BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Καθολική ακαρπία σε ελαιοκαλλιέργειες χωριών στην Αρκαδία

Το κρίσιμο ζήτημα της καθολικής ακαρπίας σε ελαιοκαλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Τ.Κ. Ελαιοχωρίου Αρκαδίας επισημαίνει με επιστολή του προς κάθε αρμόδιο φορέα τα μέλη του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας « Η ΕΝΩΣΗ».

ellaiokalliergeies_copy

38
1

Τα μέλη της ένωσης απευθυνόμενοι με επιστολή που υπογράφει ο Πρόεδρος Δ.Σ. Αθανάσιος Τσιοτίνας, προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέτζο, τον Προιστάμενο ΕΛ.Γ.Α. Τρίπολης, Ιωάννη Ασσιούρα, τους βουλευτές Αρκαδίας, Κωνσταντίνο Βλάση, Γεώργιο Παπαηλίου, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Κωνσταντίνο Μανδρώνη και τον Δήμαρχο Τρίπολης Κωνσταντίνο Τζιούμη, επισημαίνουν :

«Μετά από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες ελαιοπαραγωγών της ευρύτερης περιοχής της Τ.Κ. Ελαιοχωρίου Αρκαδίας και γειτονικών Κοινοτήτων και κατόπιν επιτόπιων επισκέψεων των Γεωπόνων του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ», έχει διαπιστωθεί το πρόβλημα της καθολικής ακαρπίας των ελαιόδεντρων της περιοχής.
Το πρόβλημα αυτό, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες επιστολές μας, οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες κατά την χειμερινή περίοδο αλλά και κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας – καρπόδεσης, όπου σε συνδυασμό με την καθολική έλλειψη βροχοπτώσεων, επηρεάζουν δριμύτατα τις φυσιολογικές λειτουργίες των δέντρων.

Η καθολική ακαρπία παρατηρείται για πέμπτη συνεχόμενη καλλιεργητική περίοδο, σε μια περιοχή που η ελιά αποτελεί μονοκαλλιέργεια και το εισόδημα των παραγωγών εξαρτάται αποκλειστικά από την παραγωγή των ελαιόδεντρων.

Γνωρίζουμε ότι η ζημιά αυτή δεν καλύπτεται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και θα μπορούσε να καλυφθεί από το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, κάτι όμως που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο ως διαδικασία, τη στιγμή που οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις των παραγωγών χρήζουν άμεσης στήριξης.

Συνεπώς, ζητάμε η Πολιτεία μέσα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της, να βρει τους κατάλληλους πόρους και τα χρηματοδοτικά εργαλεία εκείνα που θα ανακουφίσουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα τους πληγέντες παραγωγούς».

Πηγή ertnews

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία