Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του σχετικού νομοσχεδίου και λίγο πριν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μεταφέρθηκε στον αρμόδιο Υφυπουργό η έντονη ανησυχία των αμβυκούχων για την ονομασία του τσίπουρου και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το μέλλον της αμπελοκαλιέργειας, έτσι όπως την κατέγραψε στις συναντήσεις που είχε ο βουλευτής Λάρισας το προηγούμενο διάστημα με τον Σύλλογο Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου, αλλά και αμβυκούχων αμπελοκαλλιεργητών από την Ελασσόνα και τη Λάρισα.
Γνωστοποιήθηκε ακόμη στον Απόστολο Βεσυρόπουλο το αίτημα των αμβυκούχων να δίνεται η δυνατότητα στους εμπόρους που προμηθεύονται το χύμα τσίπουρο, να το μεταπωλούν στην χονδρική με τιμολόγια, ώστε να μην διαταράσσεται η αλυσίδα διακίνησης του προϊόντος, πρόταση, που ο Υφυπουργός Οικονομικών αντιμετώπισε θετικά.
Η ανακοίνωση του βουλευτή Λάρισας Χρήστου Κέλλα:
«Το αίτημα των διήμερων αμβυκούχων του Τυρνάβου και συνολικά των αμπελουργών του νομού Λάρισας να παραμείνει η ονομασία τσίπουρο και όχι “παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων”, μετέφερε, για μία ακόμη φορά, στον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.
Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του σχετικού νομοσχεδίου και λίγο πριν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, ο Λαρισαίος πολιτικός τόνισε στον αρμόδιο Υφυπουργό την έντονη ανησυχία των αμβυκούχων για την ονομασία του τσίπουρου και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το μέλλον της αμπελοκαλιέργειας, έτσι όπως την κατέγραψε στις συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα με τον Σύλλογο Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου, αλλά και αμβυκούχων αμπελοκαλλιεργητών από την Ελασσόνα και τη Λάρισα.
Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα ξεκίνησε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, με την τότε Υφυπουργό Οικονομικών κ. Παπανάτσιου και την κατάρτιση του τεχνικού φακέλου το 2016 για τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε).
Τότε, καθορίστηκε πως το χύμα τσίπουρο και η τσικουδιά των μικρών αποσταγματοποιών δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του τεχνικού φακέλου.
Ως εκ τούτου, οι όροι τσίπουρο και τσικουδιά, ως προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης αφορούν μόνο εμφιαλωμένα προϊόντα και όχι αυτά που παράγονται από τους διήμερους με τον παραδοσιακό τρόπο.
Ο κ. Κέλλας ζήτησε να βρεθεί λύση, προκειμένου να ξεπεραστεί επιτυχώς το πρόβλημα που ανέκυψε και να προστατευθεί η ταυτότητα του τσίπουρου, ταυτόχρονα με τη δυναμική ενός εμβληματικού προϊόντος, που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις τοπικές οικονομίες.
Γνωστοποίησε, ακόμη, στον κ. Βεσυρόπουλο το αίτημα των αμβυκούχων, να δίνεται η δυνατότητα στους εμπόρους που προμηθεύονται το χύμα τσίπουρο, να το μεταπωλούν στην χονδρική με τιμολόγια, ώστε να μην διαταράσσεται η αλυσίδα διακίνησης του προϊόντος, πρόταση, που ο Υφυπουργός Οικονομικών αντιμετώπισε θετικά.
Ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, υπενθύμισε ακόμη, ότι ο θεσμός των διήμερων βοηθά και στην πλήρη απορρόφηση των σταφυλιών στην αγορά, ενισχύοντας έτσι συνολικά την αμπελοκαλλιέργεια.
Στις συναντήσεις του Λαρισαίου πολιτικού, από τον Σύλλογο Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου αλλά και αμβυκούχων αμπελοκαλλιεργητών από την Ελασσόνα και τη Λάρισα, το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος κ. Αντώνης Τσικριτσής, ο Αντιπρόεδρος κ. Θανάσης Κάιβας, το μέλος κ. Θεόδωρος Περιλής και οι κκ. Χρήστος Παπαδημητρίου, Χρήστος Βογιατζής και Στέλιος Παπαδημητρίου».