Ο ίδιος είναι επικεφαλής της εταιρείας Σ. Ζερβός – Θρέψη Ε.Ε. και συνεργάτης της Timac Agro | ΛΥ∆Α.
Καίριο ζήτηµα η αντιµετώπιση της λειψυδρίας
«Το µεγαλύτερο ζήτηµα που αντιµετωπίζει η περιοχή της Κορινθίας αλλά και ευρύτερα η Ελλάδα, είναι οι µειωµένες βροχοπτώσεις και η έντονη έλλειψη νερού. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι και στη θρέψη είναι απαραίτητη η χρήση ταχέως αφοµοιώσιµων προϊόντων, που µπορούν να είναι αποτελεσµατικά», λέει στην Agrenda ο κύριος Ζερβός. «Τα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α που χρησιµοποιούµε, διαθέτουν ιδιαίτερους παράγοντες όπως ενεργοποιητές, οι οποίοι βοηθούν στην γρήγορη απορρόφηση των προϊόντων θρέψης µε µειωµένες απαιτήσεις σε άρδευση», συµπληρώνει. Φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγµα το Lithactyl 10-11-14 NPRO, ένα καινοτόµο σύνθετο λίπασµα, που προτείνεται για τη θρέψη των καλλιεργειών ακόµα και σε όξινα εδάφη. «Ενσωµατώνει την τεχνολογία NPRO, η οποία διευκολύνει τη γρήγορη απορρόφηση και αξιοποίηση του αζώτου και αυξάνει την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων του λιπάσµατος, βελτιστοποιώντας έτσι την αποτελεσµατικότητά του από το φυτό. Το Lithactyl περιέχει επίσης αφοµοιώσιµο ασβέστιο, ένα στοιχείο που είναι αρκετά ‘δυσκίνητο’. Ωστόσο µε την τεχνολογία NPRO το ασβέστιο απορροφάται ταχύτερα» συµπληρώνει.
Αξιοποιώντας στο µέγιστο τα εδάφη µε υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου
Ένα ακόµα προϊόν στο οποίο αναφέρεται είναι το Duofertil 16-5-8 MPPA DUO, το οποίο σύµφωνα µε τον συνεργάτη της Timac Agro | ΛΥ∆Α, αξιοποιεί στο έπακρο εδάφη µε υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. «Το προϊόν αυτό µε τον βελτιωτικό παράγοντα MPPA DUO, ενεργοποιεί και σε αυτή την περίπτωση το ασβέστιο, καθώς αξιοποιεί κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, το ασβέστιο που έχουν τα συγκεκριµένα εδάφη που σας προανέφερα. Έχει τη δυνατότητα να απελευθερώνει όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στο έδαφος δεσµευµένα, όπως άζωτο, φώσφορο, κάλιο και ιχνοστοιχεία. Επιπρόσθετα χάρη στην τεχνολογία MPPA DUO τα θρεπτικά στοιχεία και κυρίως ο φώσφορος δεν συµπλοκοποιούνται και δεν δηµιουργούνται επιπλέον αδιάλυτα άλατα στο έδαφος, τα οποία επιβαρύνουν την καλλιέργεια». Όπως εξηγεί, το ασβέστιο αποτελεί ένα βασικό δοµικό συστατικό για τα φυτά –όπως και για τον άνθρωπο- οπότε η αξιοποίησή του στο έπακρο, δηµιουργεί γερό φυτό και πλούσια σοδειά.
«Η λειψυδρία απαιτεί άµεσες λύσεις»
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Πέτρου, Τεχνικός Σύµβουλος Θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α, επισηµαίνει ότι το ζήτηµα της λειψυδρίας απαιτεί άµεσες λύσεις. «Πρέπει να χρησιµοποιήσουµε τα λιπάσµατα εκείνα, που ακόµα και µε τη µειωµένη διαθεσιµότητα νερού θα βοηθήσουν τα φυτά να αντεπεξέλθουν στις επικρατούσες συνθήκες». Όπως λέει, στόχος της εταιρείας είναι να φέρει προσεχώς στην αγορά και νέα προϊόντα, µε βελτιωµένους παράγοντες, που θα βοηθούν τα φυτά να αντιµετωπίζουν αποτελεσµατικά τις στρεσογόνες συνθήκες (λειψυδρία, υψηλές θερµοκρασίες, ασθένειες). «Το βασικό είναι ότι τα συγκεκριµένα σκευάσµατα εκτός από τα ποσοτικά αποτελέσµατα, προσφέρουν και ποιοτικές βελτιώσεις, οι οποίες είναι περισσότερο αισθητές κατά την ολοκλήρωση της καλλιέργειας, όταν οι συνθήκες γίνονται δυσχερέστερες και πλέον βρισκόµαστε στο στάδιο της ωρίµανσης. Η χρήση τους καθίσταται περισσότερο εµφανής στην πράξη, σε ένα προϊόν όπως η Σουλτανίνα, στην οποία γίνονται αρκετές εφαρµογές, ούτως ώστε να πετύχουµε τα αποτελέσµατα που ζητάει η αγορά».
Σύµφωνα µε τον Παναγιώτη Πέτρου για το επιτραπέζιο και οινοποιήσιµο σταφύλι που ευδοκιµούν στην περιοχή, ενδείκνυνται τα κοκκώδη λιπάσµατα και στη συνέχεια η διαφυλλική σειρά προϊόντων Fertileader. «Η κάθε καλλιέργεια έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τη Σουλτανίνα ενδέχεται να χρειαστούν έως και 7 εφαρµογές στην παραγωγική περίοδο. Οι συχνές εφαρµογές βοηθούν στην αντιµετώπιση των υψηλών θερµοκρασιών».
Ο Βασίλης Αντωνόπουλος, ∆ιευθυντής Πωλήσεων Νοτιοανατολικής Ελλάδας της Timac Agro | ΛΥ∆Α, αναφέρει ότι «βασικός πυλώνας στην στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας είναι η δηµιουργία νέων προϊόντων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του παραγωγού, µαζί µε τον εκάστοτε τοπικό µας συνεργάτη. Στόχος µας είναι να παρέχουµε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, τα οποία εξελίσσουµε διαρκώς. Η εξειδικευµένη θρέψη είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε το DNA µας και εργαζόµαστε ακατάπαυστα για να δηµιουργήσουµε τεχνολογικά προϊόντα».
Προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Σουλτανίνας
Κατά την επίσκεψή µας στις εγκαταστάσεις ενός ακόµη συνεργάτη της Timac Agro | ΛΥ∆Α, ο Βασίλης Τρογάδης επικεφαλής της εταιρείας Γεωφροντίδα Ο.Ε. µε έδρα το Βέλο Κορινθίας, αναφέρει ότι τα περισσότερα προϊόντα που διαθέτει αφορούν κυρίως στη φροντίδα των επιτραπέζιων σταφυλιών και ειδικότερα της Σουλτανίνας. «Πιο συγκεκριµένα, το υγρό λίπασµα Vitalfit έχει την δυνατότητα να βοηθάει το τσαµπί και τις ρώγες στην ανάπτυξή τους, δρώντας αγχολυτικά για το φυτό. Βασικές δραστικές ουσίες είναι ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το µαγγάνιο και το άζωτο».
Ένα νέο προϊόν που κυκλοφόρησε φέτος και συµπληρώνει τη γκάµα της Timac Agro, είναι το Seactiv Avance. «Ιδίως στην καλλιέργεια της σουλτανίνας συµβάλλει δραστικά στην οµοιόµορφη έκπτυξη των οφθαλµών, γεγονός που προσφέρει οµοιογένεια στα ακόλουθα στάδια ανάπτυξης. Στη σουλτανίνα τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται προβλήµατα που σχετίζονται την οµοιοµορφία έκρηξης των οφθαλµών, λόγω της έλλειψης νερού και των έντονων καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Ωστόσο µε το Seactiv Avance ο παραγωγός έχει την δυνατότητα να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες της αγοράς και στις απαιτήσεις των εµπόρων», λέει Παναγιώτης Πέτρου.
Σηµειώνεται ότι τα υγρά λιπάσµατα αποτελούν την αιχµή του δόρατος για την Timac Agro | ΛΥ∆Α. «Οι βιοδιεγέρτες αποτελούν τεχνολογικά προϊόντα, εξειδικευµένα λιπάσµατα που ενδείκνυνται για όλα τα φαινοτυπικά στάδια της καλλιέργειας. Στόχος µας είναι ο παραγωγός να δηµιουργήσει την υπεραξία που απορρέει από την επένδυση που κάνει στο χωράφι µε την χρήση των προϊόντων θρέψης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του», εξηγεί ο Βασίλης Αντωνόπουλος.
«Μία καλά οργανωµένη καλλιέργεια µπορεί να αντιµετωπίζει αποτελεσµατικότερα τις δυσκολίες»
Στο γεγονός ότι µία καλά οργανωµένη καλλιέργεια µπορεί να ανταπεξέλθει αποτελεσµατικότερα στις δυσκολίες, στέκεται µε τη σειρά του ο παραγωγός σταφυλιού, Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, µε έδρα το Ζευγολατιό Κορινθίας. «Είναι γεγονός ότι έχω φτάσει σε ένα επίπεδο ποιότητας, τέτοιο, ούτως ώστε να µου ζητούν να αγοράσουν τα σταφύλια µου. Σε κάθε περίπτωση όµως η ποιότητα κοστολογείται».
Αποδόσεις 20 κιλά σταφυλιού ανά κλίµα
Η περιοχή του Ζευγολατιού διαθέτει τουλάχιστον 1.000 στρέµµατα καλλιέργειας επιτραπέζιου σταφυλιού, σύµφωνα µε τα όσα αναφέρει. Ο ίδιος καλλιεργεί τις ποικιλίες χιλιανό, σουλτανίνα, thomson και crimson σε συνολική έκταση 50 στρεµµάτων και περίπου 9 στρέµµατα βερικοκιές. Oι αποδόσεις που έχει σε µία µέση παραγωγική χρονιά είναι περίπου 20 κιλά σταφυλιού ανά κλίµα. Συνολικά η παραγωγή του µπορεί να φτάσει ακόµα και τους 150 τόνους. Πέρυσι πούλησε επιτραπέζιο σταφύλι µε 0,80 ευρώ, ποσό που χαρακτηρίζει ως «καλή τιµή», επισηµαίνοντας ότι τα προηγούµενα χρόνια το αντίστοιχο ποσό κινούνταν µεταξύ 0,40 – 0,60 ευρώ. «Τα 0,80 ευρώ που πήραµε πέρυσι ήταν µία ικανοποιητική τιµή που µας άφησε περιθώριο για να επενδύσουµε. Φέτος όµως, δεδοµένων των γενικότερων αυξήσεων, εκτιµώ ότι οι τιµές θα πρέπει να κινηθούν περαιτέρω ανοδικά για να καλύψουµε τα κοστολόγιά µας και να διατηρήσουµε την ποιότητά µας σε υψηλό επίπεδο».
Επάρκεια νερού µέσω γεώτρησης
Σε µία προσπάθεια να καλύψει την έντονη λειψυδρία που εµφανίζεται στην περιοχή, ο Π. Γιαννακόπουλος έκανε τις απαιτούµενες κινήσεις για να αντλήσει νερό µέσω γεώτρησης. «Έχω δικό µου δίκτυο ύδρευσης για να ανταποκριθώ στις ανάγκες της καλλιέργειάς µου. Μπορώ ταυτόχρονα να καθορίζω την ποσότητα της παραγωγής µου µε το σκεύασµα Seactiv Avance της Timac Agro | ΛΥ∆Α που χρησιµοποιώ, προκειµένου να ανοίγουν οµοιόµορφα οι οφθαλµοί των φυτών». Ο κ. Γιαννακόπουλος αναφέρεται τέλος στην αλλαγή δεδοµένων στο επάγγελµά του τα τελευταία χρόνια, κάνοντας λόγο για µείωση της ζήτησης από τους εµπόρους επιτραπέζιου σταφυλιού τα τελευταία χρόνια.
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή