BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Κινητοποίηση του κυνηγητικού Συλλόγου Κοζάνης για την αποτροπή αγριογούρουνων που δέχονται οι καλλιέργειες

Πρωτόγνωρα μεγάλη συγκέντρωση αγριόχοιρων φέτος στην περιοχή Δρεπάνου - Πολυμύλου, που έχουν ως αποτέλεσμα τις τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή με εκατοντάδες στρέμματα σιτηρών, ηλίανθου, πατάτας και καλαμποκιού, ισοπεδωμένα, ενώ παράλληλα οι αγέλες των άγριων ζώων δημιουργούν και πολλά τροχαία ατυχήματα.

agriogourouna_2

36
0

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κοζάνης, ανταποκρίθηκε άμεσα για να συνδράμει με κάθε τρόπο στην εκδίωξη των αγριόχοιρων και με ειδική άδεια που δόθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, επιτρέπεται να θηρεύουν, εκτός κυνηγητικής περιόδου, 3 μέρες την εβδομάδα, από την ανατολή του ηλίου έως και τη δύση, κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία ο κυνηγητικός Σύλλογος Κοζάνης οργάνωσε οκτώ Ομάδες Δίωξης Αγριόχοιρων που με 60 περίπου κυνηγούς εφαρμόζουν διαχειριστικά μέτρα. Αντίστοιχες ομάδες για την εκδίωξη των αγριόχοιρων έχουν δημιουργηθεί στο Βελβεντό και στα Σέρβια, ενώ ετοιμάζεται και στην Εορδαία από τους αντίστοιχους κυνηγητικούς Συλλόγους.

Η συνδρομή των κυνηγετικών οργανώσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ζήτησαν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δασαρχείο Κοζάνης, η Διεύθυνση Τροχαίας Κοζάνης, πρόεδροι κοινοτήτων αλλά και μεμονωμένοι αγρότες. Σκοπός της δημιουργίας των ομάδων δίωξης αγριογούρουνων από την περιοχή η δημιουργία αρνητικών ερεθισμάτων στα ζώα, η θήρευση ενήλικων θηλυκών για τη διάσπαση της δομής της αγέλης και η απώθηση των πληθυσμών στους παρακείμενους ορεινούς όγκους.

Ο αριθμός των αγριόχοιρων στην περιοχή του Δήμου Κοζάνης ξεπερνάει συνολικά τα 800 με 1000 ζώα. Αποτέλεσμα του αυξανόμενου πληθυσμού των αγριόχοιρων είναι οι μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες με τους αγρότες της περιοχής να εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Οι ζημιές, κάθε χρόνο, είναι ανυπολόγιστες και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, καθώς δεν προβλέπεται από τον κανονισμό. ‘Όπως περιγράφουν οι αγρότες της περιοχής, εκατοντάδες είναι τα στρέμματα των καλλιεργειών που έχουν καταστρέψει και φέτος οι αγριόχοιροι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συγκομίζουν τον ηλίανθο, δεν αλώνισαν τα σιτάρια που τα έχουν ισοπεδώσει τα άγρια ζώα, ενώ σειρά έχουν τώρα πατάτες και καλαμπόκια. Μείζον ζήτημα και τα τροχαία ατυχήματα, καθώς οι αγέλες των άγριων ζώων διέρχονται του οδοστρώματος κυρίως τις βραδινές ώρες, με αποτέλεσμα τις ζημιές σε οχήματα αλλά και τον θάνατο διερχόμενων οδηγών .

Πηγή :Ertnews.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία