BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Ζημιές σε 60.000 στρέμματα στο Κιλκίς, συνεχίζονται τα κατά τόπους ακραία καιρικά φαινόμενα

Εκτεθειμένοι στις απότομες αλλαγές του καιρικού σκηνικού βρέθηκαν ξανά αγρότες σε Θεσσαλία και Μακεδονία τις τελευταίες μέρες, με ξαφνικό μπουρίνι να πνίγει καλλιέργειες στις Σέρρες ενώ αντίστοιχη εικόνα επικράτησε και στο νομό Κιλκίς και τον Τύρναβο.

6_28

6
0

Στις Σέρρες  τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν περιοχές του νομού τόσο την Πέμπτη όσο και το Σάββατο. Το σφοδρό μπουρίνι που έπληξε το βράδυ του Σαββάτου άφησε πίσω του εκατοντάδες κομμένα δέντρα, ξυλωμένες στέγες σπιτιών και πινακίδες, σπασμένα κεραμίδια και ολοκληρωτική καταστροφή καλλιεργειών στους Δήμους Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Νέας Ζίχνης «έχουν εξαφανιστεί ολόκληρες καλλιέργειες με βαμβάκι, ηλίανθο και σιτάρι αλλά και δένδρώδεις αμύγδαλα και ελιές». Παράλληλα σημειώθηκε πως δεδομένα τόσο ο Δήμος Νέας Ζίχνης όπως και ο Δήμος Αμφίπολης θα κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στις 27 Ιουνίου αναμένεται η επίσκεψη κλιμάκιου του ΕΛΓΑ για την πρώτη εκτίμηση των καταστροφών στις καλλιέργειες.

Ολική καταστροφή σε 60.000 στρέμματα στο Κιλκίς

Αυτοψία στις κατεστραμμένες καλλιέργειες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις περιοχές των δήμων Χαλκηδόνας και Παιονίας πραγματοποίησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς την Παρασκευή 24 Ιουνίου, ο οποίος έκανε λόγο για ολική καταστροφή. Επίσης, ανακοίνωσε αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, προκειμένου να αυξηθούν οι παραγωγοί που θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους και μάλιστα σε άμεσο χρόνο. Οι πρώτες εκτιμήσεις για απώλειες σύμφωνα με την ΕΡΤ μιλούν για 40.000 στρέμματα καλλιεργειών στο Δήμο Ν. Χαλκηδόνας αλλά και άλλα 20.000 στρέμματα στην Παιονία Κιλκίς χτυπημένα από τις βροχές και το χαλάζι.

Επλήγησαν δενδροκαλλιέργειες και αμπέλια στον Τύρναβο

Δυνατό χαλάζι έπληξε την Παρασκευή 25 Ιουνίου αγροτικές περιοχές του δήμου Τυρνάβου κυρίως στις περιοχές της Λυγαριάς και των Δένδρων – Πλατανουλίων όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις προκλήθηκαν ζημιές σε δενδροκαλλιέργειες και αμπέλια.

Το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς αναμένεται να φανεί μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες, αν και ήδη εκφράζονται ανησυχίες ότι λόγω μεγέθους και έντασης της χαλαζόπτωσης θα υπάρξουν σημαντικές ζημιές, ειδικά στην περιοχή των Δένδρων – Πλατανουλίων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία