BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Αλλάζει η θρέψη φυτών με σύνθεση νέων ουσιών στα εργαστήρια Γαλλίας

Είναι 9 παρά το πρωί, Ιανουάριος και στην πόλη του Saint Malo, κοντά στο παραθαλάσσιο σύνορο της Βρετάνης µε τη Νορµανδία, η µέρα δεν έχει ξηµερώσει ακόµα. Το ανθρώπινο µάτι, φτιαγµένο να εντοπίζει το φως, πέφτει πάνω σε ένα τεράστιο, κρυστάλλινο, µοβ κουτί, ανάµεσα σε γυάλινες προσόψεις κτιρίων. Αφήνοντας τη Voie de la Liberte και στρίβοντας στη λεωφόρο Φράνκλιν Ρούσβελτ, διαπιστώνει κανείς πως πρόκειται για ένα θερµοκήπιο µερικά µόλις βήµατα από το αθόρυβο αλλά πολυάσχολο λιµάνι της πόλης.

40c_15

Πέτρος Γκόγκος

38
0

Αλλάζει η θρέψη των φυτών με τη σύνθεση νέων ουσιών στα εργαστήρια της Γαλλίας

Στο τετράγωνο που σχηµατίζουν οι δυο αυτοί δρόµοι βρίσκονται τα κεντρικά του Οµίλου Roullier και στο τέρµα της λεωφόρου, απέναντι από το «αρχηγείο», το θερµοκήπιο στέκει αρχιτεκτονικά, σαν αιχµή του δόρατος µιας υποδοµής που θα µπορούσε να αποτελεί τρισδιάστατη αναπαράσταση του πιο πρόσφατου και επικαιροποιηµένου βιβλίου χηµείας.


O Γενικός ∆ιευθυντής της Timac Agro | ΛΥ∆Α, Μπρούνο Καχρίλας (αριστερά) και ο Εµπορικός ∆ιευθυντής, ∆ηµήρης Ρέππας (δεξιά)

Είναι το Centre Mondial de l’Innovation Roullier (CMI), δηλαδή το Παγκόσµιο Κέντρο Καινοτοµίας του Οµίλου, στο οποίο µια πολυπληθής οµάδα επιστηµόνων από όλο τον κόσµο αναπτύσσει σύνθετες τεχνολογίες εξειδικευµένης θρέψης των καλλιεργειών, που οι Έλληνες αγρότες αξιοποιούν δουλεύοντας µε τα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α.

Όποιος καταφέρει να εισέλθει σε αυτό το κτίριο, θα διαπιστώσει πως είναι µοναδικό για τα δεδοµένα της έρευνας στο πεδίο της θρέψης φυτών. 

Άπαντες από την οµάδα της εταιρείας αφουγκράστηκαν τα µυστικά του στο πλαίσιο της επίσκεψης που διοργανώθηκε στην έδρα του Οµίλου, στην γειτονιά στην οποία γεννήθηκε και αναπτύχθηκε η ιδέα των σπεσιαλιτέ λιπασµάτων, των βιοδιεγερτών και όλων αυτών των λύσεων θρέψης που σήµερα απηχούν τις ανάγκες της σύγχρονης γεωργίας.

Το ταξίδι όλων των γεωπόνων και της οµάδας υποστήριξης της  Timac Agro | ΛΥ∆Α από κάθε γωνιά της Ελλάδας, στο οποίο ακολούθησε και η Agrenda, ήταν µακρύ και πολύωρο. Είχε όλα τα χαρακτηριστικά µιας στοχευµένης αποστολής.


Ο Rodrigo Miguel Perogna, Product Manager Timac Agro International

Μια πρώτη, συναρπαστική διαπίστωση είναι ότι ολόκληρη αυτή η υποδοµή, µαζί µε τους κορυφαίους στο είδος τους επιστήµονες που τη λειτουργούν είναι στη διάθεση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής δια µέσω των δραστήριων γεωπόνων που βρίσκονται στο πλευρό των πρόθυµων αγροτών που αναζητούν την καινοτοµία και επιδιώκουν το κάτι παραπάνω από τις καλλιέργειές τους.

«Το 2023, η Ελλάδα έδειξε µε αποφασιστικότητα πως εµπιστεύεται την εξειδικευµένη θρέψη. Θα επιδιώξουµε διαρκή επαφή µε το χωράφι µέσα από εσάς και εδώ βρίσκεται και ο ρόλος του CMI µαζί µε τα νέα καινοτόµα προϊόντα που αναπτύσσει η οµάδα» ανέφερε ο Guillaume Jouslin de Noray, General Manager της Timac Agro International, υποδεχόµενος την ελληνική αποστολή στο πλαίσιο του Kick off Event, στο οποίο η Timac Agro | ΛΥ∆Α έθεσε τους στόχους της για το 2024. Αντίστοιχο κάλεσµα για «έµπνευση» και αφορµή έρευνας στα εργαστήρια του CMI έστειλε και ο Rodrigo Miguel Perogna, Product Manager της Timac Agro International, εξηγώντας πως η εταιρεία δεν τοποθετείται στην κατηγορία των commodities, κάτι που δίνει µια αυτονοµία και µια ευθύνη σε κάθε θυγατρική και κάθε χώρα. «Μια ιδέα που ξεκινά από κάποια χώρα, έρχεται στο CMI για να γίνει εξειδικευµένο προϊόν που απαντά σε εξειδικευµένες καταστάσεις» εξήγησε, ζητώντας «επιστροφή» και από τους Έλληνες γεωπόνους.

Πριν από αυτά όµως, η ελληνική αποστολή είχε τη µοναδική ευκαιρία να γνωρίσει εκ των έσω τους ερευνητικούς και βιοµηχανικούς βραχίονες που καθιστούν προσιτές τις καινοτόµες λύσεις θρέψης στους αγρότες της Ελλάδας.

Η διήµερη περιήγηση στην πόλη του Saint Malo ξεκινά από τρεις σταθµούς ώστε ως το τέλος της πρώτης ηµέρας είχε διαµορφωθεί µια εγκεφαλική σύναψη που συνδέει το Big Bang που δηµιούργησε το σύµπαν µε τα ορυκτά λιπάσµατα, τις χηµικές ενώσεις που διευκολύνουν τους ζωντανούς οργανισµούς να υπερβαίνουν αβιοτικές στρεσογόνες καταστάσεις αλλά και τον τρόπο µε τον οποίο οι τεχνολογίες αυτές ενσωµατώνονται και παίρνουν χρηστική µορφή σε ένα κοκκώδες λίπασµα.

Πιο απλά, τρεις στάσεις: το Minerallium, το CMI και το εργοστάσιο κοκκωδών λιπασµάτων της Timac Agro στο Saint Malo (QI) εκεί απ’ όπου ξεκίνησε το ταξίδι του Οµίλου Roullier το 1959.

Minerallium και QI plant - Mουσείο και εργοστάσιο δίπλα στην προβλήτα

Ένας εκπαιδευτικός χώρος, εν είδη µουσείου φυσικής ιστορίας κοσµεί το ένα άκρο του συµπλέγµατος των εγκαταστάσεων του Οµίλου Roullier. Ήταν το όραµα του ιδρυτή, θα εξηγήσει το Mπρούνο Καχρίλας, ο Γενικός ∆ιευθυντής της Timac Agro | ΛΥ∆Α, πριν η οµάδα ξεκινήσει για το Minerallium, έναν χώρο που πιάνει τα πράγµατα από την αρχή, δηλαδή από τη δηµιουργία του σύµπαντος, τη δηµιουργία των πλανητών και τον βοµβαρδισµό της γης από µετεωρίτες που έφεραν όλα αυτά τα µέταλλα και τα στοιχεία του περιοδικού πίνακα που είναι κρίσιµα για την δηµιουργία της ζωής, την θρέψη ζώων και φυτών και κατ΄επέκταση την επιβίωση του ανθρώπινου γένους.

Πρόκειται για µια πρωτότυπη έµπνευση που συνδέει για πρώτη φορά την αγροτική παραγωγή, την ποιότητα και γονιµότητα των εδαφών και τις ανάγκες θρέψης των φυτών. Τα χρόνια µετρούν σε δισεκατοµµύρια, έπειτα σε εκατοµµύρια και δεκάδες χιλιάδες, πριν φτάσει στις τελευταίες δεκαετίες και στον τρόπο µε τον οποίο γίνεται η εξόρυξη µαγνησίτη και η αποκατάσταση του τοπίου από τον Όµιλο Roullier για να φτάσει η πρώτη ύλη απέναντι,
στο λιµάνι, όπου άλλο καράβι ξεφορτώνει παράλληλα φύκια και άλγη από τον Ατλαντικό Ωκεανό, τα οποία έχουν επεξεργαστεί οι επιστήµονες για την αποµόνωση και αναπαραγωγή των µοριακών ενώσεων που ανταποκρίνονται στους στόχους της έρευνας και δίνουν τις µοναδικές τεχνολογίες της Timac Agro. Όλες οι πρώτες ύλες φτάνουν στο εργοστάσιο κοκκωδών λιπασµάτων, ακριβώς δίπλα. Πρόκειται για µια µοναδική µορφή καθετοποίησης βιοµηχανικών διαστάσεων. Εκεί οι πρώτες ύλες κονιορτοποιούνται, στο µίγµα εισάγοντες οι τεχνολογίες και εν συνεχεία ξεκινά η κοκκοποίηση και η συσκευασία του τελικού προϊόντος. Στο ίδιο εργοστάσιο παράγονται τα νέα κτηνοτροφικά προϊόντα που έχει λανσάρει η Timac Agro.

Από την άμπωτη η έμπνευση για σύνθεση νέων ενώσεων

Η γη στη Βρετάνη έχει χαµηλό PH και τα όξινα εδάφη δυσκόλευαν πάντα τους αγρότες µε τις καλλιέργειές τους. Η εγγύτητα µε τη θάλασσα, βοήθησε όµως στην ανάπτυξη µιας καλλιεργητικής κουλτούρας µε έντονο το στοιχείο του πειραµατισµού µε τη λίπανση. Εδώ η ανοιχτή θάλασσα κάνει το φαινόµενο της παλίρροιας έντονο. Η άµπωτη αποκαλύπτει χιλιόµετρα από τον πυθµένα της θάλασσας, πάνω στον οποίο ζουν περισσότερα από 256 είδη θαλάσσιας χλωρίδας. Φύκια, άλγη, λιθόθαµνοι και κοράλλια που έχουν εξελικτικά αναπτύξει µοναδικούς µηχανισµούς ώστε να επιβιώνουν τόσο στην πληµµυρίδα, κάτω δηλαδή από αναερόβιες συνθήκες, όσο και στην άµπωτη, εκτεθειµένα στον άνεµο, τον παγετό και αντίξοες συνθήκες.

Οι αγρότες λοιπόν είχαν εντοπίσει το Maerl, έναν ροζ λιθόθαµνο τον οποίο µάζευαν και έριχναν στα χωράφια τους, ως εδαφοβελτιωτικό, µε εντυπωσιακά αποτελέσµατα. Η βιοµηχανική αξιοποίηση αυτής της πρώτης ύλης, ήταν η ιδέα που γέννησε την Timac η οποία εξελίχθηκε στον Όµιλο Roullier.

Αριστοτελικά, στην περίπτωση της Timac Agro, η επιστήµη µιµήθηκε τη φύση και την ξεπέρασε. Το Maerl, δεν θα µπορούσε να καλύψει τις ανάγκες θρέψης σε όλους τους γεωγραφικούς ορίζοντες που ξεκλείδωσε όλες αυτές τις δεκαετίες. «Όλη αυτή η χλωρίδα δίνει σήµερα την πρώτη ύλη για τους επιστήµονές µας, οι οποίοι µελετούν τους µηχανισµούς αντιστρές, αποµονώνουν τη µοριακή ένωση που είναι υπεύθυνη για αυτήν την µοναδική αντοχή σε ακραίους στρεσογόνους παράγοντες και µετά συνθέτουν µια νέα τεχνολογία που προστίθεται στις βασικές µονάδες ενός λιπάσµατος» εξηγεί ο ∆ηµήτρης Ρέππας, Εµπορικός ∆ιευθυντής της Timac Agro | ΛΥ∆Α. «Εδώ µιλάµε για τον εντοπισµό και την αποµόνωση χηµικών µορίων µε στόχο την δηµιουργία νέων προϊόντων εξειδικευµένης θρέψης».

Συνδετικός κρίκος της θεωρίας και της βιοµηχανικής δραστηριότητας είναι απαραίτητα το εργαστήριο. Από το 2015, το CMI συνεργάζεται στενά µε κορυφαία πανεπιστήµια σε όλο τον κόσµο καινοτοµώντας στον τοµέα της θρέψης των φυτών και των ζώων. Αυτό το κτίριο αποτελείται από εργαστήρια, θερµοκήπια στο οποίο καλλιεργούνται εκατοντάδες διαφορετικές καλλιέργειες, από σιτάρι και καλαµπόκι, µέχρι µπανάνες, στις οποίες δοκιµάζονται οι τεχνολογίες της Timac Agro και καταγράφονται τα πάντα. Ο ∆ηµήτρης Ρέππας, µε είχε προετοιµάσει πριν το δω: «Είναι ένα απο τα µεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη.», ωστόσο οι ταινίες που µετέφεραν τις γλάστρες από τη µια αίθουσα στην άλλη και από τον έναν θάλαµο φωτογράφησης στον επόµενο, ώστε να µην χάνεται ούτε ίχνος πληροφορίας, είναι ένα θέαµα το οποίο δεν µπορεί παρά να εντυπωσιάζει κάθε φορά.

Ο Dr. Mustapha Arkoun, επικεφαλής της οµάδας Θρέψης Φυτών του CMI, παρουσίασε τον τρόπο µε τον οποίο γίνεται η έρευνα. Μόλις δουν κάτι ενδιαφέρον στις γλάστρες, αµέσως το δείγµα περνά από δεκάδες εργαστήρια στην διπλανή αίθουσα, αποκωδικοποιούνται όλες οι παράµετροι και αξιολογείται το σκεύασµα που βγήκε στο εργαστήριο. «Εδώ θέλουµε οι ιδέες να έρχονται από τη βάση γιατί αν λύσεις ένα υπαρκτό πρόβληµα που υπάρχει στον αγρό, η εµπορική επιτυχία είναι σίγουρη, γιατί έχεις µια αγορά να σε περιµένει» εξηγεί ο κ. Ρέππας. «Υπάρχει ένας πολύ µεγάλος πειραµατισµός που διαρκεί από πέντε έως οχτώ χρόνια µέχρι το προϊόν να βγει στην αγορά. Εφόσον ανακαλυφθεί η νέα χηµική ένωση, πρέπει να διασφαλίσεις ότι µπορεί να παραχθεί βιοµηχανικά και ότι η δραστικότητα του προϊόντος θα συνεχίσει να είναι ενεργή για τα χρόνια που λέει η ετικέτα», καταλήγει.

Έτοιμοι για δεύτερο κύμα ανάπτυξης με τους βιοδιεγέρτες

Νέα προϊόντα και πρακτικές λύσεις για τα ελληνικά χωράφια, εκ νέου λανσάρισµα παλιότερων κωδικών αλλά και η ανάπτυξη ενός δικτύου έµπειρων γεωπόνων και συνεργατών που ξεκλείδωσαν τις παραγωγικές ικανότητες αγροτικών περιφερειών της Ελλάδας, έφεραν την Timac Agro | ΛΥ∆Α σε πλεονεκτική θέση στην εγχώρια αγορά τα τελευταία τρία χρόνια. Η πρώτη πράξη ανάπτυξης ολοκληρώθηκε και πλέον τα στελέχη της εταιρείας προετοιµάζονται για το πλάνο της επόµενης τριετίας.

Άλλωστε, την κατοχύρωση µιας εντυπωσιακής αναπτυξιακής πορείας µέσα σε µια τρικυµιώδη αγορά, όπως ήταν η διεθνής αγορά λιπασµάτων το 2023, σηµατοδοτεί και η παρουσία σύσσωµης της οµάδας της Timac Agro | ΛΥ∆Α στην έδρα του Οµίλου στη Γαλλία.

Από την καρδιά του ερευνητικού κέντρου στο Saint Malo, ο επικεφαλής της Timac Agro | ΛΥ∆Α, Μπρούνο Καχρίλας έδωσε στους ανθρώπους της εταιρείας το µήνυµα που συνοψίζει τη δεύτερη φάση ανάπτυξης: «Επενδύουµε στους µεγάλους στόχους».

Μιλώντας στην Agrenda, που παρακολούθησε από κοντά την ηµερίδα στο συνεδριακό κέντρο του CMI, ο Μπρούνο Καχρίλας -Γενικός ∆ιευθυντής και ο ∆ηµήτρης Ρέππας – Εµπορικός ∆ιευθυντής της Timac Agro | ΛΥ∆Α, οι άνθρωποι που µέσα σε µια τριετία έβαλαν στο λεξιλόγιο και την καθηµερινότητα του Έλληνα αγρότη την «ειδική θρέψη», περιγράφουν πώς η εταιρεία εδραιώθηκε ως ηγέτης στην εγχώρια αγορά βιοδιεγερτών, ενώ ανέλυσαν τους στόχους για το µέλλον, εξηγώντας πως θα δοθεί ιδιαίτερη έµφαση στα υγρά λιπάσµατα και τους βιοδιεγέρτες.

«Το 2023 ήταν µια κακή χρονιά για τις περισσότερες εταιρείες του κλάδου. Η δική µας έκανε ένα νέο ρεκόρ πωλήσεων. Έχοντας πίσω µας ένα δυνατό προϊόν, που αποδεδειγµένα δουλεύει, επενδύουµε στο ανθρώπινο δυναµικό» υποστηρίζει ο κ. Καχρίλας, µε τον κ. Ρέππα να δίνει ιδιαίτερη έµφαση στη διαρκή επιµόρφωση των ανθρώπων που στελεχώνουν την Timac Agro | ΛΥ∆Α, µε την παρουσία τους εκεί να αποτελεί βέβαια, κοµµάτι της εκπαίδευσής τους. 

«Όταν αναπτύσσεσαι µε υψηλούς ρυθµούς ανάπτυξης για πολλά χρόνια είναι δύσκολο να συνεχίσεις µε τον ίδιο βηµατισµό» αναφέρει ο κ. Καχρίλας σχετικά µε το πλάνο της επόµενης τριετίας, το οποίο θέλει την εταιρεία να ακολουθεί τους διψήφιους ρυθµούς ανάπτυξης που σηµειώνει η αγορά βιοδιεγερτών πανευρωπαϊκά. «Έχουµε έναν όµιλο που έχει εµµονή µε την ανάπτυξη, είτε µε νέα προϊόντα, είτε µε επενδύσεις σε υποδοµές, υπάρχει στήριξη» συνεχίζει, για να σταθεί στη συνέχεια, στη µορφολογία της ελληνικής αγοράς και αγροτικής παραγωγής.

«∆εν µας φοβίζουν τα επόµενα έτη, υπάρχει δυναµική, υπάρχουν ακόµα περιοχές στις οποίες µπορούµε να επεκταθούµε. Υπάρχουν ακόµα εφαρµογές που µπορούµε να δοκιµάσουµε. Υπάρχουν πολλά νέα προϊόντα που µπορούµε να φέρουµε» εξηγεί.

Άλλωστε, η Ελλάδα είναι µια κατακερµατισµένη αγορά, σε επίπεδο καλλιεργειών, κλήρου και καταστηµάτων. «Αυτό σε αναγκάζει να βρίσκεις πολλές µικρές χαραµάδες, οι οποίες  συσσωρευτικά δίνουν ένα συµπαγές τελικό αποτέλεσµα» εξηγεί.


Τα οικονοµικά αποτελέσµατα του 2023 παρουσίασε στην ηµερίδα που πραγµατοποιήθηκε στο CMI, η Κυριακή Λαµπρινού, CFO South Eastern Europe της Timac Agro | ΛΥ∆Α.

«Μπορεί σε σχέση µε άλλες αγορές να είναι πιο περίπλοκη η προσέγγισή µας, αλλά είναι καλύτερα γιατί έτσι έχεις διασπορά κινδύνου. ∆εν είναι ότι η Ελλάδα εξαρτάται από µια τιµή, της ελιάς ή του σιταριού. Τώρα το σιτάρι µπορεί να πέσει, αλλά τα ξινά και η ελιά είναι σε ιστορικά υψηλά, άρα αξίζει ο παραγωγός εκεί να επενδύσει, να πάει για το κάτι καλύτερο ποιότητα και αποδόσεις. Πάντα υπάρχει καλλιέργεια ή περιοχή να ισορροπήσει το τελικό αποτέλεσµα σε µια δύσκολη κατάσταση» αναφέρει ο ίδιος.

Πάνω σε αυτόν τον πυρήνα σκέψης, ανέπτυξε νωρίτερα, στο πλαίσιο του συνεδρίου και την τοποθέτησή του µπροστά στην οµάδα του. «Καλύτερα να στοχεύεις στο πολύ υψηλό και φιλόδοξο και να αστοχήσεις για λίγο, γιατί και πάλι θα έχεις ένα εκπληκτικό αποτέλεσµα, παρά να έχεις για στόχο τη µετριότητα, αφού στο τέλος της ηµέρας ούτε τη µετριότητα δε θα πιάσεις» ανέφερε από το βήµα του συνεδριακού χώρου του CMI.

Τρέχουν οι βιοδιεγέρτες

Για την ανάπτυξη δυνατών σχέσεων µε τα συνεργαζόµενα καταστήµατα και τους παραγωγούς, οι οποίες θα βασίζονται στη σοβαρότητα, την ετοιµότητα, τη γεωπονική γνώση και τη σωστή εφαρµογή των εξειδικευµένων προϊόντων της εταιρείας µίλησε ο Εµπορικός ∆ιευθυντής,  ∆ηµήτρης Ρέππας.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως η αγορά βιοδιεγερτών βρίσκεται σε ραγδαία ανάπτυξη, αφού επεκτείνεται µε διψήφιους ρυθµούς, κάτι το οποίο διαπίστωσε και ο Ροντρίγκο Μιγκέλ Μαρτίνεζ, Product Manager της Timac Agro International, υπενθυµίζοντας πως η εταιρεία δραστηριοποιείται στην αγορά αυτή πριν ακόµα σχηµατιστεί. Πιο απλά, διατηρεί ένα προβάδισµα, αφού ήδη από τη δεκαετία του 1980 έχει λανσάρει το πρώτο σκεύασµα, µε τα 30 χρόνια έρευνας που έχουν περάσει εκ τοτε, να έχουν δώσει ένα πολύ βαθιά και ασύγκριτη τεχνογνωσία, που βρίσκεται στη διάθεση όλων των γεωπόνων συµβούλων θρέψης που δουλεύουν πλάι στους αγρότες.

 «Η αποτελεσµατικότητα των προϊόντων µας έχει αποδειχθεί στο χωράφι και πρωτοστατούν στην αύξηση της παραγωγικότητας µε βιώσιµο τρόπο» συνοψίζει ο ίδιος.

Ανθεκτικό το μοντέλο που θέλει σύμβουλο γεωπόνο στο χωράφι 

Καθοριστική ήταν η σύνθεση της οµάδας για την αναπτυξιακή στροφή που πέτυχε η Timac Agro | ΛΥ∆Α από το 2019 µέχρι και σήµερα, µε τον ανθρώπινο παράγοντα να συµπληρώνει στην προστιθέµενη αξία των προηγµένων τεχνολογιών θρέψης φυτών που αναπτύσσει ο Όµιλος Roullier. H οµάδα φάνηκε δεµένη, ο ενθουσιασµός για τα επιστηµονικά ερεθίσµατα που απλόχερα έδινε το Παγκόσµιο Κέντρο Καινοτοµίας στο Σαν Μαλό, δεν κρυβόταν και φάνηκε να γεµίζει αυτοπεποίθηση για τους στόχους της νέας χρονιάς.

Παραγωγοί και ίδιοι, µε τους περισσότερους να προέρχονται από αγροτικές οικογένειες, οι γεωπόνοι της Timac Agro | ΛΥ∆Α, έχουν διαπιστώσει από τα δικά τους χωράφια τα οφέλη των προϊόντων που συστήνουν στους υπόλοιπους αγρότες.

«∆εν είµαστε εταιρεία ποσότητας, εστιάζουµε στο niche κοµµάτι της αγοράς. Η δική µας καινοτοµία και η τεχνολογία µας, πρέπει να παράγουν υπεραξία και για τον παραγωγό» τους υπενθύµισε ο Εµπορικός ∆ιευθυντής, ∆ηµήτρης Ρέππας.

«Πρέπει να αποδεικνύουµε διαρκώς ότι το προϊόν δουλεύει. Εδώ βρίσκεστε για να κατανοήσετε πώς προκύπτει αυτή η τεχνολογία, γιατί χρειάζονται µέχρι και οχτώ χρόνια για να βγει ένας κωδικός στην αγορά, αλλά και σε τι διαφέρουν τα δικά µας προϊόντα από συµβατικά ή ακόµα και ανταγωνιστικά προϊόντα. Εδώ η γνώση πηγαίνει από τη βάση προς τα πάνω και αυτό εξασφαλίζει πως το προϊόν θα δουλεύει σε κάθε κλίµα και συνθήκη» εξήγησε ο ίδιος.

«Εγγύτητα και αµεσότητα µε τον παραγωγό αποτελούν το δικό µας µοχλό ανάπτυξης» τους ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός ∆ιευθυντής, Μπρούνο Καχρίλας. 

Στο πλαίσιο της ηµερίδας, έγινε και η βράβευση ορισµένων εκ των πιο δραστήριων γεωπόνων της εταιρείας, που κατάφεραν τους προηγούµενους µήνες να ξεχωρίσουν για τη σχέση εµπιστοσύνης που έχτισαν µε τους παραγωγούς και τα γεωπονικά καταστήµατα µε τα οποία συνεργάζονται.

Η επιτυχία τους, ήταν πανευρωπαϊκή άλλωστε, αφού όπως διαπίστωσε και ο Guillaume Jouslin de Noray, General Manager της Timac Agro International, η Ελλάδα κατάφερε από το 2020, όταν ανέλαβε η σηµερινή ηγεσία, µέχρι το 2023 να σπάσει το ένα ρεκόρ πωλήσεων µετά το άλλο. Μάλιστα, κατά την περσινή, δύσκολη για όλο τον κλάδο χρονιά, συνέχισε αναπτυξιακά. «Η Ελλάδα έγινε για εµάς, υπόθεση εργασίας» όπως ανέφερε.

Ο δρόµος της επιστροφής, επεφύλαξε ακόµα δυο στάσεις για την αποστολή της Timac Agro | ΛΥ∆Α. Η πρώτη στο Mont-Saint-Michel και η επόµενη στο Παρίσι, όπου οι Έλληνες σύµβουλοι θρέψης, δηλαδή οι εκπρόσωποι της εταιρείας στο χωράφι, το σηµείο επαφής της Timac Agro µε τους αγρότες, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εµπειρίες από κάθε παραγωγική γωνιά της Ελλάδας και να ξεκλειδώσουν προκλήσεις που αντιµετωπίζουν καθηµερινά οι παραγωγοί στις καλλιέργειές τους.





Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία