Θέμα για τις καλλιέργειες οι κλοπές μετασχηματιστών, αναγκαία η φύλαξη ΔΕΔΔΗΕ
Εκατοντάδες παραγωγοί των δύο οικισμών, οι οποίοι έχουν επενδύσει κόπο και χρήμα σε καλλιέργειες όπως καλαμπόκια, τριφύλλια, σιτηρά και ηλιόσπορα, σε μια έκταση που υπολογίζεται σε περίπου 3.000 έως 4.000 στρέμματα, βράζουν από οργή και έχουν περιέλθει σε απόγνωση, καθώς διαθέτουν ποτιστικά χωράφια, αλλά δεν μπορούν να ποτίσουν.
Εδώ και δύο εβδομάδες, όταν και εκλάπησαν, για μια ακόμη φορά οι 7-8 μετασχηματιστές του τοπικού δίκτυο ηλεκτροδότησης, οι καλλιέργειές τους δεν έχουν δεχθεί στάλα νερό και, πλέον, είναι ορατή η απειλή να χάσουν ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής, γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως αναφέρουν, παρά τις συνεχείς οχλήσεις τους, ακόμη δεν έχει προβεί σε τοποθέτηση νέων μετασχηματιστών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η άρδευση του διψασμένου κάμπου. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν άμεση κινητοποίηση, από τους υπευθύνους, πριν είναι πολύ αργά.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 968 της Agrenda
«Ο κόσμος έχει ανέβει στα κάγκελα με όσα συμβαίνουν. Τα χωράφια κι ιδίως όσα έχουν καλαμπόκια, έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν και τα φυτά να ζαρώνουν και να μαραίνονται, καθώς, πλέον, και η θερμοκρασία έχει ανέβει σε υψηλά επίπεδα. Η καλλιέργεια είναι σε ένα στάδιο που θέλει ποτίσματα για να αναπτυχθεί σωστά και για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με εμάς, κινδυνεύει να καταστραφεί. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για το τριφύλλι και τον ηλιόσπορο», είπε στο Agronews και στην Agrenda, o αγρότης Δημήτρης Μουρατίδης, από το χωριό Λαγκαδίκια, ο οποίος διατηρεί 200 στρέμματα αρδευόμενης γης, με καλαμπόκι, αλλά και μια μεγάλη μονάδα με αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.
Τα περιθώρια, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, έχουν στενέψει πλέον απελπιστικά και εάν δεν δοθεί λύση το πολύ στις επόμενες 2-3 ημέρες, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη, δεδομένου ότι, συν τοις άλλοις, από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, σύμφωνα με μετεωρολογικές προβλέψεις, αναμένεται νέα μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας και στην περιοχή.
«Αν πάρουν την απόφαση να έρθουν να τοποθετήσουν τον εξοπλισμό, σε μια – δύο ημέρες μπορούν να ολοκληρώσουν όλη τη διαδικασία. Το θέμα είναι να το αποφασίσουν, γιατί όλο το τρενάρουν, λέγοντας πως δεν έχουν μετασχηματιστές», ανέφερε ο κ. Μουρατίδης, αναφορικά με την υποχρέωση του ΔΕΔΔΗΕ, να βάλει τα νέα μηχανήματα.
Το εξοργιστικό κατά τους παραγωγούς είναι ότι η ζημιά θα είναι διπλή, αν δεν ξεκινήσει έγκαιρα να αρδεύεται ο κάμπος, δεδομένου ότι εκτός από κομμάτι της παραγωγής που θα χάσουν, είναι που έχουν κάνει και πάνω από το 70% των εξόδων σε φυτοπροστασία και λίπανση.
«Αποφασίσαμε να πάει σήμερα μια αντιπροσωπεία στη Θεσσαλονίκη, στην Εισαγγελία, για να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό ούτε με τις κλοπές, ούτε και με το πότε θα μπει ο νέος εξοπλισμός», είπε ο κ. Μουρατίδης, σημειώνοντας πως το πλιάτσικο με τους μετασχηματιστές δεν έχει τελειωμό. «Τους είχαν κλέψει και νωρίτερα το χειμώνα, έγινε από το ΔΕΔΔΗΕ η αναπλήρωσή τους, στις αρχές Μαΐου και δύο ημέρες μετά ήρθαν και τους ξαναέκλεψαν. Τους δένουν με σχοινιά και τους τραβούν με τα αυτοκίνητα, μέχρι να πέσουν από τις κολόνες και μετά τους φορτώνουν και φεύγουν», περιγράφει ο συνομιλητής μας, τονίζοντας πως «από το ΔΕΔΔΗΕ μας λένε να τους φυλάμε εμείς οι αγρότες. Μα είναι δυνατόν; Τί είμαστε αστυνομία; Και πού ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν αν βρούμε κάποιους την ώρα που ξηλώνουν το υλικό; Από τον τρόπο που δρουν φαίνεται πως είναι αδίστακτοι».