BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Tο πείραμα με το ρύζι Lido και η αναγέννηση στα ύψη

Με µια νέα ποικιλία ρυζιού, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποφάσισε να πειραµατιστεί, φέτος, ο παραγωγός Στέλιος Τσολάκης από τα Κύµινα Θεσσαλονίκης.

42-43_01_2

Λεωνίδας Λιάμης

27
1

Στόχος του είναι να βρει νέες «βάρκες να πατάει» η εκµετάλλευση που διατηρεί µε τον αδελφό του Γιάννη, ώστε να µπορεί να σταθεί όρθια σε περίπτωση εµπορικής «φουρτούνας». Η προϊστορία, άλλωστε, έχει διδάξει πως αρκετές φορές στο παρελθόν, η εµπορική διάθεση των παραδοσιακών ποικιλιών που καλλιεργούνται στην περιοχή έχει αντιµετωπίσει δυσκολίες, κάτι που συµβαίνει φέτος σε ένα βαθµό και µε τα µακρύσπερµα ρύζια.

«Προσπαθούµε να βρούµε τρόπους να επιµερίσουµε το εµπορικό ρίσκο και κάθε χρόνο κάνουµε διάφορες δοκιµές. Φέτος βάλαµε µια ποικιλία τύπου Lido, που καλλιεργείται ευρέως στην Ιταλία. Είναι ένα γλασέ ρύζι µεγάλης διατροφικής αξίας, που προτιµούν οι καταναλωτές στις αγορές της Μέσης Ανατολής, οι οποίες απορροφούν µεγάλες ποσότητες, αλλά είναι ιδιαίτερα απαιτητικές στο ρύζι», µας εξήγησε ο κ. Τσολάκης.

Επειδή πρόκειται για πιλοτικό εγχείρηµα, µε σκοπό να δοκιµαστεί η συµπεριφορά της ποικιλίας στα εδαφοκλιµατικά δεδοµένα του κάµπου της δυτικής Θεσσαλονίκης η έκταση που καλύπτει η ποικιλία «Lido» στα χωράφια των αδελφών Τσολάκη, είναι 20 στρέµµατα.

«Θέλουµε να δούµε πώς προσαρµόζεται στα χωράφια και το κλίµα µας, τι στρεµµατικές αποδόσεις θα έχει, µε τι ποιοτικά χαρακτηριστικά και τι τιµή θα πιάσει. Εάν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσµα, η πρόθεσή µας είναι να αυξήσουµε τις εκτάσεις», επισηµαίνει ο 44χρόνος παραγωγός.

Το µοντέλο «καλλιεργώ χωρίς συµβόλαιο» έχει ηµεροµηνία λήξης

Συνοδοιπόρος στην προσπάθεια που κάνουν τα αδέλφια Τσολάκη, είναι η επιχείρηση Ορυζόµυλοι Μαλγάρων, µε την οποία συνεργάζονται στη λογική της άτυπης συµβολαιακής γεωργίας, καθώς η τελευταία παρείχε το πολλαπλασιαστικό υλικό για τη σπορά και έχει δεσµευτεί πως θα απορροφήσει την παραγωγή σε τιµή ανταγωνιστική εκείνης που θα ισχύσει για την κυρίαρχη ποικιλία της περιοχής, το Ronaldo.

«Βασικά σε όλες τις καλλιέργειες το µοντέλο της συµβολαιακής είναι το µέλλον. Η σκέψη καλλιεργώ κάτι εγώ ως παραγωγός από µόνος µου και δεν µε νοιάζει η ποιότητα και θα δούµε ποιος θα έρθει να το αγοράσει, έχει ηµεροµηνία λήξης. Επιπλέον, το ότι το ρύζι έτυχε φέτος και έχει 54 λεπτά το κιλό δεν σηµαίνει πως θα είναι έτσι πάντα. Περάσαµε χρονιές που η τιµή του ήταν 20 λεπτά το κιλό», σηµείωσε ο παραγωγός.

Από τα περίπου 1.000 στρέµµατα της οικογενειακής εκµετάλλευσης, η καλλιέργεια του ρυζιού καλύπτει φέτος γύρω στα 450 στρέµµατα, ενώ από τα υπόλοιπα τα περισσότερα είναι βαµβάκια κι άλλα 50 στρέµµατα έχουν σπαρθεί µε βιοµηχανική τοµάτα.



Τα «τζούφια» έγιναν παραγωγικά

Μιλώντας ειδικότερα για το κοµµάτι της ορυζοκαλλιέργειας, επισήµανε πως «τα προηγούµενα χρόνια είχαµε αρκετά στρέµµατα µε ρύζι, αλλά δεν είχαµε απόδοση. Πολλά χωράφια ήταν άγονα, µη παραγωγικά. Είχαν εξαντληθεί. Αποφασίσαµε πέρυσι να πάµε σε πιο εξειδικευµένη θρέψη και παρότι καλλιεργήσαµε λιγότερα στρέµµατα, είδαµε ότι είχαµε ζυγολόγια στην τσέπη για να πουλήσουµε. Γιατί η απόδοση ανά στρέµµα ανέβηκε πάνω από τα 1.150 κιλά και µε καλύτερη ποιότητα κι έτσι περιορίστηκε και το µοναδιαίο κόστος παραγωγής, καθιστώντας την καλλιέργεια πολύ πιο αποδοτική οικονοµικά».

Όπως εξήγησε αυτό συνέβη όχι γιατί ο ίδιος έγινε ξαφνικά καλύτερος αγρότης, αλλά ήταν αποτέλεσµα της σωστής λίπανσης των χωραφιών. «Επιφανειακά στο ρύζι και στο βαµβάκι, δοκιµάσαµε το SULFAMMO SPECIAL MPPA DUO της Timac Agro | ΛΥ∆Α και διαπιστώσαµε ότι τους έδωσε ώθηση και µια προωιµότητα. Επίσης, κατά την συγκοµιδή των χωραφιών µας είπαν ότι τα ρύζια µας, εκτός από αποδοτικά, ήταν και όπως έπρεπε τραγανά, µε αποτέλεσµα να γίνει και καλός αλωνισµός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σωστά θεµέλια για να έρθει απόδοση και ποιότητα στον παραγωγό

Τα προϊόντα θρέψης που χρησιµοποιήθηκαν και η αλληλουχία των επεµβάσεων που έγιναν προκειµένου να προκύψει το αποτέλεσµα αυτό, κατά τον κ. Τσολάκη ήταν µια πρόταση που σχεδιάστηκε από κοινού µε τον Αντώνη Αναστασόπουλο, επικεφαλής της «Ορυζόµυλοι Μαλγάρων» η οποία διαθέτει και τµήµα εµπορίας αγροεφοδίων και µε τον Γιώργο Βαρυτιµιάδης, σύµβουλο θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α, στην περιοχή της ∆υτικής Θεσσαλονίκης.

«Στη συνεργασία που έχουµε ξεκινήσει µε τον Αντώνη Αναστασόπουλο και τους συνεργαζόµενους παραγωγούς του, βάλαµε κάποια θεµέλια, που ξεκινούν από τη βασική λίπανση και συνεχίζουµε µε βήµατα τέτοια ώστε να µπορέσουµε να αποδώσουµε και την ποιότητα, αλλά και τη στρεµµατική απόδοση στον παραγωγό σε οποιαδήποτε καλλιέργεια», τονίζει ο κ. Βαρυτιµιάδης, προσθέτοντας πως «ειδικά για χρονιές όπως η φετινή, που είναι πάρα πολύ δύσκολη, λόγω των καιρικών συνθηκών, µε τα όπλα που έχουµε στα χέρια µας, προσπαθούµε να γυρίσουµε το παιχνίδι της παραγωγής».



Ο «οδικός χάρτης» των επεμβάσεων είναι μελετημένος και δυναμικός

Επικεντρώνοντας στον «οδικό χάρτη» επεµβάσεων θρέψης, που έχει σχεδιαστεί για το ρύζι, ο έµπειρος γεωπόνος ανέφερε πως «το ξεκίνηµα γίνεται µε το DUOFERTIL TIMACSTART MPPA DUO για τη βασική λίπανση και αµέσως µετά ακολουθεί διαφυλλικά, στο επίπεδο της ζιζανιοκτονίας, το VITALFIT , ένας βιοδιεγέρτης κατά των συνθηκών stress, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά και λειτουργεί ως επαγωγέας της άµυνας του φυτού, βοηθώντας το να ανταπεξέλθει σε καταπονήσεις είτε αβιοτικές, είτε και βιοτικές, ώστε να το ανακάµψει γρηγορότερα, δηµιουργώντας περισσότερα βλαστικά µέρη. Επόµενη κίνηση είναι να ξαναµπεί VITALFIT στη δεύτερη ζιζανιοκτονία, και έπεται µια νέα στοχευµένη επέµβαση µε το αζωτούχο κοκκώδες λίπασµα SULFAMMO SPECIAL MPPA DUO, το οποίο θα πέσει στο χωράφι ανάλογα µε τα κιλά που έχουν συµφωνηθεί µε τον παραγωγό και το κατάστηµα, γιατί δεν πάµε τυφλοσούρτη, αλλά βήµα – βήµα εκεί που η καλλιέργεια πονά. Επίσης, όταν οι παραγωγοί ούτως ή άλλως κάνουν προληπτικό ψεκασµό για την πυρικουλάρια, θα γίνει επέµβαση µε το FERTILEADER GOLD, ένας διαφυλλικός βιοδιεγέρτης πλούσιος σε βόριο και µολυνβδαίνιο µε την τεχνολογία SEACTIV που βοηθά στην καρπόδεση και έχει δώσει, σε προηγούµενα πειραµατικά, µια επιπλέον απόδοση της τάξης του 10%-15% στην καλλιέργεια ρυζιού».

«Η τεχνολογία των προϊόντων Timac Agro | ΛΥ∆Α δίνει υπεραξία»

«Ο Στέλιος και ο αδελφός του είναι από τους παραγωγούς που έχουν ανοιχτό πνεύµα. Ακούν, δέχονται και χαίρεσαι να συνεργάζεσαι µαζί τους και το είδαµε στη συνεργασία µας για την νέα ποικιλία ρυζιού, όσο και µε τα νέα προϊόντα θρέψης που αποφάσισαν να χρησιµοποιήσουν», µας είπε από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης της Ορυζόµυλοι Μαλγάρων, Αντώνης Αναστασόπουλος, ο οποίος παρότρυνε τους δύο παραγωγούς να εµπιστευτούν τα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α.

Μας υποδέχθηκε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησής του στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, όπου εκτός από την καθετοποιηµένη δραστηριότητα (σ. σ. καλλιέργεια, αποθήκευση, ξήρανση, επεξεργασία κι εµπορία µε δικό του brand κι εξαγωγές πάνω από 95%) στον τοµέα του ρυζιού, διαθέτει και ένα ταχέως αναπτυσσόµενο τµήµα εµπορίας αγροεφοδίων και µας µίλησε για τη συνεργασία του µε την Timac Agro | ΛΥ∆Α.

«Πιστεύω ότι τα προϊόντα θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α είναι αυτά που µπορούν να δώσουν στο ρύζι υπεραξία. Είναι εξειδικευµένα και µπορούν να βοηθήσουν να παράξουµε την ποιότητα που θέλουµε στο ρύζι και κατόπιν να ανταµειφθεί και ο παραγωγός για το προϊόν που θα παράξει», µας ανέφερε.

Τα θεµέλια για τη συνεργασία των δύο µερών µπήκαν πριν δύο χρόνια, µε τη βεντάλια φέτος να ανοίγει σε µεγαλύτερη γκάµα. «Βλέπω πως τα συγκεκριµένα προϊόντα διαθέτουν τεχνολογία και την έχουµε δει και στο χωράφι, τόσο σε ποσότητες, όσο και σε ποιότητα», υποστήριξε ο κ. Αναστασόπουλος. Μας είπε χαρακτηριστικά πως «στα 100 κιλά ρύζι, τα 20 κιλά αποτελούν το φλοιό, τα 10 κιλά είναι το πίτυρο και τα άλλα 70 κιλά είναι το ρύζι. Από αυτά, όµως, αν η ποιότητα δεν είναι καλή, θα σου δώσει 15 µε 20 κιλά σπασµένο και θα µείνουν µόλις 50 κιλά εµπορεύσιµο, που είναι πολύ χαµηλό. Με τα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α παίρνουµε περισσότερο εµπορεύσιµο προϊόν. Το έχουµε δει ήδη σε µικροκλίµακα. Χωράφια που έδιναν στην επεξεργασία ρύζι µε µέσο όρο 57%-58%, όταν στο χωράφι χρησιµοποιήθηκαν προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α, ανεβήκαµε στο 62%-63%, που σηµαίνει ένα επιπλέον ποσοστό 7%-8%. Για το ρύζι είναι µια µεγάλη διαφορά µε αντίκτυπο και στο οικονοµικό έσοδο, αλλά και σε εργατοώρες, διότι όταν επεξεργάζεσαι ετησίως περί τους 15.000 τόνους, όπως συµβαίνει µε εµάς, άλλο είναι να βγάλεις στη µια ώρα 580 κιλά ρύζι και άλλο 620 κιλά, καθώς τα λειτουργικά, αλλά και τα ενεργειακά έξοδα παραµένουν σταθερά».


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία