας και τα 4,5 χιλιάδες τετραγωνικά ψυκτικών θαλάµων που διαθέτει, η Αγροδίκτυο σχεδιάζει να µπει δυναµικά και στο χώρο των επεξεργασµένων προϊόντων κρεµµυδιού, από κύβους µέχρι σκόνη.

 

«Ηµέρα αγρού» για πρώτη γνωριµία µε νέες ποικιλίες πατάτας

Θέλοντας να κλείσει τον κύκλο των ενεργειών της, από τον σπόρο στην αγορά, η εταιρεία, µε υπεύθυνο τον Νίκο Παραπούλη έκανε το πρώτο της βήµα και στην διάθεση πατατόσπορου, αντιπροσωπεύοντας το δανέζικο οίκο Danespo. «Ως καλλιεργητές πατάτας αλλά και ως γεωπόνοι γνωρίζουµε τη σηµασία του ποιοτικού πατατόσπορου. Μέσω αυτής της σηµαντικής συνεργασίας, παραγωγοί από όλη την Ελλάδα µπορούν να προµηθευτούν εκτός από την παραδοσιακή και ευρέος χρησιµοποιούµενη ποικιλία Spunta, και τις ποιοτικές και καινοτόµες Cimega, Argana, Elinor µεταξύ άλλων», µας λέει µε υπερηφάνεια ο Νίκος Παραπούλης. Και σε αυτή την περίπτωση η Αγροδίκτυο αποφάσισε να το πάει ένα βήµα παρά πέρα και να µην κινηθεί ως απλό εµπορικό κατάστηµα.

Για αυτό το λόγω, ακολουθώντας τα βήµατα µεγάλων σποροπαραγωγικών εταιρειών, έσπειρε σε 30 στρέµµατά δοκιµαστικού αγρού, τις 14 νέες ποικιλίες που ένταξε πρόσφατα στο χαρτοφυλάκιό της ώστε να καταγράψει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε µιας, να δοκιµάσει την συµπεριφορά τους στην εφαρµογή ειδικών πρoγραµµάτων θρέψης, όπως αυτό της Timac Agro | ΛΥ∆Α, και να δώσει στα µέσα Ιουλίου την ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόµενους παραγωγούς να τις γνωρίσουν από κοντά στο FieldDay που διοργανώνει. «Έχουµε στόχο τα επόµενα χρόνια να επενδύσουµε ακόµα περισσότερο στο κοµµάτι του σπόρου και µετά την πατάτα, να επεκταθούµε και στο κρεµµύδι», τονίζουν τα αδέλφια Παραπούλη.

Αναλυτικά το αφιέρωμα διαθέσιμο εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία