BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Έγκριση 6,3 εκατ. για αρδευτικά έργα στην Τρίγλια Χαλκιδικής

Στην υπογραφή της Πράξης που αφορά την διενέργεια αρδευτικών έργων στη θέση «ΠΛΑΤΑΝΙΑ» της Δ.Κ.Ν. Τριγλίας Ν. Χαλκιδικής» προχώρησε ο ΓΓ Ενωσιακών Πόρων του ΥπΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Χαλκιδικη_εξελιξεις_στο_Φραγμα_της_τριγλιας

1
0

Mετά από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά, του αρμόδιου Υφυπουργού για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Στύλιου, o Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρης Οδ. Παπαγιαννίδης υπέγραψε την Έγκριση διακήρυξηςτου 1ου υποέργου:«ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ, ΑΓΩΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ''ΠΛΑΤΑΝΙΑ'' ΤΗΣ Δ.Κ.Ν. ΤΡΙΓΛΙΑΣ Ν.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ» , της Πράξης με τίτλο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ, ΑΓΩΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ''ΠΛΑΤΑΝΙΑ'' ΤΗΣ Δ.Κ.Ν. ΤΡΙΓΛΙΑΣ Ν.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ», τουΠρογράμματος: «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 - 2020» – Μέτρο 4, Υπομέτρο 4.3, Δράση 4.3.1 του Π.Α.Α 2014-2020.

Ο προϋπολογισμός τηςδιακήρυξης ανέρχεται σε 6.390.000,00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Το έργο έχει σκοπό αφενός την κατασκευή φράγματος και υδροταμιευτήρα για τη συγκράτηση ικανής ποσότητας ύδατος από τους κλάδους Πλατάνια και Ξηρόλαγκος του χειμάρρου Τρίγλιας και αφετέρου την άρδευση σε Α’ φάση 1.000 στρεμμάτων αρδευόμενης έκτασης και σε Β’ και τελική φάση 2.500 στρεμμάτων περίπου του αγροκτήματος Ν. Τρίγλιας της Δ.Ε. Τρίγλιας του Δήμου Ν. Προποντίδας.

Η κατασκευή των έργων έχει ως κύριο στόχο την εξασφάλιση ύδατος προς άρδευση, με τη συγκράτηση μέρους των επιφανειακών απορροών της υδρολογικής λεκάνης του χειμάρρου Τρίγλιας στην περιοχή “Πλατάνια”, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Δ.Ε. Τρίγλιας. Παράλληλα, η δημιουργία του υδροταμιευτήρα θα συμβάλλει και στην αισθητική αναβάθμιση της κοιλάδας γενικότερα.

Επιπρόσθετα και παράλληλα με την οικονομική αξία των προτεινόμενων έργων, σημαντικά οφέλη θα προκύψουν από τη συγκράτηση ποσότητας ύδατος για άρδευση, καθώς αφενός περιορίζεται η άντληση των υπόγειων υδάτων και αφετέρου εμπλουτίζεται έμμεσα ο υπόγειος υδροφορέας.

Το προς κατασκευή έργο πρόκειται για υδραυλικό έργο. Ο αποθηκευόμενος όγκος ύδατος, εκτιμάται στα 705.470m3 στη στάθμη του ύδατος ενώ το ύψος του φράγματος επιλέχθηκε ίσο με 16,10m από τη φυσική κοίτη του χειμάρρου. Η προς άρδευση έκταση προσδιορίζεται ίση με 1.000 στρέμματα στην Α’ φάση ενώ στην τελική (Β’) φάση θα είναι 2.500 στρέμματα.

Επιπρόσθετα επισημαίνεται ότι με την ολοκλήρωση των έργων οι υφιστάμενες γεωτρήσεις στην αρδευόμενη περιοχή σταδιακά θα πάψουν να λειτουργούν, αφού η κάλυψη των αναγκών για άρδευση θα γίνεται μέσω του αποθηκευμένου νερού στο φράγμα.

Σημαντικές θετικές επιπτώσεις αναμένονται στην τοπική κοινωνία λόγω της εξασφάλισης αρδευτικού νερού στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής.

Κατά τη λειτουργία των έργων θα επέλθει αλλαγή στις χρήσεις γης στην περιοχή κατασκευής του φράγματος και του ταμιευτήρα αφού καλλιεργήσιμη και χορτολιβαδική γη έστω και μικρής έκτασης (100 στρέμματα) καταλαμβάνεται και αξιοποιείται με άλλον τρόπο. Η επίπτωση δε θεωρείται σημαντική αφού οι καλλιέργειες είναι χαμηλής παραγωγικότητας ενώ παράλληλα και βάσει του σκοπού των έργων (εξασφάλιση επάρκειας αρδευτικού νερού), κρίνεται αναγκαία η κατασκευή αυτού.

Ως θετική επίδραση στην οικονομία της περιοχής αναφέρεται η αύξηση της τοπικής απασχόλησης, η οποία θα διατηρηθεί εν μέρει και μετά το πέρας κατασκευής του. Επιπλέον, η δημιουργία υποδομών για την επάρκεια αρδευτικού νερού θα βελτιώσει την ποιότητα του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και να έχει έμμεσες θετικές επιδράσεις στο κοινωνικό - οικονομικό περιβάλλον της περιοχής.

Η ανακοίνωση για την ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ δημοσίευσης της διακήρυξης  του έργου αναμένεται να γίνει εντός του Οκτωβρίου 2022.

Το έργο χρηματοδοτείται από τη δράση 4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία