Στο ωραιότερο χωριό της Ζακύνθου, στον Βασιλικό, βρίσκεται η αγροικία. Πρόκειται για ένα χωριό αραιοκατοικηµένο και παρθένο από την έλευση του µαζικού τουρισµού. Χτισµένα σε ένα µικρό ύψωµα, τα σπίτια του αγροκτήµατος έχουν υπέροχη θέα στη θάλασσα ενώ µπροστά τους απλώνεται το πευκοδάσος του Βασιλικού.
Στο αγρόκτηµα υπάρχουν κατοικίες διαφορετικών τύπων και µεγεθών έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των επισκεπτών. Η Αρετή και η Γαλήνη είναι δύο πέτρινα σπίτια ικανά να φιλοξενήσουν από 2 έως 5 άτοµα. Στην κατοικία Χαρά µπορούν να φιλοξενηθούν έως και 4 άτοµα ενώ οι τρεις κατοικίες Ειρήνη, Ζωή και Ελευθερία προσφέρονται για διαµονή 6 ατόµων. Τέλος το µεγαλύτερο σπίτι στο κτήµα είναι το Βίλα Αµπέλι δυναµικότητας 7 ατόµων
Η παραγωγική διαδικασία αλλά και η φροντίδα του κτήµατος πραγµατοποιείται από την ίδια την οικογένεια και κυρίως από τον κύριο Νέλο. Βιολογικά προϊόντα παραγωγής τους, όπως µέλι, κρασί, ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά προσφέρονται στους φιλοξενούµενους
Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα στην ταβέρνα Λιθίε
Από την αρχή της λειτουργίας του αγροκτήµατος, η οικογένεια Γιαννούλη πρόσθεσε στις εγκαταστάσεις του κτήµατος µια ταβέρνα ανάλογη των προσδοκιών των επισκεπτών τους. Με αρχιτεκτονική που στηρίχθηκε στους Κοιλιωµενιάτες µάστορες της πέτρας, Κουρέµπα και Τσάρη, µε σκεπή από ολάκερα κυπαρίσσια και κεραµίδια παλαιά, µε σκεπαστές βεράντες χτισµένες µε Ζακυνθινή τουβλέτα και την πλακόστρωτη αυλή µε τις µουριές και µε τους κήπους.
Στην οικογενειακή ταβέρνα Λιθίες οι φιλοξενούµενοι έχουν τη δυνατότητα να γευτούν γνήσια ζακυνθινή κουζίνα µε τα πιο αγνά υλικά.
Τα φρεσκοκοµµένα λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας από τον κήπο, το σπιτικό κρασί και το τσίπουρο από το αµπέλι, το ντόπιο λαδοτύρι, το αγνό ελαιόλαδο αλλά και τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού της κυρίας Φωτεινής, είναι µόνο κάποια από τα προϊόντα που προσφέρονται και παράγονται από τους ίδιους
Εναλλακτικές δραστηριότητες στο Βιολογικό Aγρόκτημα Λιθίες
Το αγρόκτηµα βιολογικών καλλιεργειών Λιθιές, λόγω της τοποθεσίας του µε το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, προσφέρει στους επισκέπτες του πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Όλα τα σπίτια βρίσκονται εντός των ορίων του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, σε ένα κτήµα από ελιές που συνορεύει µε το πευκοδάσος του Βασιλικού. Η βιολογική καλλιέργεια των ελιών καθώς και η συγκοµιδή του καρπού γίνεται από την οικογένεια, σεβόµενοι το περιβάλλον και τη παράδοση.
Έτσι λοιπόν οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη συλλογή των ελιών από τους ελαιώνες καθώς επίσης οι ιδιοκτήτες µε χαρά θα εξηγήσουν τις τεχνικές συλλογής και παραγωγής αλλά και τη διαδικασία που χρειάζεται να µεσολαβήσει έως ότου ο καρπός και το τελικό προϊόν βρεθεί στο τραπέζι µας.
Τα αµπέλια και τα µελίσσια του
Σηµαντική καλλιέργεια για την οικογένεια εκτός των ελιών είναι και το αµπέλι, που αποτελείτε από τις ποικιλίες σταφυλιών Syrah, Cabernet, Robola. Κάθε χρόνο βάζουν στοίχηµα µε τον εαυτό τους για τη βελτίωση της ποιότητας του κρασιού που θα παράγουν, ακολουθώντας τις οδηγίες του προγράµµατος βιολογικής καλλιέργειας, στο οποίο είναι ενταγµένοι
Το αµπέλι έχει πολλά στάδια καλλιέργειας. Όπως εξηγούν οι ιδιοκτήτες του αγροκτήµατος, τον Ιανουάριο γίνεται το καθάρισµα, ακολουθεί το κλάδεµα, το σκάλισµα, το κορφολόγηµα των φύλλων και το Σεπτέµβριο γίνεται ο τρύγος και το πάτηµα των σταφυλιών. Τέλος µπαίνει ο µούστος στα βαρέλια και παρακολουθείται κατά διαστήµατα η διαδικασία της ζύµωσης, ώστε να έχουν ως αποτέλεσµα ένα καλό κρασί
Μέσα στην αγροικία υπάρχει µια µονάδα από 10 κυψέλες. Η θέση που βρίσκονται επιτρέπει στις µέλισσες να συλλέγουν το νέκταρ από µια µεγάλη ποικιλία φυτών και λουλουδιών. Με τη φροντίδα της οικογένειας παράγεται µία πολύ γευστική ποικιλία µελιού και κατά τη διάρκεια της παραµονής οι επισκέπτες µπορούν να παρακολουθήσουν πως παράγεται µε φυσικό τρόπο το µέλι από τα µελίσσια
Κείμενο Μαρία Χατζηδιονυσίου
Στο αγρόκτηµα υπάρχουν κατοικίες διαφορετικών τύπων και µεγεθών έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των επισκεπτών. Η Αρετή και η Γαλήνη είναι δύο πέτρινα σπίτια ικανά να φιλοξενήσουν από 2 έως 5 άτοµα. Στην κατοικία Χαρά µπορούν να φιλοξενηθούν έως και 4 άτοµα ενώ οι τρεις κατοικίες Ειρήνη, Ζωή και Ελευθερία προσφέρονται για διαµονή 6 ατόµων. Τέλος το µεγαλύτερο σπίτι στο κτήµα είναι το Βίλα Αµπέλι δυναµικότητας 7 ατόµων
Η παραγωγική διαδικασία αλλά και η φροντίδα του κτήµατος πραγµατοποιείται από την ίδια την οικογένεια και κυρίως από τον κύριο Νέλο. Βιολογικά προϊόντα παραγωγής τους, όπως µέλι, κρασί, ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά προσφέρονται στους φιλοξενούµενους
Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα στην ταβέρνα Λιθίε
Από την αρχή της λειτουργίας του αγροκτήµατος, η οικογένεια Γιαννούλη πρόσθεσε στις εγκαταστάσεις του κτήµατος µια ταβέρνα ανάλογη των προσδοκιών των επισκεπτών τους. Με αρχιτεκτονική που στηρίχθηκε στους Κοιλιωµενιάτες µάστορες της πέτρας, Κουρέµπα και Τσάρη, µε σκεπή από ολάκερα κυπαρίσσια και κεραµίδια παλαιά, µε σκεπαστές βεράντες χτισµένες µε Ζακυνθινή τουβλέτα και την πλακόστρωτη αυλή µε τις µουριές και µε τους κήπους.
Στην οικογενειακή ταβέρνα Λιθίες οι φιλοξενούµενοι έχουν τη δυνατότητα να γευτούν γνήσια ζακυνθινή κουζίνα µε τα πιο αγνά υλικά.
Τα φρεσκοκοµµένα λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας από τον κήπο, το σπιτικό κρασί και το τσίπουρο από το αµπέλι, το ντόπιο λαδοτύρι, το αγνό ελαιόλαδο αλλά και τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού της κυρίας Φωτεινής, είναι µόνο κάποια από τα προϊόντα που προσφέρονται και παράγονται από τους ίδιους
Εναλλακτικές δραστηριότητες στο Βιολογικό Aγρόκτημα Λιθίες
Το αγρόκτηµα βιολογικών καλλιεργειών Λιθιές, λόγω της τοποθεσίας του µε το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, προσφέρει στους επισκέπτες του πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Όλα τα σπίτια βρίσκονται εντός των ορίων του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, σε ένα κτήµα από ελιές που συνορεύει µε το πευκοδάσος του Βασιλικού. Η βιολογική καλλιέργεια των ελιών καθώς και η συγκοµιδή του καρπού γίνεται από την οικογένεια, σεβόµενοι το περιβάλλον και τη παράδοση.
Έτσι λοιπόν οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη συλλογή των ελιών από τους ελαιώνες καθώς επίσης οι ιδιοκτήτες µε χαρά θα εξηγήσουν τις τεχνικές συλλογής και παραγωγής αλλά και τη διαδικασία που χρειάζεται να µεσολαβήσει έως ότου ο καρπός και το τελικό προϊόν βρεθεί στο τραπέζι µας.
Τα αµπέλια και τα µελίσσια του
Σηµαντική καλλιέργεια για την οικογένεια εκτός των ελιών είναι και το αµπέλι, που αποτελείτε από τις ποικιλίες σταφυλιών Syrah, Cabernet, Robola. Κάθε χρόνο βάζουν στοίχηµα µε τον εαυτό τους για τη βελτίωση της ποιότητας του κρασιού που θα παράγουν, ακολουθώντας τις οδηγίες του προγράµµατος βιολογικής καλλιέργειας, στο οποίο είναι ενταγµένοι
Το αµπέλι έχει πολλά στάδια καλλιέργειας. Όπως εξηγούν οι ιδιοκτήτες του αγροκτήµατος, τον Ιανουάριο γίνεται το καθάρισµα, ακολουθεί το κλάδεµα, το σκάλισµα, το κορφολόγηµα των φύλλων και το Σεπτέµβριο γίνεται ο τρύγος και το πάτηµα των σταφυλιών. Τέλος µπαίνει ο µούστος στα βαρέλια και παρακολουθείται κατά διαστήµατα η διαδικασία της ζύµωσης, ώστε να έχουν ως αποτέλεσµα ένα καλό κρασί
Μέσα στην αγροικία υπάρχει µια µονάδα από 10 κυψέλες. Η θέση που βρίσκονται επιτρέπει στις µέλισσες να συλλέγουν το νέκταρ από µια µεγάλη ποικιλία φυτών και λουλουδιών. Με τη φροντίδα της οικογένειας παράγεται µία πολύ γευστική ποικιλία µελιού και κατά τη διάρκεια της παραµονής οι επισκέπτες µπορούν να παρακολουθήσουν πως παράγεται µε φυσικό τρόπο το µέλι από τα µελίσσια
Κείμενο Μαρία Χατζηδιονυσίου