Το έργο στους Τοξότες είναι το μεγαλύτερο μιας σειράς αρδευτικών έργων ύψους 1 δισ. ευρώ που θα γίνουν μέσω ΣΔΙΤ και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
- Μειώνει το κόστος παραγωγής και δίνει τη δυνατότητα για καλλιέργεια νέων προϊόντων
- Προστατεύει το περιβάλλον καθώς δεν θα αντλούνται υπόγεια ύδατα από τις περίπου
10.000 γεωτρήσεις
- Στηρίζει την Αγροτική παραγωγή και το σύνολο της οικονομίας
- Κρατά τον αγροτικό πληθυσμό στην περιφέρεια
Ο κ. Λιβανός ανακοίνωσε το έργο έχοντας στο πλευρό του εκτός από τον υφυπουργό κ. Γιάννη Οικονόμου και τους ΓΓ Χριστιάνα Καλογήρου και Δημήτρη Παπαγιαννίδη, τον περιφερειάρχη κ. Χρ. Μέτιο, τον βουλευτή Ξάνθης της ΝΔ κ. Σπύρο Τσιλιγκίρη και τον Δήμαρχο Τοπείρου κ. Θωμά Μίχογλου.
Σε δηλώσεις του, ο ΥΠΑΑΤ απέδωσε εύσημα σε όλους όσους έχουν αγωνιστεί μέχρι σήμερα για την υλοποίηση του εξαιρετικά σημαντικού αυτού αρδευτικού έργου.
Ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός τόνισε : «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, με τον υφυπουργό Γιάννη Οικονόμου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η εντολή του Πρωθυπουργού ήταν σαφής : Να απεγκλωβιστεί το συντομότερο δυνατό το έργο αυτό από προβλήματα και να ολοκληρωθεί μέσα στη διάρκεια της δικής μας θητείας. Θέλω να τονίσω ότι όπως και οι προκάτοχοί μας, ο Μάκης Βορίδης και ο Κώστας Σκρέκας, είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο, με τον δήμαρχο ο οποίος ουσιαστικά είναι και ο οικοδεσπότης μας εδώ σήμερα και βεβαίως με τον Σπύρο τον Τσιλικίδη που έρχεται και ξανά έρχεται για να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να τρέξουμε πιο γρήγορα το σημαντικό αυτό έργο.
Θα μου επιτρέψετε να μνημονεύσω και τον προκάτοχο του κ. Μέτιου, τον Γιώργο Παυλίδη που επίσης οραματίστηκε και μόχθησε για να φτάσουμε ως εδώ, όπως επίσης και τον καλό φίλο, πρώην συνάδελφο στη Βουλή και προκάτοχό μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Αλέξη τον Κοντό ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα και εκείνος για να φτάσουμε σήμερα μέχρι εδώ.
Ουσιαστικά ολοκληρώθηκε το πρώτο τμήμα της διαδρομής, δηλαδή δουλέψαμε στο υπουργείο προκηρύχθηκε να διαγωνισμός για έναν σύμβουλο οποίος έφτιαξε την πρώτη οικονομική τεχνική μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε και με την καθοδήγηση των υπηρεσιών του υπουργείου μας - με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω βεβαίως και αυτούς διότι χωρίς τους υπαλλήλους του υπουργείου τίποτα δεν προχωράει - έχει αποσταλεί στην γενική Γραμματεία ΑΣΔΥ, προκειμένου η Διυπουργική Επιτροπή για τα έργα αυτά, να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.
Το τρίτο επίπεδο είναι η δημοπράτηση του έργου και το επόμενο είναι το ξεκίνημα και η υλοποίησή του.
Εύχομαι σ’ αυτό το επόμενο στάδιο να γίνει γρήγορα και θα γίνει, καθώς όπως ήδη είπα, ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως προτεραιότητα την ολοκλήρωσή του για την ανάπτυξη της περιοχής.
Αυτή τη στιγμή, από τα νερά του ποταμού που έρχονται στη χώρα μας, το 50% καταλήγει στη θάλασσα, με συνέπεια να έχουμε σημαντική απώλεια υδάτινων πόρων. Ένα άλλο κομμάτι του ποταμού, υδροδοτεί περίπου 25 - 30.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα στην περιοχή της Καβάλας.
Εδώ, θα δημιουργηθεί το καινούργιο σύγχρονο αρδευτικό σύστημα μέσα από αυτό το έργο το οποίο θα αρδεύσει περίπου 56.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.
Με την ολοκλήρωση του έργου θα ωφεληθούν ιδιαίτερα οι αγρότες μας, οι οποίοι θα έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής αλλά και τη δυνατότητα να παραγάγουν μεγαλύτερη και καλύτερη ποιότητα προϊόντων. Κερδισμένο, όμως, θα είναι και το περιβάλλον γιατί θα σταματήσουμε να δημιουργούμε προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα με τις συνεχείς άντλησης υπογείων υδάτων μέσα από τις γεωτρήσεις. Και βεβαίως, θα ωφεληθεί η οικονομία της περιοχής αλλά και η εθνική μας οικονομία από το σύνολο της ανάπτυξης που θα προέλθει.
Άρα, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε – και που όμοια της δεν έχει δει η χώρα τα τελευταία 50 χρόνια.
Τα προηγούμενα χρόνια, δημιουργήθηκαν οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι. Η δική μας φιλοδοξία, με τη βοήθεια του 1 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι θα υλοποιήσουμε έργα που θα συμβάλουν δραστικά στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα».
Ο αρμόδιος για το έργο υφυπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε: «Oι παρεμβάσεις αυτές είναι κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Το νερό είναι ο πιο πολύτιμος φυσικός πόρος για τη γεωργία και η σημασία του έχει πολλές διαστάσεις, όπως το κόστος παραγωγής, η ποιότητα των προϊόντων, η αξία των χωραφιών και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στο Υπουργείο σε συνεργασία με το Γενικό Γραμματέα κ Παπαγιαννιδη, την κυρία Καλογήρου και όλους τους εμπλεκόμενους εκπονούμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για να ξεκολλήσουμε επενδύσεις που για διάφορους λόγους «λιμνάνζουν» και δεν έχουν την εξέλιξη που προσδοκούμε σε αρδευτικά, αλλά και να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά μικρών, μεσαίων και μεγάλων έργων.
Από τις προτεραιότητές μας δεν θα μπορούσε να λείπει η Θράκη και το συγκεκριμένο έργο, το οποίο ευρίσκετο σε πολύ υψηλό βαθμό ωριμότητας. Ένα πολύ μεγάλο έργο δεν ανήκει μόνο στους ανθρώπους που τα σχεδιάζουν και αναλαμβάνουν να το προχωρήσουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Είναι μια συλλογική προσπάθεια. Άλλος το συλλαμβάνει ως σχέδιο, άλλος κάνει τις μελέτες, άλλος δεσμεύει τα χρήματα και άλλος το επεκτείνει, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα. Σε αυτή τη φάση έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να προχωρήσουμε μια κατάσταση που είχε φτάσει σε ένα ορισμένο σημείο.
Το έργο αυτό είναι ένα από τα τρία πρώτα ΣΔΙΤ που έχουμε καταθέσει, νομίζω ότι αρχές του χειμώνα θα πάρει την έγκριση, ακολουθούν διάφορα στάδια ωρίμανσης. Εμείς από τη δική μας πλευρά, θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να προχωράει γρήγορα γιατί πιστεύουμε ότι είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη για τον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας.
Όλοι γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να ποτίζει φθηνότερα κάποιος, πόσο σημαντικό είναι από 80-90 ευρώ το στρέμμα το κόστος να πέσει στα 20-25 ευρώ. Προσφέρονται δυνατότητες ως προς την ταχύτητα, την ποιότητα, την αύξηση της καλλιεργήσιμης γης. Η δική μας αποστολή είναι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μη χαθεί το momentum και γρήγορα τα έργα να αποκτήσουν σάρκα και οστά. Δεν είναι εύκολη διαδικασία, είναι μια καθημερινή αναμέτρηση με τα προβλήματα. Η συσσωρευμένη εμπειρία, η μελετητική ωριμότητα του συγκεκριμένου έργου και η βούληση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα θα συνδράμουν προς την κατεύθυνση να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλαμε.
Για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσα στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής ατζέντας για τον πρωτογενή τομέα, οι παρεμβάσεις στα δίκτυα του νερού είναι στην κορυφή της ατζέντας μας για τρεις λόγους:
1) Βρισκόμαστε πολύ πίσω με εξοπλισμούς, υποδομές που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί. Αυτό αποτελεί συγκριτικό μειονέκτημα, καθώς δεν μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε τα επιφανειακά νερά. Μόλις το 11% αξιοποιείται. Έχουμε τις λιγότερες δεξαμενές, φράγματα, εγκαταστάσεις που μπορούν να αποθηκεύουν νερό σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.
2) Ο συντελεστής κόστους παραγωγής συνδέεται κυρίως με την άρδευση και την ενέργεια. Οποιεσδήποτε παρεμβάσεις γίνονται εκεί, αυξάνουν το εισόδημα του παραγωγού.
3) Ο πρωτογενής τομέας είναι ευθέως συνδεδεμένος με την προστασία του περιβάλλοντος, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και οφείλουμε σήμερα να κάνουμε παρεμβάσεις που θα μας γλιτώσουν από τα χειρότερα.
Είμαστε εδώ και θα ξαναβρεθούμε όσες φορές χρειαστεί για να επιταχύνουμε ένα έργο που έχει πάρει το δρόμο του. Τα οφέλη θα είναι φανερά για όλη την περιοχή πολύ σύντομα.
Το κόστος του έργου θα προσδιοριστεί όταν εγκριθεί από την υπουργική μελέτη, θα γίνει με ΣΔΙΤ. Δεν θα υπάρχει συμμετοχή των αγροτών στο κόστος κατασκευής του έργου, αυτό θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ελληνικό Δημόσιο».
Η Γ.Γ. του ΥΠΑΤΤ κ. Χριστιάνα Καλογήρου, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Tο έργο στους Τοξότες θα συμβάλλει και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού που αντιμετωπίζει η περιοχή, καθώς όταν υπάρχει νερό υπάρχει μειωμένο κόστος παραγωγής και οι αγρότες μένουν στην γη τους».
Ο ΓΓ Ενωσιακών Πόρων κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το έργο καθυστέρησε λόγω της λανθασμένης αντίληψης που είχαν κάποιοι μη αγρότες οι οποίοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με το σκεπτικό ότι δήθεν θα επηρεαστεί το δέλτα του Νέστου.
Το ΣτΕ, με την απόρριψη της προσφυγής δημιούργησε νομολογία και για άλλα έργα.
Από το 1,5 δις κυβικά μέτρα που κατεβαίνουν στο Νέστο, μόνο 200 εκατ. κυβικά μέτρα θα χρησιμοποιηθούν για την άρδευση των 56.000 στρεμμάτων της περιοχής.
Λόγω του αρδευτικού δικτύου που θα αναπτυχθεί στην πράξη θα καταργηθούν περίπου 10.000 γεωτρήσεις, που σήμερα επηρεάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα με ορατό τον κίνδυνο- αν συνεχίσουν να λειτουργούν- υφαλμήρισης των εδαφών της περιοχής και επηρεασμού της Βιστωνίδας».
Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, δήλωσε :
«Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη ικανοποίησή μου γιατί ένα τόσο σπουδαίο και αναπτυξιακό έργο, που αποτελεί καθολικό αίτημα της περιοχής, δρομολογείται. Και αυτό χάρη στην προσπάθεια που έκανε η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα, έπρεπε να γίνουν μία σειρά από κινήσεις. Θερμές ευχαριστίες, λοιπόν, στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, αλλά και στην κυβέρνηση συνολικά, που αγκάλιασε αυτό το έργο και δρομολογεί την κατασκευή του».
O βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ κ. Σπύρος Τσιλιγκίρης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για την Ξάνθη, ιδιαίτερη μέρα και για εμένα, έχω την τιμή να έχω προσκεκλημένο τον υπουργό και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και την κυρία Χριστιάνα Καλόγηρου. Ευχαριστώ πάρα πολύ που μας τιμήσατε κάναμε μια περιοδεία και ο υπουργός είδε από κοντά δύο μεγάλες επιχειρήσεις του νόμου μας που είναι στυλοβάτες της τοπικής οικονομίας.
Το όραμα του αρδευτικού γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα έργο τεράστιας οικονομικής και περιβαλλοντικής σημασίας για τον τόπο θα αλλάξει εντελώς την γεωργική ταυτότητα του νομού μας, θα αναβαθμίσει τον κάμπο μας, θα μειώσει το κόστος παραγωγής.
Ταυτόχρονα το έργο αυτό είναι και ένα έργο φιλικό προς το περιβάλλον καθώς θα μειώσει κατά πολύ τις απώλειες νερού προς τη θάλασσα».
Ο Δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου, δήλωσε μεταξύ άλλων : «Είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που θα γίνουν στην πατρίδα μας. Θέλω να ευχαριστήσω τη σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, αλλά και τον προκάτοχό σας Αλ. Κοντό, όπως επίσης και το εκλιπόντα περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη, και όλους όσους συνέβαλαν στις προσπάθειες πολλών ετών για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Είναι έργο ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας που θα δώσει το κίνητρο στους νέους αγρότες να ασχοληθούν με τη γεωργία».