BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Έργα για ανάδειξη Θεσσαλίας σε πρώτη αγρο-βολταϊκή περιοχή της Ευρώπης

Την σημασία της πράσινης ανάπτυξης για την ενεργειακή επάρκεια του θεσσαλικού αγροτικού κόσμου, επεσήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, στην εκδήλωση για την έναρξη της καμπάνιας συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) των φωτοβολταϊκών έργων της Akuo Greece στην Θεσσαλία.

IMG-20240702-WA0003

15
0

Ο κ. Κέλλας, εξήρε την πρωτοβουλία της Akuo Energy Greece να αναδείξει την Θεσσαλία ως την πρώτη αγρο-βολταϊκή περιοχή της Ευρώπης, με την εγκατάσταση 4 φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 1ΜW έκαστος, οι οποίοι  στο σύνολό τους προμηθεύουν με ρεύμα περί τα 350 νοικοκυριά.

Τόνισε, ακόμη, ότι η προοπτική εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταικών στους ταμιευτήρες του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού (TΟΕΒ Πηνειού) θέτει τις βάσεις για μια νέα εποχή στον κάμπο.

«Η εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου σε ταμιευτήρες - χωρίς την δέσμευση καλλιεργήσιμης γης – συνδράμει στην κατεύθυνση της ενεργειακής αυτονομίας, με την παραγωγή ισχύος 114 MW. Επιπλέον, το έργο συμβάλλει στην διατήρηση των πολύτιμων υδάτινων πόρων καθώς τα φωτοβολταϊκά συγκρατούν την εξάτμιση του νερού», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Κέλλας, επεσήμανε, ότι μετά το “χτύπημα” του Daniel, η αναγέννηση της Θεσσαλίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, για να προσθέσει με νόημα:

«Στηρίζουμε τον αγροτικό κόσμο με έργα πράσινης ενέργειας, που εξασφαλίζουν ενεργειακή επάρκεια και θέτουν τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, προσδίδοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον πρωτογενή τομέα της χώρας».

Ο Λαρισαίος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταξύ άλλων, συνεχάρη τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Akuo Greece, Κώστα Ανδριοσόπουλο για την καινοτομία να συστήσει στο ελληνικό κοινό τον θεσμό της συμμετοχικής χρηματοδότησης, δίνοντας τόσο τη διάσταση των δυσκολιών που μπορεί να ενέχει η συγκεκριμένη προσπάθεια όσο και την μελλοντική της δυναμική:

«Η δράση του crowdfunding, αν και πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, είναι δοκιμασμένη σε πολλές χώρες, επιτυγχάνοντας να ενισχύσει την έννοια της λεγόμενης “ενεργειακής δημοκρατίας”».

Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε στα άλματα που έχει κάνει η χώρα μας  τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), υπενθυμίζοντας τον φιλόδοξο στόχο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), να   ξεπεράσει το 85% η διείσδυση των ΑΠΕ στο συνολικό μείγμα ενέργειας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία