BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Με υποσχέσεις μέτρων ξέφυγε από τον κλοιό αγροτών ο Γεωργιάδης

Νέα δέσμη «πυροσβεστικών» μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, σε μια απόπειρα να σβήσει εγκαίρως η φωτιά που πάει να πάρει διαστάσεις στην ελληνική περιφέρεια, φέρεται να επεξεργάζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες.

ΑΔΩΝΙΣ_ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ_ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

3
2

Αυτό τουλάχιστον αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Φεβρουαρίου, στο κτήριο της πρώην νομαρχίας, στην Καστοριά, με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα, που έχουν συστήσει αγροτικοί σύλλογοι, συνεταιρισμοί και φορείς του αγροτικού τομέα της περιοχής, διεκδικώντας ρεαλιστικές λύσεις στα καυτά προβλήματα του κλάδου. Αρχικά μάλιστα οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες προσπάθησαν να μην επιτρέψουν τη συνάντηση, αλλά κάτω από την πίεση του πλήθους που είχε μαζευτεί έξω από το κτήριο, τελικώς υπαναχώρησαν.

Είχε προηγηθεί η υποδοχή του υπουργού με αποδοκιμασίες από πλήθος πολιτών και αγροτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο της πρώην νομαρχίας.

Στη συζήτηση που διήρκεσε σχεδόν 45 λεπτά, σύμφωνα με όσα τόνισε στο Agronews, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, υπουργός Ανάπτυξης παρέλαβε ένα ψήφισμα με τα αιτήματα των παραγωγών και μετά από τις εξηγήσεις που του δόθηκαν, συμφώνησε πως το κόστος παραγωγής έχει ξεφύγει κι ότι έχουν δίκαιο οι αγρότες να παραπονιούνται. Ωστόσο, έσπευσε να αποδώσει την προβληματική αυτή κατάσταση, που καθιστά δύσκολη την ενασχόληση πλέον με τη γη και τα ζώα και στην Ελλάδα, στις μεγάλες ανατιμήσεις που καταγράφονται διεθνώς και εισάγονται και στη χώρα μας.

Σε αυτό το σημείο δε, όπως αναφέρει ο κ. Μόσχος, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως υπάρχει μια κινητικότητα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη λήψη μέτρων στήριξης των παραγωγών και ότι στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις από τον καινούριο υπουργό. Παρά τις πιέσεις πάντως, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε λεπτομέρεια για το τί μπορεί να περιλαμβάνει η κυοφορούμενη νέα δέσμη μέτρων.

Τα πέντε μέλη της Επιτροπής Αγώνα, που δεν έμειναν ικανοποιημένα από τις αναφορές του κ. Γεωργιάδη, καθώς δεν υπήρξε καμία δέσμευση παρά μόνο μια αόριστη αναφορά για πιθανά νέα μέτρα, ενημέρωσαν το συγκεντρωμένο πλήθος που ανέμενε έξω από το κτήριο. Το βράδυ της Πέμπτης είναι προγραμματισμένη, επίσης, ανοικτή γενική συνέλευση στην αερογέφυρα του Άργους Ορεστικού. Εκεί έχουν μεταβεί, ήδη, περί τα 50 τρακτέρ και οι αγρότες θα κληθούν, σε συνεννόηση και με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη επικράτεια, να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, χωρίς να αποκλείεται από αύριο να στηθεί μπλόκο στο σημείο, σε μια απόπειρα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί ακόμη, για το βράδυ της Πέμπτης, σε χωριά ορισμένα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπως η Επανομή και τα Βασιλικά, ενώ για την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται συγκέντρωση για το τί μέλει γενέσθαι του «μπλοκ των Μακεδόνων», η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. «Μπλόκο» στο χωριό Στίβος, αρχής γενομένης από τις 11 το πρωί της Πέμπτης 10 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Λαγκαδά.

Υπόμνημα των ΑΣ Καστοριάς στον Άδωνι Γεωργιάδη:

«Κύριε Υπουργέ

 Σας καλωσορίζουμε στην Περιφερειακή ενότητα Καστοριάς.

Όπως ίσως γνωρίζετε ζούμε σε μία ακριτική  περιοχή που δοκιμάζεται από την ανεργία, το δημογραφικό, την μετανάστευση, την απογουνοποίηση, την απολιγνιτοποίηση, την κλιματική αλλαγή και κρίση.

Η κυβέρνηση στην οποία είστε μέλος συνεχώς υποστηρίζει σθεναρά, ότι ο πρωτογενής τομέας είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης.

Ποιος όμως θα τροφοδοτήσει αυτή την ατμομηχανή;

Ακόμη περιμένουμε:

- Τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τα φασόλια

- Την αντιμετώπιση της υπέρμετρης αύξησης του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, λιπάσματα, ηλεκτρικό ρεύμα, ζωοτροφές, φάρμακα).

- Την κατασκευή του φράγματος Νεστορίου και του αρδευτικού του.

- Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ κυρίως ως προς τον χαρακτηρισμό του καύσωνα.

- Τους ελέγχους για τις ελληνοποιήσεις.

- Την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε όλους τους αγρότες.

- Την ένταξη στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις(πρώην ΠΣΕΑ) των φασολιών και μήλων του 2019,της φακής και των ρεβιθιών του 2020, των σιτηρών, φακής, ρεβιθιών, τριφυλλιών, καπνών του 2021.

- Την στελέχωση του ΕΛΓΑ Δ.Μακεδονίας και την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του.

- Την διασφάλιση των συνδεδεμένων ενισχύσεων των βρώσιμων οσπρίων και την αύξηση στα αναρριχόμενα φασόλια λόγω κόστους παραγωγής.

- Την απόσυρση του κανονισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια παρελθόντων ετών.

- Την αντιμετώπιση των προβλημάτων της βίαιης απολιγνιτοποίησης

- Την χρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης των επιλαχόντων.

- Την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος των αγροτών

- Την μη ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων.                         

Με εκτίμηση και ανησυχία

Για τον αγροτικό συνεταιρισμό δημητριακών & κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς ο πρόεδρος

Μόσχος Δημήτριος

Για τον αγροτικό συνεταιρισμό Καστοριάς με έδρα το Άργος Ορεστικό  ο πρόεδρος         

Μορφίδης Πλάτων

Για τον αγροτικό σύλλογο δήμου Άργους Ορεστικού

ο αντιπρόεδρος

Σαμαράς Χρήστος

Για τον αγροτικό σύλλογο ΄΄Μακεδνός΄΄ ο πρόεδρος

Μόσχος Θωμάς.

Για τον αγροτικό συνεταιρισμό Πενταβρύσου Καστοριάς              ο πρόεδρος

Λαζαρίδης Δημήτριος»




Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

10-02-2022 18:15Φίλιππος

Όλα τα κιλά όλα τα λεφτά και φύγαμε για Ρωσίδες, σούζα τ αλογάκι!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία