Η επέλαση της κακοκαιρίας έγινε ιδιαίτερη αισθητή στην περιοχή Μελιβοίας Αγιάς και ειδικότερα στην παραγωγή του κάστανου, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα ολόκληρης της Ευρώπης. Οι ζημιές δεν αφορούν μόνο την Μελιβοία και την Αγιά, αλλά και εκτάσεις στο Πήλιο και τα Αμπελάκια καθώς επίσης και περιοχές της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Τα κάστανα έχουν πέσει από τα δέντρα και έχουν παρασυρθεί από τα ρέματα, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές και στις μηλιές, ιδιαίτερα στο Πήλιο στη Ζαγορά, τη Μακρυράχη, αλλά και στον Κίσσαβο σε Μελιβοία, Ανατολ-η Αγιάς, Κεφαλόβρυσο και Καρίτσα. Τέλος προβλήματα από πλημμυρικά φαινόμενα παρουσιάστηκαν και σε αρότραιες καλλιέργειες στον πρώην καποδιστριακό δήμο Λακέρειας (βαμβάκια).
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας του δήμου Αγιάς, Ευάγγελο Κρανιώτη, «η εικόνα που έχουμε είναι πάρα πολύ δύσκολη για την επόμενη ημέρα. Δυστυχώς, θα μαζεύουμε κάστανα από ρέματα και ρυάκια, ενώ οι πλημμυρικές βροχοπτώσεις που έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές τόσο στο οδικό όσο και στο αγροτικό δίκτυο».
Μάλιστα, όπως είπε ένα μεγάλο μέρος της ζημιάς οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ολόκληροι αγροτικοί δρόμοι έχουν καταστραφεί, με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να μην μπορούν εδώ και τέσσερα 24ωρα να φτάσουν στα χωράφια τους και να συλλέξουν τα κάστανα, γεγονός που σε δεύτερη φάση δίνει την ευκαιρία σε αγριογούρουνα και τρωκτικά που ζούνε στην περιοχή να προκαλέσουν επίσης ζημιές στην παραγωγή, καθώς το κάστανο αποτελεί τροφή τους.
Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο δήμαρχος Αγιάς Αντ. Γκουντάρας, το 80% της παραγωγής κάστανου στις περιοχές των δήμων Αγιάς και Τεμπών, έχει χαθεί από την κακοκαιρία.
Όσον αφορά ειδικότερα τις καταστροφές που προκλήθηκαν ο κ. Γκουντάρας, ξεκαθάρισε ότι ο δρόμος προς την Παλιουριά αποκαθίσταται, όπως καθαρίζονται και οι δρόμοι από φερτά υλικά προς την Βελίκα και τον Αγιόκαμπο. “Έχουμε ζημιές σε 30 σπίτια σε 6 μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων και σε κάποια καταστήματα εστίασης”, σημείωσε ο δήμαρχος Αγιάς και πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για την απομάκρυνση των φερτών υλικών από το παραλιακό οδικό δίκτυο, το ενδιαφέρον στρέφεται στην αγροτική οδοποιία, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να κατευθυνθούν στα καστανοπερίβολα για να μπορέσουν να συγκομίσουν ότι έχει απομείνει από τη σοδειά τους.
Η ακριβής έκταση των ζημιών στις καλλιέργειες δεν είναι ακόμη δυνατό να εκτιμηθούν, ωστόσο ήδη οι δημοτικές αρχές με αίτημά τους ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να κηρύξουν την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με την ένδειξη «πλημμυροπαθής περιοχή».
Ολική καταστροφή παραγωγής φασολιών στην Καστοριά
Μπροστά στον κίνδυνο της ολικής απώλειας της παραγωγής βρίσκονται πλέον οι φασολοπαραγωγοί στην Καστοριάς και στις Πρέσπες, αφού οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών απειλούν να δώσουν τη χαριστική βολή σε όσα φασόλια είχαν γλιτώσει από τους παγετούς και τους παρατεταμένους καύσωνες, που προηγήθηκαν φέτος.
«Δεν μπορούμε να μπούμε στα χωράφια. Άνοιξαν οι ουρανοί και μέσα σε μόλις τρεις ημέρες έπεσαν πάνω από 160 χιλιοστά βροχής. Η ζημιά είναι καθολική», τόνισε στην Agrenda ο Θωμάς Μάνος, παραγωγός και αρμόδιος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα αγροτικής οικονομίας, στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προσθέτοντας ότι ανάλογη είναι η εικόνα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της περιφέρειας.
Όπως μας εξήγησε, ακόμη κι αν ο καιρός βελτιωθεί στις επόμενες μέρες για να στεγνώσουν τα χωράφια θα χρειαστεί να περάσουν εβδομάδες, με ορατό τον κίνδυνο να πιάσει κάποιος παγετός και να τα παγώσει. Κι αυτό να μη γίνει όμως με το νερό που πήραν τα φασόλια, φούσκωσαν και όταν ξεραθούν θα σουφρώσουν και δεν θα είναι εμπορεύσιμα.
«Ο κόσμος είναι σε απόγνωση. Η συγκομιδή δεν είχε προχωρήσει πάνω από το 20% στα περίπου 12.000 στρέμματα με φασόλια που έχουμε στο νομό μας, ενώ ήδη είχαμε καταγράψει μια απώλεια παραγωγής πάνω από 70% - 75% από τις ανεμοθύελλες, τους σφοδρούς καύσωνες μέσα στο καλοκαίρι και μια πάχνη που έπεσε λίγο μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου στην περιοχή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνος. Υπογράμμισε δε, την ανάγκη να τρέξουν οι διαδικασίες για την οριζόντια αποζημίωση που είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά την επίσκεψή του στην Καστοριά στα μέσα του προηγούμενου μήνα, διότι «αν δεν πάρουμε μια προκαταβολή έστω, άμεσα, δεν θα τα βγάλουμε πέρα. Έσοδα δεν υπάρχουν από πουθενά, καθώς ανάλογα προβλήματα είχαν και τα σιτηρά και τα κηπευτικά στην Καστοριά».
Για κατακλυσμό και χωράφια που έχουν μετατραπεί σε λίμνες, εξαιτίας των υδάτων που συγκέντρωσαν από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις, έκανε λόγο στην Agrenda κι ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πελεκάνος, στις Πρέσπες Φλώρινας, Κωνσταντίνος Ναλμπαντίδης.
Λίμνες τα χωράφια και στις Πρέσπες
«Η πρόσβαση στα κτήματα είναι αδύνατη. Στις Πρέσπες ίσως και να έχει πέσει ακόμη μεγαλύτερος όγκος νερού, προκαλώντας ζημίες», ανέφερε ο κ. Ναλμπαντίδης, τονίζοντας πως «στην περιοχή μας καλλιεργούνται πάνω από 10.000 στρέμματα φασόλια, πλακέ και γίγαντες και μόνο περί το 5% από τα πλακέ έχει αλωνιστεί. Τα υπόλοιπα είναι στα χωράφια, με αποτέλεσμα ο κόσμος να έχει απογοητευτεί πλήρως, γιατί δεν έχει και από πού αλλού να περιμένει έσοδα».
Ο έμπειρος παραγωγός επισήμανε πως και στις Πρέσπες ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής, της τάξης του άνω του 70%, είχε, ήδη, χαθεί από τον καύσωνα του καλοκαιριού, με τις αυτοψίες από τους ελεγκτές του ΕΛΓΑ να μην έχουν τελειώσει ακόμη και πλέον μπαίνει σε κίνδυνο και το άλλο 30%. «Και η βροχή είναι πρόβλημα, αλλά αυτό που πραγματικά φοβίζει είναι μη χιονίσει και κάνει καμιά παγωνιά, ένα -2 ή -3 βαθμούς Κελσίου, γιατί σε αυτή την περίπτωση τα λίγα πράσινα φασόλια, που έδεσαν τις τελευταίες εβδομάδες και περιμέναμε να μας δώσουν λίγη παραγωγή, θα καταστραφούν ολοκληρωτικά. Ήδη ανάβουμε τζάκια εδώ, δεν είναι κάτι αφύσικο να κάνει παγωνιά», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι «σε μια κανονική χρονιά, με 10.000 στρέμματα, η παραγωγή φτάνει τους 3.500 τόνους. Φέτος, υπολογίζαμε ότι θα πάρουμε γύρω στους 600 – 700 τόνους, αλλά πλέον, έτσι πως πάει ο καιρός, ούτε και αυτό είναι σίγουρο».
Αγωνιούν οι κάτοικοι στην Εύβοια
Οι κάτοικοι στην πυρόπληκτη Εύβοια ζουν ώρες αγωνίας καθώς δύο μήνες μετά τις πυρκαγιές, η κακοκαιρία προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, ενώ βλέπουν ό, τι σώθηκε από τη φωτιά να ρημάζεται από τη βροχή. Τα εντονότερα προβλήματα παρατηρούνται στο παραλιακό μέτωπο Αγίας Άννας έως τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι, με εκατοντάδες πλημμυρισμένα σπίτια, κατεστραμμένους δρόμους, πεσμένα γεφύρια και προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης αλλά και στις καλλιέργειες.