BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Στήσιμο στα 600 κιλά και Fino το σκληρό Κατερίνης με πλάνο ειδικής θρέψης

«Η ποιότητα δίνει πάντα υπεραξία. Εκεί είναι το µέλλον και εκεί πρέπει να επενδύσει και ο παραγωγός. ∆ιότι, ακόµη και φέτος, σε µια δύσκολη χρονιά για το σκληρό σιτάρι ως προς την τιµή του, ένας µύλος που θέλει να κάνει αλεύρι µπορεί να πληρώσει κάτι παραπάνω στο κιλό, αρκεί να του παρέχεις την ποιότητα που ψάχνει», τονίζει ο Βασίλης Καλαϊτζίδης, ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Zootrofika» από την Κατερίνη.

fino-sklhro-lyda

Λεωνίδας Λιάμης

52
1

Στήσιμο με 600 κιλά και Fino το σκληρό στην Κατερίνη με μεστό πλάνο ειδικής θρέψης

Με µακρά εµπειρία 35 ετών στο εµπόριο δηµητριακών και τα τελευταία 4-5 χρόνια µε δυναµική παρουσία και σε εκείνο των αγροτικών εφοδίων η οικογενειακή επιχείρηση αποφάσισε να υλοποιήσει µια νέα επένδυση των 1,5 εκατ. ευρώ, προκειµένου να µπορεί να κάνει καλύτερη ποιοτική διαχείριση των προϊόντων, που θα αποθηκεύει πριν τα εµπορευτεί.

Στο πλαίσιο αυτό η επιχείρηση δροµολογεί την κατασκευή πρόσθετων υποδοµών σε σιλό αποθήκευσης δηµητριακών, που θα αυξήσουν την υφιστάµενη δυναµικότητά της, από τους 4.000, στους 9.000 τόνους.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 975 της Agrenda

 

Κλειδί η θρέψη για υψηλή πρωτεΐνη  και ενισχυµένο ειδικό βάρος

Ο όρος ποιότητα στην περίπτωση του σκληρού σιταριού µεταφράζεται στο «τρίπτυχο», υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης, που να ξεπερνά το 13%, ειδικό βάρος άνω του 78% και ενισχυµένα υαλώδη. «Τα υαλώδη είναι 99% θέµα καιρικών συνθηκών. Η πρωτεΐνη, όµως, και το ειδικό βάρος είναι καθαρά ζήτηµα καλλιεργητικής φροντίδας. Και για να επιτύχει ένας παραγωγός αυτά τα υψηλά standards που αναζητά το εµπόριο κι η βιοµηχανία, το κλειδί είναι η σωστή θρέψη» εξηγεί ο επιχειρηµατίας.



Ο παραγωγός Δημήτρης Γαλανόπουλος μαζί με τον Καλαϊτζίδη Βασίλη, ιδιοκτήτη του καταστήματος γεωργικών εφοδίων «Zootrofika».

Με δεδοµένο µάλιστα ότι η επιχείρησή του ασκεί και µια άτυπη µορφή συµβολαιακής γεωργίας, µε παραγωγούς της περιοχής που καλλιεργούν για λογαριασµό της 25.000 στρέµµατα δηµητριακών, εκ των οποίων το 85% είναι σκληρό σιτάρι, στο πρόγραµµα θρέψης που εφαρµόζεται, δεν θέλει να αφήνει τα πράγµατα στην τύχη τους.

«∆εν είναι πυρηνική φυσική η καλλιέργεια του σίτου. Θέλει τις µονάδες αζώτου, φωσφόρου και καλίου που έχει ανάγκη το φυτό, µέσα από ένα συγκεκριµένο πρόγραµµα θρέψης. Και εδώ κουµπώνει η Timac Agro | ΛΥ∆Α. Όταν ανοίξαµε το κατάστηµα µε τα αγροεφόδια, αναζητήσαµε διάφορες εταιρείες για να συνεργαστούµε στο κοµµάτι αυτό και µετά από έρευνα καταλήξαµε στα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α, διότι µας έδωσαν ένα αποτέλεσµα που µας ικανοποιεί. Και από τότε προχωράµε µαζί», τονίζει ο ιδιοκτήτης της «Zootrofika».


Ο Κώστας Χιώνης, Περιφερειακός Διευθυντής Πωλήσεων Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας της Timac Agro | ΛΥΔΑ, με τον Καλαϊτζίδη Βασίλη.

Σηµαντικός ο φώσφορος για το ριζικό σύστηµα και το αδέλφωµα

Πυλώνας στο πρωτόκολλο θρέψης που εφαρµόζουν οι συνεργαζόµενοι παραγωγοί του κ. Καλαϊτζίδη, για το σκληρό σιτάρι, είναι το DUOFERTIL EUROCEREAL µε τεχνολογία MPPA DUO. «Εφαρµόζεται για τη βασική λίπανση της καλλιέργειας, διότι στο στάδιο εκείνο το φυτό έχει µεγάλη ανάγκη από καλής ποιότητας φώσφορο, ο οποίος είναι σηµαντικός για την πρώτη ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος και για το αδέλφωµα», µας είπε, προσθέτοντας ότι «αµέσως µετά πρέπει να προστεθεί άζωτο σε µεγάλες ποσότητες, αναλόγως τί προσδοκούµε σε απόδοση από το χωράφι. Στην περίπτωση αυτή δουλεύουµε το SULFAMMO, το οποίο έχει προστατευµένο άζωτο και πολύ Θείο (S), το οποίο το ζητάµε για να σηκώσουµε τις πρωτεΐνες, αλλά και το ειδικό βάρος του σιταριού. Το προτεινόµενο πρόγραµµα κλείνει µε ένα διαφυλλικό. Αυτό συνήθως είναι το SEACTIV VITAL, στο τελευταίο στάδιο, στο φύλλο σηµαία, που είναι υπεύθυνο για το 80% της παραγωγής του φυτού. Μπαίνουµε µε περίπου 300ml ανά στρέµµα SEACTIV VITAL και βοηθάµε στην αύξηση της παραγωγής, όσο και της πρωτεΐνης».

Πάνω από 600 κιλά το στρέµµα το σκληρό στον κάµπο της Κατερίνης

Όταν τον ρωτήσαµε εάν τα αποτελέσµατα στο αλώνι δικαίωσαν όσους ακολούθησαν τις συµβουλές του για τη θρέψη, ο κ. Καλαϊτζίδης µας είπε πως φέτος ήταν χρονιά ρεκόρ σε στρεµµατικές αποδόσεις και ότι η επιχείρησή του έχει συγκεντρώσει 6.000 τόνους σκληρό σιτάρι. «Αν και ήταν µια πολύ απαιτητική χρονιά από άποψη καιρικών συνθηκών δεν είχα παραγωγό που να µου φέρει κάτω από 600 κιλά σε σκληρό. Και το παράδοξο είναι ότι επειδή συνήθως όσο λιγότερα είναι τα κιλά, τόσο περισσότερη η πρωτεΐνη, εδώ είχαµε το φαινόµενο ότι η πρωτεΐνη ήταν κατά µέσο όρο 13,5% - 13,7%», υποστήριξε.

Στο σηµείο αυτό µάλιστα, ανέφερε ότι η Zootrofika ενεργοποίησε µια καινούρια συνεργασία µε τη «Μέλισσα», η οποία δίνει ως βάση τα 28 λεπτά το κιλό, στον παραγωγό, για το σκληρό φέτος. «Εκεί τα πράγµατα είναι πολύ απαιτητικά. Έχεις πάνω από 13% πρωτεΐνη και το minimum ειδικό βάρος, το ξεφορτώνεις και πληρώνεσαι. ∆εν έχεις, το παίρνεις πίσω και φεύγεις», εξήγησε ο κ. Καλαϊτζίδης.



Στα αριστερά ο Καλαϊτζίδης Βασίλης και δεξιά ο Δημήτρης Γκαλαΐτσης, Διευθυντής Πωλήσεων Βορείου Ελλάδος της Timac Agro | ΛΥΔΑ.

Αποδοτικό πρόγραμμα θρέψης  και στο βυνοποιήσιμο κριθάρι

Εφαρµογές µε προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α, έγιναν και στα 2.000 στρέµµατα βυνοποιήσιµου κριθαριού, που ανέλαβε να διαχειριστεί η Zootrofika στην Κατερίνη για λογαριασµού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. «Στη µπίρα το πιο σηµαντικό στοιχείο είναι η ποικιλία της και το ειδικό βάρος. Με το DUOFERTIL EUROCEREAL MPPA DUO έχουµε λύσει το πρόβληµα του πώς θα επιτύχουµε το επιθυµητό ειδικό βάρος, ενώ στο φύλο σηµαία µπαίνει και το SEACTIV VITAL», τονίζει ο ίδιος, συµπληρώνοντας πως «και στα κριθάρια οι αποδόσεις των παραγωγών ξεπέρασαν φέτος τα 600 κιλά ανά στρέµµα, ενώ τα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α µπαίνουν και στο καλαµπόκι και το βαµβάκι που καλλιεργεί η περιοχή, µε ανάλογα αποτελέσµατα».

Η θρέψη είναι το Α και το Ω σε µια καλλιέργεια

Τη σηµασία της θρέψης για µια ποιοτική και µεγάλη παραγωγή σε µια καλλιέργεια ανέδειξε και ο παραγωγός ∆ηµήτρης Γαλανόπουλος, ο οποίος συνεργάζεται στο πλαίσιο της άτυπης συµβολαιακής γεωργίας µε το κατάστηµα αγροεφοδίων της Zootrofika, την οποία χαρακτηρίζει ως «πολυτέλεια» για τους παραγωγούς της περιοχής, δεδοµένης της συµπαράστασης που τους προσφέρει.

«Η θρέψη παίζει πάρα πολύ µεγάλο ρόλο. Είναι το Α και το Ω για να έχεις µια αποδοτική καλλιέργεια. Προσπαθώ, επίσης, τα χωράφια µου εκτός από σωστή λίπανση να είναι πάντα καθαρά από ζιζάνια και από εντοµολογικούς εχθρούς. Γενικώς ψαχνόµαστε, γιατί µόνο µέσα από την ποιότητα και τις ποσότητες θα περισσέψει κάτι στον παραγωγό, αφού οι τιµές είναι διαρκώς πιεσµένες», µας ανέφερε.

Φέτος ο 56χρονος παραγωγός καλλιέργησε 82 στρέµµατα µε σκληρό σιτάρι και όπως µας είπε, έπιασε µέση στρεµµατική απόδοση 630 κιλά.


Όπως εξήγησε για να επιτύχει αυτό το αποτέλεσµα, «βάλαµε βασικό λίπασµα το DUOFERTIL EUROCEREAL MPPA DUO της Timac Agro | ΛΥ∆Α και µετά διαφυλλικό, το SEACTIV VITAL, µε εφαρµογή στους 35-40 πόντους, στην αρχή του καλαµώµατος. Είδα µεγάλη διαφορά από τη χρήση τους. Το φυτό είναι πιο ζωντανό, δεν υπάρχει καχεκτικότητα και έχουµε οµοιοµορφία. Πήγε πολύ καλά».

Στο πλευρό των παραγωγών και των συνεργατών η Timac Agro | ΛΥ∆Α

Αφορµή για τη µετάβασή µας στην πόλη της Κατερίνης, αποτέλεσε η παρουσία της Έφης Πισκόπου, Operational Marketing & Product Manager της Timac Agro | ΛΥ∆Α, η οποία βρέθηκε στην Πιερία, για να συναντηθεί µε τον τοπικό συνεργάτη και παραγωγούς που κάνουν χρήση των εξειδικευµένων προϊόντων θρέψης της γαλλικής εταιρείας, ώστε να έχει αντίληψη από πρώτο χέρι για την επιδραστικότητά τους.

«Ενηµερωθήκαµε για τις στρεµµατικές αποδόσεις και την ποιότητα του σκληρού σιταριού φέτος», είπε η κ. Πισκόπου και κατόπιν ανάλυσε την τεχνολογία MPPA DUO που περιέχει το DUOFERTIL EUROCEREAL. «Επί της ουσίας κάνει ταυτόχρονα δύο δουλειές. Προστατεύει όλα τα θρεπτικά συστατικά του λιπάσµατος, όχι µόνο το άζωτο και το φώσφορο, αλλά και το θείο καθώς και τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία που περιέχει. Παράλληλα διεγείρει την ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος, µέσω του φυτικού εκχυλίσµατος XCK, που αποτελεί βασικό συστατικό της τεχνολογίας MPPA DUO.Αφετέρου κινητοποιεί θρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν ήδη στο έδαφος από προηγούµενες λιπάνσεις. ∆ηλαδή, εµείς ναι µεν ρίχνουµε 10-24-0 µε θείο, βόριο και ψευδάργυρο, αλλά το λίπασµα αυτό µπορεί να κινητοποιεί κι άλλα θρεπτικά στοιχεία, περιλαµβανοµένου και του φωσφόρου, ο οποίος είναι συνήθως δεσµευµένος στα εδάφη και είναι πάρα πολύ σηµαντικός γιατί θα βοηθήσει στο αδέλφωµα, βάζοντας τις βάσεις για µια καλύτερη παραγωγή. Ένα ακόµη πλεονέκτηµα του, είναι ότι περιέχει αµµωνιακό άζωτο, το οποίο προσλαµβάνεται άµεσα από το φυτό και αξιοποιείται στη δηµιουργία πρωτεϊνών», ανέφερε η κ. Πισκόπου.

Για το SEACTIV VITAL που, µεταξύ άλλων, βοηθά στην αντιµετώπιση αβιοτικών στρες, διευκρίνισε ότι «περιέχει άζωτο, φώσφορο, κάλιο και ιχνοστοιχεία και χρησιµοποιείται κυρίως στα στάδια της έναρξης του καλαµώµατος, έως και το φύλλο σηµαία».

*Στην κεντρική φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά, ο Δημήτρης Γαλανόπουλος παραγωγός σιτηρών, ο Πάτσιας Γιώργος Τεχνικός Πωλήσεων | Σύμβουλος Θρέψης της Timac Agro | ΛΥΔΑ στην περιοχή της Πιερίας, ο Καλαϊτζίδης Βασίλης ιδιοκτήτης καταστήματος γεωργικών εφοδίων «Zootrofika» και η Εφη Πισκόπου Operational Marketing & Product Manager της Timac Agro | ΛΥΔΑ.


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία