BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Οικονομική στήριξη καστανοπαραγωγών για τη σφήκα και ένταξη στο ΠΑΑ ζητά ο Χαρακόπουλος

Την οικονομική στήριξη των καστανοπαραγωγών -των οποίων τα κασταναριά πλήττονται από τη σφήκα της καστανιάς- και την ένταξη στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) επιδοτούμενης δράσης για την καταπολέμησή της, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) κ. Σπήλιο Λιβανό.

121227575754-720x400_2

3
0

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο της Καρίτσας κ. Βασίλη Τσακνή, τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Αμπελακίων κ. Θύμιο Καζατζή και παραγωγούς, υπογραμμίζει ότι «οι καστανοπαραγωγοί του νομού Λάρισας που δραστηριοποιούνται σε κασταναριά κυρίως στον ορεινό όγκο του Κισσάβου, εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι φέτος λόγω των ζημιών από το έντομο της σφήκας της καστανιάς. Όπως επισημαίνουν, οι ζημιές, τόσο σε έκταση όσο και σε ένταση, είναι μεγάλες, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την αντιμετώπισή του με βιολογικές μεθόδους, εξαπολύσεις, δηλαδή, άλλου εντόμου (Torymus sinensis) που παρασιτεί στη σφήκα. Τα εν λόγω παράσιτα διατίθενται στους παραγωγούς από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, κατόπιν χρηματοδότησης του ΥπΑΑΤ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι παραγωγοί τα προμηθεύονται από το ελεύθερο εμπόριο.

Ωστόσο, η συνέχιση υλοποίησης του προγράμματος «Βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus Kuriphilus (yasumatsu)» που ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ στις 08.03.21 δεν καθησυχάζει τους φόβους των καστανοπαραγωγών για σημαντική μείωση της παραγωγής τους, λόγω της ταχείας εξάπλωσης των προσβολών από τη σφήκα.

Σύμφωνα με επιστήμονες των αρμόδιων υπηρεσιών που ασχολούνται με το ζήτημα (ΔΑΟΚ, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο), η βιολογική μέθοδος καταπολέμησης της σφήκας με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς είναι ο μόνος αποδεδειγμένα αποτελεσματικός τρόπος -λαμβάνοντας υπόψη ότι η καλλιέργεια εντοπίζεται σε δύσβατες ορεινές και δασώδεις περιοχές. Όπως σημειώνουν, απαιτείται εύλογος χρόνος μέχρι την πλήρη ενσωμάτωση του παρασιτοειδούς στο φυσικό περιβάλλον των καστανεώνων, καθώς η εξάπλωση του εντόμου του παρασίτου έπεται της εξάπλωσης του εντόμου ξενιστή (σφήκα).

Από την άλλη μεριά, οι παραγωγοί, υποστηρίζουν ότι μέχρι να εγκατασταθεί το παράσιτο στους καστανεώνες τους και να προκαλέσει αποτελεσματική μείωση των πληθυσμών της σφήκας, πλήττεται το φυτικό τους κεφάλαιο, ζημιώνεται η παραγωγή τους, μειώνονται τα έσοδά τους και αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση της αγοράς για κάστανα. Αν καταρρεύσουν τώρα που οι προοπτικές της καλλιέργειας είναι ευοίωνες το μέλλον προβλέπεται ζοφερό».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: 

  1. Προτίθεστε να διερευνήσετε τρόπους για την οικονομική στήριξη των καστανοπαραγωγών για τις ζημιές που υφίστανται μέχρι να αποδώσει ικανοποιητικά η βιολογική καταπολέμηση της σφήκας μέσω του εν λόγω προγράμματος;
  2. Δεδομένου ότι στο υπάρχον Π.Α.Α. υπάρχουν φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις που επιδοτούν βιολογικούς τρόπους αντιμετώπισης των εχθρών των καλλιεργειών (π.χ. Κομφούζιο), θα μεριμνήσετε προκειμένου στο νέο Π.Α.Α. να υπάρξει ανάλογο σχετικό πρόγραμμα για τη σφήκα της καστανιάς;
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία