
Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) σημειώνει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως εξαρτάται από τα ψαρικά για να εξασφαλίσει τροφή και εισόδημα, ενώ στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 15.000 ψαράδες. Η επιβίωσή τους, ωστόσο, όπως και οι πληθυσμοί των ψαριών, απειλούνται από την υπεραλίευση. Η όρεξη του ανθρώπου για ψαρικά διαρκώς μεγαλώνει και αντλεί από τις θάλασσες πολλά περισσότερα απ' όσα η θάλασσα μπορεί να δώσει, αναφέρει η οργάνωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το WWF, παγκοσμίως ποσοστό 33% των ψαριών αλιεύονται, ενώ στη Μεσόγειο το ποσοστό αυτό αγγίζει το 80%. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η οποία εντείνει τις ήδη υψηλές πιέσεις στους πληθυσμούς των ψαριών.
Για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για ψαρικά ενισχύονται οι εισαγωγές. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών και άνω του 50% των εισαγωγών προέρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες. Με αυτά τα δεδομένα, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές καλούνται να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για την αλλαγή, προτρέπει η οργάνωση.
Το WWF καλεί «η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας να είναι η απαρχή για υπεύθυνες καταναλωτικές επιλογές και νέες καταναλωτικές συνήθειες που θα κρατήσουν τις θάλασσές μας ζωντανές, διασφαλίζοντας ότι θα υπάρχουν ψάρια για τις επόμενες γενιές».
Πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών μπορεί να είναι το Fish Guide, ο Οδηγός Υπεύθυνης Κατανάλωσης Ψαρικών του WWF. Το Fish Guide παρέχει πληροφορίες που χρειάζεται ο καταναλωτής όταν αγοράζει ψαρικά (εγχώρια ή εισαγόμενα) και αφορούν, μεταξύ άλλων, το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος προς κατανάλωση, την κατάλληλη εποχικότητα, αλλά και τον τρόπο αλίευσής τους.
Ο Οδηγός είναι διαθέσιμος στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.fishguide.wwf.gr, ενώ διατίθεται δωρεάν και ως εύχρηστη εφαρμογή για κινητά, για συσκευές Android και iOS, με το πλεονέκτημα ότι λειτουργεί χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / φωτο: slowfood.com