Με έδρα στη Μέλισσα της Ξάνθης, όπου και διατηρεί εγκαταστάσεις µε αποθήκες και γραφεία συνολικής επιφάνειας 2.500 τ.µ., η επιχείρηση του Θεόδωρου Τσάλη, της Ειρήνης Αριστείδου και του Νίκου Σπανίδη, καλύπτει ένα ευρύ φάσµα παροχής υπηρεσιών σε καλλιέργειες αροτραίων, κηπευτικών και δενδρωδών, ενώ δίνει βαρύτητα και στην ανάπτυξη συµβολαιακής γεωργίας µε τοπικούς παραγωγούς για µια σειρά από προϊόντα. «Το αντικείµενο της εταιρείας έχει να κάνει µε όλα τα γεωργικά εφόδια ενώ εµπορευόµαστε, παράλληλα, και αγροτικά προϊόντα, όπως στάρια, καλαµπόκια και ηλίανθους. Επίσης έχουµε αναπτύξει σε µεγάλο βαθµό την καλλιέργεια της πιπεριάς και κάνουµε και συµβάσεις συµβολαιακής καλλιέργειας, κυρίως µε µαλακά στάρια και µε άλλα προϊόντα όπως το καλαµπόκι», αναφέρει στην Agrenda ο Θεόδωρος Τσάλης.
∆ιπλασιάστηκαν οι εκτάσεις ακτινιδίου
Μια ακόµη ιδιαίτερα δυναµική καλλιέργεια για τον νοµό, στην οποία εστιάζει την προσοχή της η επιχείρηση, είναι αυτή του ακτινιδίου, που έχει διπλασιάσει τοπικά τις εκτάσεις της τα τελευταία πέντε χρόνια. «Αφουγκραζόµαστε τις τάσεις που διαµορφώνονται στην αγορά και προσαρµοζόµαστε ανάλογα» τονίζει στην Agrenda ο Βασίλης Στεφανής γεωπόνος της επιχείρησης µε εξειδίκευση στις µεγάλες καλλιέργειες και τη δενδροκοµία και µέλος µιας σφιχτής και έµπειρης οµάδας συνολικά 9 ατόµων, στην οποία µετέχουν επίσης ο Γιάννης ∆ερβίσης µε ειδίκευση στη µεγάλη καλλιέργεια, ο Νίκος Σπανίδης στην πατάτα, το κρεµµύδι και το καλαµπόκι και ο Σαλή Ογλού Σαδίκ µε γνώσεις στα κηπευτικά.
Πρόγραµµα επεµβάσεων µε πρωταγωνιστές τα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α
Αναφερόµενος ειδικότερα στην καλλιέργεια της ακτινιδιάς, ο Βασίλης Στεφανής µας είπε πως «η τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί από τους γεωπόνους έχει οδηγήσει σε ολοένα αυξανόµενη παραγωγή ποιοτικού ακτινιδίου µε εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά». Υπογράµµισε δε, πως για τους συνεργαζόµενους παραγωγούς έχει διαµορφωθεί ένα πρόγραµµα επεµβάσεων, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν τα προϊόντα τηςTimac Agro | ΛΥ∆Α.
«Ξεκινά µε τη βασική λίπανση περίπου το ∆εκέµβριο µε Duofertil Top Phos και ακολουθούν δύο δόσεις Duofertil MPPA DUO και στην συνέχεια έχουµε διαφυλικές εφαρµογές µε Maxifruit, Fertileader Leos, Fertileader Κaleo κι άλλα, ανάλογα µε τις απαιτήσεις της κάθε χρονιάς και τα αποτελέσµατα είναι θεαµατικά» σηµειώνει, προσθέτοντας ότι «υπάρχει και το FERTIACTYL GZ που δεν το αφήνουµε σχεδόν ποτέ από τα προγράµµατά µας, σε όλες τις καλλιέργειες. Είναι εκείνο που θα πείσει και τον πιο διστακτικό αγρότη να δοκιµάσει τα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α. Θα το χρησιµοποιήσει και θα δει µέσα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα ένα αποτέλεσµα για το οποίο κι ο ίδιος θα εκπλαγεί».
Στη συνεργασία µε τη «Θεόδωρος Τσάλης & Σία ΟΕ» αναφέρθηκε και ο περιφερειακός διευθυντής πωλήσεων Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης της Timac Agro | ΛΥ∆Α, Ιωάννης Μπόρος. «Πρωταρχικός µας στόχος, τον οποίο θεωρώ πως έχουµε πετύχει και διευρύνουµε περαιτέρω, είναι η δηµιουργία µιας αµοιβαίας επωφελούς αλλά και βιώσιµης συνεργασίας. Άλλωστε, βασική επιδίωξη της εταιρείας µας αποτελεί η επίτευξη προστιθέµενης αξίας στους παραγωγούς και η µεγιστοποίηση των αποδόσεων των καλλιεργειών τους», τόνισε.
Τα αποτελέσµατα «χτίζουν» εµπιστοσύνη
Στην εµπιστοσύνη που χτίζεται χρόνο µε το χρόνο µε τους παραγωγούς εστίασε ο Ερέν Χουσεΐν, σύµβουλος θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α στη Ξάνθη. «Όταν έρχονται αποτελέσµατα, υπάρχουν χαµόγελα και έτσι µεγαλώνουµε και εµείς», σηµείωσε και τόνισε πως «οι παραγωγοί που εµπιστεύονται τα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α έχουν δει µεγάλη ποσοτική διαφορά στα κτήµατά τους αλλά και στην ποιότητα». Το πρόγραµµα θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α για την καλλιέργεια της ακτινιδιάς, ακολουθούν και τα αδέλφια Μουµίν Ογλού Οζάη και Οζτζάν, δύο παραγωγοί από την περιοχή του ∆ήµου Τοπείρου, οι οποίοι έχουν πάνω από 100 στρέµµατα ακτινίδια -σε µια συνολική εκµετάλλευση µε περισσότερα από 1.500 στρέµµατα µε µεγάλες καλλιέργειες, αλλά και δενδροκοµικά- και είναι πολύ ικανοποιηµένοι από την ποιότητα και την απόδοση.
Αναζωογόνηση της φυτείας παρά τις ζημιές στους οφθαλμούς
Η καλλιέργεια της ακτινιδιάς είναι µέρος της εκµετάλλευσης και της οικογένειας Χατζόπουλου από τη Γενισσέα Ξάνθης. «Φέτος λόγω της παγωνιάς είχαµε πρόβληµα µε τους οφθαλµούς των φυτών», σηµείωσε ο ∆ηµήτρης Χατζόπουλος. Προκειµένου να αναζωογονηθούν τα δέντρα από τον παγετό, εκτός από το κλασσικό πρόγραµµα επεµβάσεων που ακολουθείται στη φυτεία, φέτος έγινε και µια εφαρµογή FERTIACTYL GZ σε µια προσπάθεια να προοδεύσουν οι οφθαλµοί που είχαν ήδη «σκάσει» και δεν πρόλαβαν να παγώσουν. «Προσπαθήσαµε στην ουσία να βρούµε τον καλύτερο τρόπο να βλαστήσουµε ξανά το Κτήµα και όπως βλέπετε η εικόνα του σήµερα είναι αρκετά καλή, χωρίς κιτρινίλες ή άλλα προβλήµατα. Το σηµαντικό είναι ότι βοηθήσαµε τις βέργες να δυναµώσουν και βάλαµε τα θεµέλια για να αποφύγουν προβλήµατα στην επόµενη χρονιά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Φέρνει επιβάρυνση το κύµα ανατιµήσεων
Έντονο προβληµατισµό για το κύµα ανατιµήσεων που προκαλούν στις εισροές οι εκρηκτικές αυξήσεις στην τιµή του φυσικού αερίου και τις µεταφορές, εκφράζουν συντελεστές του πρωτογενούς τοµέα, καθώς, όπως επισηµαίνουν, προοιωνίζεται σηµαντική επιβάρυνση του κόστους παραγωγής, ενόψει της νέας σεζόν, ενώ την ίδια στιγµή αρρυθµίες στο µοντέλο της συµβολαιακής φαίνεται να δηµιουργούν οι υψηλές τιµές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων.
Για τις δύο καυτές πατάτες που απασχολούν τον αγροτικό χώρο, µίλησε στην Agrenda ο Θεόδωρος Τσάλης, συνιδιοκτήτης της «Θ. Τσάλης & Σια ΟΕ» τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «µας απασχολεί πολύ το θέµα της ανόδου των τιµών στα αγροεφόδια, τα οποία αντιπροσωπεύουν τα βασικά έξοδα στις καλλιέργειες. Και δεν µιλάµε για µικρές αυξήσεις. Είναι κάτι πρωτόγνωρο. ∆εν ξέρουµε τί θα γίνει, αλλά θα υπάρξει πρόβληµα. Οι παραγωγοί στην πλειονότητά τους δεν το έχουν αντιληφθεί. Ορισµένοι τώρα τελείωσαν τα καλαµπόκια και θα πάνε στις ανοιξάτικες καλλιέργειες, οπότε δεν το σκέφτονται ακόµη. Όσοι όµως ξεκινάνε τις χειµερινές καλλιέργειες, όπως η ελαιοκράµβη και το σιτάρι σε λίγο καιρό, το βλέπουν να έρχεται µπροστά τους. Είµαι 30 χρόνια στο χώρο, αυτό το φετινό δεν το έχω ξαναζήσει. Θέλει απίστευτη προσοχή, γιατί δεν ξέρουµε και πώς θα εξελιχθεί».
Συµβολαιακή στο φουντούκι από ιταλική εταιρεία
Η συµβολαιακή γεωργία για τα µαλακά στάρια, όπως εξηγεί ο κ. Τσάλης, γίνεται για λογαριασµό των Μύλων Θράκης κι εφαρµόζεται περίπου µια δεκαετία, παρέχοντας στους συνεργαζόµενους παραγωγούς υπεραξία στο προϊόν τους. «∆ειλά – δειλά πριν τρία χρόνια ξεκίνησε µια προσπάθεια ανάλογη και στο καλαµπόκι, ενώ έµµεσα µετέχουµε και στο εγχείρηµα που υλοποιεί στο νοµό µια επιχείρηση από την Ιταλία, µε την καλλιέργεια του φουντουκιού», εξήγησε ο συνοµιλητής µας και διευκρίνισε πως «έχουν φυτευτεί ήδη περίπου 1.000 στρέµµατα στο νοµό από περίπου 50 παραγωγούς, µε συµβάσεις διάρκειας 13 + 10 ετών, που έχει συνάψει η ιταλική εταιρεία Μπεζάνα, και συνεχίζουν να µπαίνουν και άλλα στρέµµατα. Εµείς προσφέρουµε τεχνογνωσία και φυτοπροστασία σε αυτούς τους παραγωγούς».
Απόνερα στη συµβολαιακή, λόγω των υψηλών τιµών στα προϊόντα
Ο ίδιος παρατηρεί, επίσης, πως συνεπεία της µεγάλης αύξησης τιµών σε µια σειρά από αγροτικά προϊόντα, έχουν προκύψει παρενέργειες και µε τις συµβάσεις της συµβολαιακής γεωργίας. «Συµβαίνει σε πολλά προϊόντα να µην τηρούνται τα συµβόλαια. Στο βαµβάκι για παράδειγµα όταν πριν περίπου δύο µήνες τους πρόσφεραν 55 λεπτά, οι παραγωγοί, µε δεδοµένο ότι πέρσι πληρώθηκαν περί τα 40 λεπτά το κιλό, πέταξαν τη σκούφια τους. Σήµερα που η τιµή του έχει φτάσει πάνω από 70 λεπτά το κιλό, όλοι αρνούνται τα συµβόλαια», αναφέρει και τονίζει πως ανάλογα προβλήµατα καταγράφηκαν και στο καλαµπόκι.