
Την Πέμπτη 03/01 αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και νότια, καθώς και στο Ιόνιο και το Αιγαίο και τις παραθαλάσσιες σε αυτά περιοχές.
Τα φαινόμενα στο Κεντρικό Ιόνιο, το Αιγαίο (κυρίως Κεντρικό και Νότιο), την Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις αναμένονται από την αρχή της ημέρας στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά και γρήγορα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Ηπείρου, της Μακεδονίας και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς και της Βόρειας Πελοποννήσου. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές σε Ανατολική Θεσσαλία, Εύβοια και στα βόρεια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς. Χιονοπτώσεις αναμένονται και στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τις βραδυνές ώρες πιθανόν στα βόρεια προάστια της Αθήνας.
Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού της κακοκαιρίας ‘Σοφία’
Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η χιονοκάλυψη θα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη την Πέμπτη 03/01, αλλά και την Παρασκευή 04/01.
Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας 'Σοφία', θα είναι το δριμύ ψύχος καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 04/01 και του Σαββάτου 05/01/2019, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα.
Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε το απόγευμα της Πέμπτης (03/01) το Αθηναϊκό Πρακτορείο από τις κατά τόπους περιοχές της χώρας σχετικά με τις εκδηλώσεις των καιρικών φαινομένων:
Προβλήματα, κυρίως στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κορινθίας προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη, σύμφωνα με την Αστυνομία, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις εξής περιοχές:
- Στην Επαρχιακή Οδό Ξυλοκάστρου-Τρικάλων, από το 14ο χιλιόμετρο
- Στην Επαρχιακή Οδό Τρικάλων-Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο
- Στην Επαρχιακή Οδό Γκούρας-Κιάτου, από το 1ο έως το 17ο χιλιόμετρο
- Στην Επαρχιακή Οδό Γκούρας-Δερβενίου, από το 1ο έως το 18ο χιλιόμετρο
- Στην Επαρχιακή Οδό Γκούρας-Λυκουρίας, από το 1ο έως το 17ο χιλιόμετρο
- Στην Επαρχιακή Οδό Κιάτου-Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω
- Στην Επαρχιακή Οδό Δερβενίου-Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω
Στην Αρκαδία κλειστή παρέμενε η Επαρχιακή Οδός Ελάτης-Χρυσοβιτσίου-Στεμνίτσας, ενώ ήταν αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην Επαρχιακή Οδό Βουρβούρων-Αγίου Πέτρου.
Έντονες χιονοπτώσεις έπλητταν τη Δυτική Θεσσαλία, καθώς χιόνιζε εκτός από τα ορεινά και τα ημιορεινά, στα πεδινά και τις πόλεις. Στο Νομό Τρικάλων, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, το ύψος του χιονιού έφτανε μέχρι και 50 πόντους στα ορεινά, ενώ στα πεδινά και σε πόλεις, ξεκινούσε από τους πέντε πόντους. Η Π. Ε. Τρικάλων συνέδραμε με 42 μηχανήματα και οι δρόμοι παρέμεναν ανοιχτοί.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, απαραίτητη ήταν η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις παρακάτω περιοχές:
- Επ. Οδός Τρικάλων - Ιωαννίνων από το 28ο χλμ (θέση Μουργκάνι) έως το 65ο χλμ (Α/Κ Μαλακασίου)
- Επ. Οδός Τρικάλων - Άρτας από το 25ο χλμ (θέση Αναβρυσούλα) έως το 75ο χλμ (γέφυρα Αλεξίου)
- Επ. Οδός Πύλης - Μεσοχώρας από το 4ο χλμ (θέση Πηγή των Θεών) έως το 55ο χλμ (Μεσοχώρα)
- Επαρχιακό οδικό δίκτυο Ασπροποτάμου (από 35ο έως 68ο χλμ)
Σε εξέλιξη βρισκόταν η χιονόπτωση κατά τη διάρκεια της Πέμπτης σε πολλές περιοχές του Νομού Λάρισας. Στα λευκά είχε ντυθεί το Λιβάδι Ελασσόνας, η Μελούνα αλλά και τα Φάρσαλα, ενώ ήπια χιονόπτωση και χιονόνερο έριχνε από το πρωί της Πέμπτης στην πόλη της Λάρισας.
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο της Ελασσόνας, στην Επαρχιακή Οδό Ελάφου-Σκλήθρου και στην Επαρχιακή Οδό Μεγαλόβρυσου - Ανατολής.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έκανε γνωστό ότι πάνω από 150 μηχανήματα επιχειρούσαν στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ώστε οι δρόμοι να μένουν ανοιχτοί, ενώ κάλεσε τους πολίτες να προμηθευτούν αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ισχυρή χιονόπτωση σημειωνόταν από τις 2:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης σε όλο το Νομό Ιωαννίνων και στα ορεινά της Άρτας, ενώ 35 μηχανήματα αποχιονισμού και ρήψης αλατιού σε όλο το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο μεριμνούσαν προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα. Περισσότεροι από 2,5 τόνοι αλατιού έπεσαν στους δρόμους, ενώ συνεχίζονταν οι ρήψεις με 15 αλατιέρες.
Ο υδράργυρος ήταν υπό το μηδέν, με το θερμόμετρο να δείχνει το πρωί της Πέμπτης στο Μέτσοβο -5 βαθμούς Κελσίου, -6 στη Βωβούσα και -7 στο Δίστρατο της Κόνιτσας.
Απαραίτητες ήταν οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου στους Νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση τις Αστυνομίας, αλυσίδες χρειάζονταν:
- Στο επαρχιακό ορεινό οδικό δικτύο των Βόρειων Τζουμέρκων, του Μετσόβου, της Κόνιτσας, της Ζίτσας, του Πωγωνίου και της Πυρσόγιαννης
- Από το 67ο έως το το 76ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Άρτας-Τρικάλων, από το Αθαμάνιο έως το Σκαρπάρι
- Στην επαρχιακή οδό Βουργαρελίου - Μικροσπηλιάς
- Στο οδικό δίκτυο των περιοχών Ξηρόκαμπος, Κρανιές, Αστροχώρι έως Πηγές
Επίσης, οι Επαρχιακές Οδοί Αθαμανίου-Μεσούντας-Τετράκωμου, καθώς και η Αθαμανίου-Θεοδώριανων, από Σταυρό έως τα Θεοδώριανα, παρέμεναν κλειστές λόγω της χιονόπτωσης.
Έντονες χιονοπτώσεις σημειώνονταν σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Ειδικότερα, χιόνιζε σε περιοχές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας με υψόμετρο άνω των 600 μέτρων, ενώ στην Ηλεία χιονοπτώσεις καταγράφονταν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.
Όσον αφορά το οδικό δίκτυο, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νίκος Γυφτάκης μετέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στην Αχαΐα τα εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονταν συνεχώς στους οδικούς άξονες ώστε να μην υπάρξει διακοπή της κυκλοφορίας. Παράλληλα, τόνισε ότι οι οδηγοί των αυτοκινήτων θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες από τη στιγμή που κινούνται εκτός της πεδινής ζώνης.
Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως έκανε γνωστό μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας, Γιάννης Τέγας ήταν απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το ορεινό εθνικό και επαρχιακό δίκτυο σε υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα, ενώ προέτρεψε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι οδηγοί κινούνται στους δρόμους που οδηγούν προς την Ευρυτανία, αλλά και στο δίκτυο της ορεινής Ναυπακτίας.
Στο μεταξύ, στην Αχαΐα είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αιγίου-Καλαβρύτων, μέσω Πτέρης, από το 11ο χιλιόμετρο.
Στην Αιτωλοακαρνανία ήταν απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις παρακάτω περιοχές:
- Στην Εθνική Οδό Αγρινίου - Καρπενησίου, από το 20ο έως το 52ο χιλιόμετρο
- Στην Εθνική Οδό Καλλιθέας - Προυσού, από το 13ο έως το 18ο χιλιόμετρο
- Στην Επαρχιακή Οδό Ναυπάκτου - Πλατάνου, από την τοπική κοινότητα Παλαιοπύργου, έως την τοπική κοινότητα Πλατάνου
- Στην Επαρχιακή Οδό Ναυπάκτου - Άνω Χώρας, από την τοπική κοινότητα Λιμνίτσας, έως την τοπική κοινότητα Άνω Χώρας
- Στην Επαρχιακή Οδό Ναυπάκτου - Ελευθέριανης, προς τις τοπικές κοινότητες Παλαιοπύργου, Ελευθέριανης και Αγίας Κυριακής
- Στην Επαρχιακή Οδό Αμφιλοχίας - Εμπεσού, από το 10ο έως το 25ο χιλιόμετρο
Έντονη ήταν η χιονόπτωση την Πέμπτη στα ορεινά και ημιορεινά του Νομού Καρδίτσας, ενώ στις πόλεις «το έστρωσε». Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος ενημέρωσε μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι δρόμοι ήταν ανοιχτοί και η Π.Ε. Καρδίτσας παρέμενε σε επιφυλακή, συνδράμοντας με 48 μηχανήματα στην όλη προσπάθεια.
Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες:
- Επ. Οδός Μουζακίου - Λίμνης Πλαστήρα από το 8ο χλμ έως το 13ο χλμ (τοπική κοινότητα Κρυοπηγής έως τοπική κοινότητα Κερασιάς)
- Επ. Οδός Καρδίτσας - Λίμνης Πλαστήρα από το 10ο χλμ (μέσω Μοσχάτου)
- Επ. Οδός Καρδίτσας - Λίμνης Πλαστήρα από το 15ο χλμ (μέσω Καστανιάς)
- Περιμετρικά της Λίμνης Πλαστήρα
- Επ. Οδός Καρδίτσας - Άρτας από το 35ο χλμ (Δ/νση Βατσουνιάς, θέση Τύμπανος)
- Επ. Οδός Μουζακίου - Στεφανιάδας από το 7ο χλμ (θέση Άγιος Νικόλαος)
- Επ. Οδός Κέδρου - Ρεντίνας - Καρπενησίου από το 46ο χλμ έως το 62ο χλμ (θέση Ζαχαράκη)
Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησε η χιονόπτωση μέσα στην πόλη της Λαμίας.
Με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας απαγορεύθηκε η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων προληπτικά από Λαμία προς Δομοκό, από Λαμία προς Καρπενήσι και από Λαμία προς Άμφισσα όπου εντοπιζόταν και η μεγάλη ένταση της χιονόπτωσης.
Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Φθιώτιδα και την Ευρυτανία η χιονόπτωση ήταν ιδιαίτερα έντονη. O δρόμος από Λαμία προς Καρπενήσι παρέμενε ανοιχτός ενώ ήταν απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Το ίδιο και στην περιοχή του Μπράλου, στον δρόμο Λαμίας-Άμφισσας, όπως και στο 51ο χιλιόμετρο.
Στον δρόμο Λαμίας-Δομοκού τα καιρικά φαινόμενα ήταν έντονα ενώ μετά την έξοδο της Λαμίας γινόταν έλεγχος στα αυτοκίνητα για αντιολισθητικές αλυσίδες.
Στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας έντονα ήταν τα καιρικά φαινόμενα από τα Καμένα Βούρλα μέχρι τις Ράχες σε ένα μήκος 80 χλμ, ωστόσο τα εκχιονιστικά μηχανήματα κινούνταν συνεχώς. Μικρά προβλήματα παρατηρήθηκαν στο εθνικό δίκτυο κοντά στη Λαμία και ιδιαίτερα από την περιοχή του Μώλου στο 185ο χλμ μέχρι το 205ο χλμ λίγο πριν τη Λαμία. Τέλος, στην περιοχή του Μαρτίνου δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα.
Η Αστυνομική Διεύθυνση της Φθιώτιδας αποφάσισε την πλήρη απαγόρευση της κίνησης των φορτηγών στο εθνικό δίκτυο από την Τραγάνα μέχρι τη Στυλίδα. Η τροχαία ακινητοποιούσε τα βαρέα οχήματα στα διόδια της Τραγάνας αλλά και στον κόμβο του Αγίου Κωνσταντίνου έτσι ώστε από τα Καμένα Βούρλα μέχρι και τις Ράχες να μην περνά φορτηγό-αυτοκίνητο.
Στο αντίθετο ρεύμα, για τα βαρέα οχήματα που μετέβαιναν από Λάρισα προς Αθήνα η τροχαία απαγόρευσε την κυκλοφορία από το 242ο χλμ στο ύψος των Ραχών και μέχρι τα Καμμένα Βούρλα. Έτσι στο τμήμα από Ράχες μέχρι Καμένα Βούρλα όπου παρατηρούνταν έντονα καιρικά φαινόμενα δεν κυκλοφορούσαν βαρέα οχήματα και γινόταν συνεχής προσπάθεια από εκχιονιστικά οχήματα για να κρατήσουν το εθνικό δίκτυο ανοιχτό. Υπήρχαν περίπου 20 κρίσιμα χιλιόμετρα από τα διόδια της Αγίας Τριάδας μέχρι λίγο πριν τη Στυλίδα όπου η χιονόπτωση συνεχιζόταν με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση.
Έντονη ήταν η χιονόπτωση και στον υπόλοιπο Νομό και τους δρόμους Λαμίας-Δομοκού. Μετά τη Λαμία η κυκλοφορία των ΙΧ γινόταν μόνο με αλυσίδες ενώ το ίδιο ίσχυε και στην περιοχή του Μπράλου από το 5χλμ του δρόμου Λαμίας-Άμφισσας και από το 54ο χλμ του δρόμου Λαμίας-Καρπενησίου.
Από το πρωί της Πέμπτης χιόνιζε και σε ορεινές περιοχές της Μαγνησίας, στα ορεινά του Αλμυρού, στον Κοκκινόβραχο, αλλά και στο Πήλιο, από το Κατηχώρι και ψηλότερα.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην Επαρχιακή Οδό Χανίων-Κισσού από τη διασταύρωση Χιονοδρομικού Κέντρου «Αγριόλευκες Πηλίου» έως τη διασταύρωση με την Επαρχιακή Οδό Βόλου-Ζαγοράς (κάτω κλάδος)-Κισσού, ενώ στην Επαρχιακή Οδό Βόλου-Ζαγοράς (άνω κλάδος) από το 16ο χλμ η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Χιόνια σε όλους τους Νομούς της Μακεδονίας και στα ορεινά της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής έφερε το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, η Σοφία.
Στη Θεσσαλονίκη χιόνιζε στον Χορτιάτη και τα γύρω ορεινά. Η κίνηση των οχημάτων διεξαγόταν χωρίς κανένα πρόβλημα. Χιονισμένη ήταν και η Αρναία της Χαλκιδικής, καθώς και τα τριγύρω ορεινά χωριά, ενώ αλυσίδες χρειάζονταν τα οχήματα που κινούνταν από και προς το χωριό Ταξιάρχης.
Επίσης, χιόνιζε σε όλους τους κεντρικούς και περιφερειακούς Δήμους του Ν. Ημαθίας. Αλυσίδες χρειάζονταν τα οχήματα που κινούνταν προς το χιονοδρομικό του Σελίου και προς το χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια.
Στο Κιλκίς, απαραίτητες ήταν οι αλυσίδες στην Επαρχιακή Οδό Κιλκίς - Γουμένισσας στο 14ο χλμ, ενώ και στις Σέρρες χιόνιζε σε όλο το Νομό με αναγκαίες τις αλυσίδες για τα οχήματα με κατεύθυνση προς το χιονοδρομικό του Λαϊλιά.
Χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων συνεχιζόταν η χιονόπτωση στη Δυτική Μακεδονία, με το χιόνι να φθάνει περίπου τα 15 εκατοστά και τη θερμοκρασία στους -3 βαθμούς Κελσίου.
Στην Κοζάνη αλυσίδες χρειάζονταν τα οχήματα που κινούνταν στην Εθνική Οδό Κοζάνης-Φλώρινας μετά το Αμύνταιο και σε όλο το τμήμα του Δήμου Εορδαίας. Σύμφωνα με την ert.gr, βοήθεια ζητήθηκε από την Περιφέρεια στο Καταφύγι και την κοινότητα Βελβεντού, καθώς και σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Εορδαίας για τη διάνοιξη επαρχιακού δρόμου για τη διέλευση τουριστών.
Στο Ν. Καστοριάς αλυσίδες απαιτούνταν για τα οχήματα που διέρχονταν την Επαρχιακή Οδό Φλώρινας-Καστοριάς μέσω Βιτσίου από το 18ο έως το 28ο χλμ, την Επαρχιακή Οδό Καστοριάς-Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης από το 30ο έως το 43ο χλμ και Αμυνταίου-Καστοριάς μέσω Κλεισούρας από το 22ο μέχρι το 32ο χλμ.
Στα Γρεβενά δεν είχαν παρατηρηθεί ιδιαίτερα προβλήματα στη μετακίνηση των οχημάτων, ενώ στη Φλώρινα αλυσίδες χρειάζονταν τα οχήματα που κινούνταν στην Εθνικό Οδό Φλώρινας-Κρυσταλοπηγής.
Προβλήματα προκλήθηκαν στο Οροπέδιο Λασιθίου από τη βροχόπτωση. Εκτός κυκλοφορίας βρέθηκαν αγροτικοί δρόμοι οι οποίοι πλημμύρισαν. Όπως μετέδωσε η ert.gr, ποτάμι στην περιοχή υπερχείλισε με αποτέλεσμα οι δρόμοι εκατέρωθεν να μετατραπούν σε χείμαρρους.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησαν να κηρυχθούν, με την κατάθεση σχετικών εγγράφων στην Περιφέρεια, οι Δήμοι Πλατανιά και Κισσάμου, μετά από τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία που πλήττει το Νομό Χανίων.
Κλειστό παρέμενε το ρεύμα κυκλοφορίας από Πλατανιά προς Χανιά, στο ύψος του Σταλού, λόγω της μεγάλης κατολίσθησης που σημειώθηκε την Τετάρτη 02 Ιανουαρίου. Σοβαρά προβλήματα διαπιστώθηκαν και στο χωριό Σπηλιά με καταστροφές στο αγροτικό οδικό δίκτυο.
Ο Δήμαρχος Πλατανιά μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε επικίνδυνο το σημείο Ταυρωνίτης – Βουκολιές και αυμβούλευσε να επιχειρείται με μεγάλη προσοχή η διέλευση από το οδικό δίκτυο των κοινοτήτων: Πολεμάρχι, Σπηλιά, Κυπάρισσος και Ροδωπός.
Το πλήγμα που δέχτηκαν αρδευτικά δίκτυα, θερμοκήπια, καλλιέργειες και ο κάμπος των Φαλασσάρνων που μετατράπηκε σε λίμνη περιέγραψε ο Δήμαρχος Κισσάμου, Θεόδωρος Σταθάκης στη δημόσια ραδιοφωνία.
Πηγή: meteo.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ert.gr