BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Αγροτικοί Σύλλογοι Ηλείας χτενίζουν τις πυρόπληκτες περιοχές και απαιτούν άμεσα μέτρα στήριξης

Περιοδείες σε περιοχές που επλήγησαν από τις τελευταίες, μεγάλες, καταστροφικές πυρκαγιές στην Πηνεία του Δήμου Ήλιδας και σε χωριά του Δήμου Πύργου, πραγματοποίησαν κλιμάκια της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας την Παρασκευή 5 Ιουλίου, συνομιλώντας με αγροτοκτηνοτρόφους και κατοίκους, απαιτώντας άμεσα μέτρα στήριξής τους.

hlia_fotia_04

13
0

Δύο εβδομάδες μετά τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν για τα λαϊκά στρώματα, με τους κτηνοτρόφους να μην διαθέτουν ζωοτροφές για τα κοπάδια τους, αφού πολλές καλλιέργειες καταστράφηκαν, όπως επίσης αποθήκες, μηχανήματα κ.α. εξοπλισμός.

Στο Αλποχώρι και τη Μυρτιά βρέθηκε κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΟΑΣΗ, Θανάση Βομπίρη και σε Μαζαράκι, Λάττα, Απιδούλα, άλλο με επικεφαλής τον γραμματέα της Δημήτρη Χρέπα.

Στα χωριά του Δήμου Πύργου (Αλποχώρι, Μυρτιά), μεγάλη είναι η ανησυχία για το αν θα μπορέσουν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες, εφόσον κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται απ’ τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Σημειώθηκε, ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα ο κανονισμός που προβλέπει ότι αποζημιώνονται καταστροφές άνω του 30% ή να εξασφαλιστούν κονδύλια γι’ αυτό το σκοπό από άλλους πόρους.

Στην Πηνεία, παραμένει έντονο το πρόβλημα της έλλειψης ζωοτροφών, αφού σχεδόν κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί ως προς αυτόν τον τομέα από τους αρμόδιους φορείς. Ταυτόχρονα, στο κλιμάκιο της Ομοσπονδίας, αναφορές έγιναν για τις καταστροφές σε καλλιέργειες, στάβλους, αποθήκες κ.α. υποδομές, αφού οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά και στα σπίτια.

Πραγματοποιήθηκε καταγραφή και από την πλευρά μας, προκειμένου άμεσα να διεκδικηθούν όλα όσα δικαιούνται οι πληγέντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις”, ανέφερε ο Θανάσης Βομπίρης, σημειώνοντας ότι τις επόμενες μέρες θα μοιραστούν οι πρώτες ποσότητες ζωοτροφών που συγκέντρωσε ως αλληλεγγύη η Ομοσπονδία.

Η ΟΑΣΗ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, πλήρη και άμεση καταγραφή των πληγέντων, όλων των ζημιών σε κατοικίες, αγροκτήματα, πάγιες εγκαταστάσεις σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς καμία καθυστέρηση, άμεσα εκτατό βοήθημα στους πληγέντες για να καλυφθούν οι βιοτικές ανάγκες τους, αποστολή ζωοτροφών με ευθύνη του κράτους να παγώσουν άμεσα όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δ.Ο.Υ., ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες.

Επίσης, να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας αλλά και του συστήματος Υγείας, άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας ιδιαίτερα στις εκτάσεις που κάηκαν., αλλά και μέτρα δασοπροστασίας για τη αποφυγή μελλοντικών καταστροφών.

Πηγή: iliaweb.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία