BACK TO
TOP
Περιηγήσεις

Έργα ανάπλασης περιμετρικά της λίμνης Τριχωνίδας

Την ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης της λίμνης Τριχωνίδας στην Αιτωλοακαρνανία σχεδιάζει η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και όπως δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά, «η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της Τριχωνίδας και η σύνδεσή της με την καθημερινότητα της ενδοχώρας της Αιτωλοακαρνανίας ήταν πάντα αίτημα των πολιτών και, παράλληλα, όραμα για όσους από εμάς ασχολούμαστε με τα κοινά».

Έργα ανάπλασης περιμετρικά της λίμνης Τριχωνίδας

3
0

Μάλιστα, όπως εξήγησε «αυτό, πρέπει να γίνει συγχρόνως με αναπτυξιακούς όρους, αλλά και με την υπενθύμιση ότι η Τριχωνίδα, είναι η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, με το περισσότερο νερό και με μοναδικά βάθη που δεν απαντώνται αλλού».

Επίσης, η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας τόνισε ότι «η παραλίμνια ανάπλαση της Τριχωνίδας θέλουμε να αποτελέσει μοχλό για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής». Όπως πρόσθεσε ,«είναι κάτι που το ζητάμε όλοι από πολλά χρόνια και το ενστερνίστηκε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας». Ακόμη, η κα. Σταρακά υπογράμμισε ότι «θέλουμε η λίμνη να γίνει μέρος της καθημερινότητας, της ζωής και της δημιουργίας στους δήμους Αγρινίου και Θέρμου και να υπάρχει δράση με σεβασμό στο παραλίμνιο μέτωπο της Τριχωνίδας».

«Το όραμα όλων μας», συνέχισε «είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ενθάρρυνση για την δημιουργία μονάδων διαμονής και αναψυχής, παράλληλα όμως και κάθε δραστηριότητα που θα διατηρεί τον αγροτικό παραγωγικό ιστό της ευρύτερης περιοχής». Σε αυτό το σημείο η αντιπεριφερειάρχης υπογραμμίζει ότι «από την μία ο στόχος μας είναι να αυξηθεί η τουριστική έλξη και η επισκεψιμότητα και από την άλλη να προσελκύσουμε επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, διαφυλάττοντας την λίμνη για τις επόμενες γενιές και επιτρέποντας στους ανθρώπους της να αξιοποιήσουν και να προστατεύσουν τους φυσικούς της πόρους».

Αντικείμενο του έργου, σύμφωνα με τη μελέτη που ψήφισε ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, είναι η υλοποίηση δύο καίριων παρεμβάσεων στο παραλίμνιο μέτωπο της λίμνης. Ειδικότερα, η πρώτη παρέμβαση αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός παραλίμνιου δρόμου ήπιας κυκλοφορίας σε τμήματα, με τη μορφή πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου γύρω από την Τριχωνίδα.

Στην ίδια παρέμβαση προβλέπεται και η, κατά τμήματα, βελτίωση του σημερινού παραλίμνιου δρόμου, η χάραξη νέου εντός της παραλίμνιας ζώνης, όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς και ο γενικότερος σχεδιασμός ενός δικτύου οδών που να συνδέονται με το υπάρχον επαρχιακό οδικό δίκτυο. Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στο σχεδιασμό μιας σειράς από οικολογικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις πρόσβασης προς το υδάτινο μέτωπο της λίμνης, με στόχο την αναψυχή και την οικολογική συνειδητοποίηση, η οποία θα γίνει σε επιλεγμένα σημεία του παραλίμνιου δρόμου.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η μελέτη δύο τύπων αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων.

Ο πρώτος τύπος αφορά στη μελέτη για κατασκευή παρατηρητηρίου θέσης, πάνω από τη λίμνη ώστε να δίνει τη δυνατότητα απρόσκοπτης θέασης του οικοσυστήματος. Ο δεύτερος τύπος αφορά στη μελέτη για την κατασκευή χώρου στάσης και ξεκούρασης με προτεινόμενα στοιχεία αστικού εξοπλισμού. Στο μεταξύ, έχει ήδη προχωρήσει σε μεγάλα τμήματα, ο καθορισμός της όχθης και παρόχθιας ζώνης , δηλαδή του παραλίμνιου μετώπου της λίμνης, ώστε να είναι γνωστά τα όρια εντός των οποίων θα μπορούν να μελετηθούν και να κατασκευαστούν τα έργα.

Ήδη, ολοκληρώθηκε ο καθορισμός στο βορειοδυτικό τμήμα της λίμνης και προχωράει η διαδικασία για το βόρειο και ανατολικό τμήμα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία