Ο κ. Καιρίδης, αφού αναγνώρισε το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών διαμονής και στις μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό περιέγραψε τις προσπάθειες του Υ.Μ.Α. για την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Πιο συγκεκριμένα, πέρα από μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που σχεδιάζει για την απλοποίηση των διαδικασιών, προχωρά στη λειτουργία τεσσάρων κέντρων λήψης βιομετρικών στοιχείων, που θα απελευθερώσουν εργαζόμενους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, την παράταση των συμβάσεων των συμβασιούχων που εργάζονται σε αυτές, με πόρους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και την πρόσληψη 320 νέων συμβασιούχων με ευρωπαϊκούς πόρους, της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ψηφιοποίηση των περίπου 850 χιλιάδων φακέλων της νόμιμης μετανάστευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω της ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων που εμπλέκονται σε αυτήν.Ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι η πόρτα του Υ.Μ.Α. είναι πάντα ανοιχτή στον κοινωνικό διάλογο και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των φορέων της Κρήτης για τα καλά τους λόγια για τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες του υπουργείου, καθώς και για τις εποικοδομητικές προτάσεις τους, οι οποίες, αφού μελετηθούν, θα ενσωματωθούν, στο μετρό του δυνατού, στην πολιτική του υπουργείου.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, χαρακτήρισε την έλλειψη εργατών γης ως ένα υψίστης σημασίας ζήτημα.
Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε το πρόβλημα που υπάρχει με τα Προξενεία και την καθυστέρηση στη διαχείριση και επεξεργασία των χιλιάδων αιτήσεων που υπάρχουν, οι οποίες απορρίπτονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό.
Ο κ. Αυγενάκης εξήρε τη σπουδαιότητα της τροπολογίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με την οποία πολίτες τρίτων χωρών θα μπορούν, υπό όρους, να εργαστούν στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΥπΑΑΤ έκανε λόγο για μια διάταξη που δίνει διέξοδο στο πρόβλημα και κάλεσε - παράλληλα - τον Υπουργό Μετανάστευσης, εφόσον έχει τη δυνατότητα, να προβεί σε μικρές αλλά σημαντικές βελτιώσεις στην υφιστάμενη διάταξη.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύτηκε να ζητήσει, άμεσα, από κοινού με τον Υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη, μια συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εσωτερικών, παρουσία του Ά Αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Πλακιωτάκη και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, προκειμένου να εξεταστούν οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν αναφορικά με το ζήτημα της καθυστέρησης των διαδικασιών στα Προξενεία και την υποστελέχωση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, η υπηρεσιακή ηγεσία της Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υ.Μ.Α. και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου περιέγραψε τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και τη στρατηγική του υπουργείου για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών γης. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει, πέρα από την πρόσφατη ψήφιση τροπολογίας για την παροχή νόμιμης απασχόλησης στους ήδη διαμένοντες εδώ και χρόνια, μετανάστες που έχουν προσφορά εργασίας, τη σύναψη διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες όπως η Αρμενία, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ινδία, το Βιετνάμ, και οι Φιλιππίνες.