BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Ραντεβού στον κόμβο του Ε-65 δίνουν την Τρίτη οι διαμαρτυρόμενο αγρότες για αποζημιώσεις Daniel

Κινητοποίηση προγραμματίζουν για την Τρίτη 30/7, στις 9 το πρωί ,στον κόμβο του Ε-65, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Καρδίτσας, διαμαρτυρόμενοι για τις αποζημιώσεις που δόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για τις ζημιές από την κακοκαιρία Daniel, ζητώντας άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα.

bloka__1_

28
0

Η κινητοποίηση  αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη στον Παλαμά, ενώ σε συνέντευξη που δόθηκε την Δευτέρα 29 Ιουλίου από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Τζέλλας, δήλωσε μεταξύ άλλων  ότι «οι αγρότες περίμεναν, έστω και με καθυστέρηση ενός μήνα, οι εξοφλητικές αποζημιώσεις να είναι τέτοιες που θα κάλυπταν το κόστος παραγωγής. Όμως, στο νομό Καρδίτσας υπάρχουν αγρότες που δεν πήραν χρήματα, αγρότες που έλαβαν 4 ευρώ ανά στρέμμα, άλλοι 40 ευρώ και κάποιοι 76 ευρώ ανά στρέμμα. Με τον Daniel, έντεκα μήνες πριν, η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική για τους Θεσσαλούς. Χάσαμε σπίτια, μηχανήματα, ζώα και χωράφια. Αν ήθελε η κυβέρνηση να μας βοηθήσει να σταθούμε στα πόδια μας θα έπρεπε η αποζημίωση να είναι για όλους με το μεγαλύτερο δυνατό ποσό, το οποίο να πλησιάζει και να καλύπτει το κόστος παραγωγής. Η διεκδίκηση των αγροτών στις κινητοποιήσεις τους που ήταν 250/στρέμμα, συν το ενοίκιο 300 ευρώ, ανταποκρίνεται πλήρως – και η κυβέρνηση το ξέρει αυτό – στο ύψος του κόστους παραγωγής στο βαμβάκι, αλλά και στα άλλα προϊόντα. Η κυβέρνηση επέλεξε να διαχωρίσει τους αγρότες, να τους βάλει σε κατηγορίες, ενώ για πρώτη φορά έγινε εφαρμογή του μέτρου του ΕΛΓΑ -20 , + 20 παραγωγή και εισφορά, μειωμένη ή αυξημένη αντίστοιχα. Η καταστροφή που έγινε δεν ήταν τοπικού χαρακτήρα, δεν ήταν μια χαλαζόπτωση, ήταν πλημμύρα που την προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση αφού δεν έκανε τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα. Τα χρήματα δε, που λένε ότι καλύπτονται από το ελληνικό δημόσιο, θα έπρεπε για όλους τους αγρότες που έπαθαν 100% ζημιά να είναι τα ίδια.».

Ο κ. Τζέλλας αναφέρθηκε επίσης στους αγρότες, τα χωράφια των οποίων δεν καλλιεργήθηκαν φέτος, οι οποίοι δεν ξέρουν πότε θα αποζημιωθούν, μίλησε για χαμηλές τιμές στα προϊόντα, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και για τον φόβο που διακατέχει τον αγροτικό κόσμο για ενδεχόμενες κακοκαιρίες αφού, όπως είπε, αντιπλημμυρικά δεν έγιναν, ενώ δεν υπάρχει και χρονοδιάγραμμα για τα φράγματα της περιοχής. Κατά τον ίδιο, έντονος προβληματισμός υπάρχει και για την καθυστέρηση στη διαδικασία των αποζημιώσεων για τα μηχανήματα και τα αποθηκευμένα προϊόντα.

Στα προβλήματα των κτηνοτρόφων αναφέρθηκε ο Κ. Κόκουλης, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν εισόδημα επί ένα χρόνο αφού έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο. Όπως υποστήριξε, δεν έχει δοθεί αναπλήρωση εισοδήματος, ούτε η συνδεδεμένη, ενώ ήταν εκτός των αποζημιώσεων που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα. «Έχουμε καταντήσει “διακοναραίοι”. Ζητάμε αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος τουλάχιστον για δυο χρόνια, να λάβουμε τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και επιδοτήσεις», είπε ο κ. Κόκουλης, ενώ, αναφερόμενος στο μέτρο 5.2, είπε χαρακτηριστικά: «Έχουν περάσει έντεκα μήνες και δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Όταν ανοίξει το πρόγραμμα μάλλον 2 ή 5 κτηνοτρόφοι θα μπούνε, γιατί οι άλλοι θα έχουν παρατήσει το επάγγελμα».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΔΣ της ΕΟΑΣΚ Γ. Τσιούτρας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα προβλήματα άρδευσης που υπάρχουν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μια περιοχή που πνίγηκε, ουσιαστικά τώρα δεν έχει να ποτίσει. Το πρόβλημα με το αρδευτικό νερό από Λίμνη Σμοκόβου είναι έντονο για τις περιοχές Σοφάδων και Ταμασίου, ενώ άλλοι αγρότες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την άρδευση από τη Λίμνη Πλαστήρα, με περικοπές νερού».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία