BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Μέτρα για την πανώλη προτείνουν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ

Προτάσεις οικονομικής στήριξης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από την επιβολή μέτρων για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών καταθέτουν, με επιστολή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι ΑΜΘ.

Πναωλη

0
0

Με τα μέτρα που προτείνουν, υπογραμμίζουν, δίνεται κίνητρο στους κτηνοτρόφους να πειθαρχήσουν στα μέτρα που επιβάλλονται από το ΥΠΑΑΤ για την εξάλειψη της πανώλης, αλλά και όποιας νόσου προκύψει στο μέλλον, χωρίς να καταστραφούν οικονομικά και ταυτόχρονα νοιώθουν ότι ζουν σε ένα οργανωμένο ευνομούμενο κράτος, το οποίο τους στηρίζει έμπρακτα και όχι μόνο με βαρυσήμαντες και βαρύγδουπες δηλώσεις συμπάθειας, νοιώθοντας ασφάλεια και παίρνοντας το κουράγιο που χρειάζεται για να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή. 


Στην επιστολή τους αναφέρουν :

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ.

Παρακολουθούμε με υπομονή και ψυχραιμία το τελευταίο χρονικό διάστημα, όλες τις ενέργειες που εφαρμόζονται κι ενίοτε επιβάλλονται από το ΥΠΑΑΤ, σχετικά με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών που πλήττει τα αιγοπρόβατα της πατρίδας μας.

Έχοντας την εμπειρία από την ευλογιά των προβάτων, που έπληξε το 2013 τα πρόβατα της περιφέρειάς μας, τον καταρροϊκό πυρετό του 2014 και την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών του 2015 και λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές που υπάρχουν έντεκα χρόνια μετά, έχουμε τη δυνατότητα και να προβούμε σε συμπεράσματα αλλά και να προτείνουμε ρεαλιστικές και πραγματοποιήσιμες λύσεις στην όλη διαδικασία.

Η κτηνιατρική υπηρεσία εξακολουθεί να είναι σε στελεχιακή αποσύνθεση και λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο των κτηνιάτρων που έχουν απομείνει. Η ελληνική πολιτεία δεν έκανε τον κόπο, από το 2013 μέχρι σήμερα, να αναπληρώσει τουλάχιστον όσους κτηνιάτρους συνταξιοδοτούνταν.

Τα αγροτικά κτηνιατρεία συνεχίζουν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, αφού δεν έχουν κτηνιάτρους να τα στελεχώσουν αλλά και γραμματειακή υποστήριξη για να λειτουργήσουν.

Ταυτόχρονα το πάγιο αίτημά μας, για στελέχωση και ουσιαστική λειτουργία του κέντρου εξωτικών νοσημάτων στον Έβρο, φαντάζει μέχρι σήμερα ως όνειρο θερινής νυκτός!

Ζητάτε από τους κτηνοτρόφους της χώρας να κατανοήσουν το πρόβλημα και να πειθαρχήσουν στις διαδικασίες, συνεργαζόμενοι με την κτηνιατρική υπηρεσία, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη το οικονομικό κόστος των μέτρων που επιβάλλονται.

Καταρχάς όσοι έχουν την ατυχία να προσβληθούν τα ζώα τους, κατάσχεται και καταστρέφεται το μέσο βιοπορισμού τους, δηλαδή τα ζώα τους, προβλέποντας με την επετειακή ΚΥΑ, που αφορά τις οικονομικές αποζημιώσεις για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου, ψίχουλα για αποζημίωση!

Τα ποσά αποζημίωσης που προβλέπονται, είναι κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά πουτελικά δόθηκαν το 2013 και 2014, για την ευλογιά των προβάτων!

Αν αναλογιστείτε την αύξηση από το 2013 της τιμής αγοράς των ζώων, την αύξηση του κόστους εκτροφής, αλλά και την αύξηση της αξίας σε γάλα και κρέας, καταλαβαίνετε ότι οι αποζημιώσεις που προβλέπεται να εισπράξουν οι πληττόμενοι είναι αστείες!

Αντίστοιχα επιβάλλεται ο υποχρεωτικός εγκλεισμός των αιγοπροβάτων, σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από κάθε μολυσμένη κτηνοτροφική μονάδα, χωρίς ταυτόχρονα να προβλέπεται άμεση προμήθεια ζωοτροφών ή ενίσχυση σε με το αντίστοιχο ποσό της αξίας τους, προς τους κτηνοτρόφους.

Απαγορεύσατε τη διακίνηση και τις σφαγές ελληνικών αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων, χωρίς να απαγορεύσετε ταυτόχρονα και συνολικά τις εισαγωγές σφαγίων, ούτε καν από τη Ρουμανία, αλλά και ζώα για άμεση σφαγή από τη Βουλγαρία, τα οποία μπορεί να είναι φορείς της πανώλης.

Δικαιολογείτε την απόφασή σας αυτή μιλώντας για χρονικό διάστημα 72 ωρών που είναι ο χρόνος επιβίωσης του ιού της πανώλης. Το ίδιο όμως θα μπορούσε να ισχύσει και για τα ελληνικά σφάγια, με υποχρεωτική περίοδο αναμονής μετά τη σφαγή, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσατε να απελευθερώσετε νωρίτερα από την καραντίνα σφαγής, τουλάχιστον τις καθαρές περιοχές της χώρας.

Η απόφασή σας αυτή δείχνει την έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα ελέγχου και στο προσωπικό που θα μπορούσε να εμπλακεί στη διαδικασία αυτή, σύστημα το οποίο εσείς ως ΥΠΑΑΤ έχετε δομήσει, οργανώσει και διατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια!

Δηλώνετε κ. Υπουργέ ότι εντός της Ε.Ε. ισχύουν τα υγειονομικά πιστοποιητικά της χώρας εξαγωγής. Μα τα μολυσμένα ζώα που εισήχθηκαν στην πατρίδα μας, είχαν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά από τη χώρα εξαγωγής κι όμως υπήρξε πρόβλημα!

Αν δεν είχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για το σκοπό εισαγωγής τους, που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, τότε οι ευθύνες σας είναι ακόμη μεγαλύτερες έως εγκληματικές.

Άρα μην επαφίεστε και μην αρκείστε σε ότι προβλέπεται από τους κοινοτικούς κανονισμούς αλλά επιτέλους προχωρήστε ένα βήμα μπροστά και κάντε ότι είναι απαραίτητο, για να προστατέψετε το ζωικό κεφάλαιο της πατρίδας μας.

Δε λαμβάνετε κανένα προληπτικό μέτρο στα σύνορα της χώρας, για συνολική προληπτική απολύμανση εμπορικών οχημάτων και φορτίων, όπως και για τα οχήματα εκατομμυρίων τουριστών από τις βαλκανικές χώρες αλλά και από την Τουρκία, τα οποία περνούν ανεξέλεγκτα.

Για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση και πειθαρχία των κτηνοτρόφων στα μέτρα που αποφασίζετε και για να μην υπάρχουν καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις στις πληττόμενες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τώρα αλλά και στο μέλλον, σας προτείνουμε τα παρακάτω μέτρα στήριξης:

  • Ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος 5.000€ ανά 100 ζώα, που με εντολή της κτηνιατρικής υπηρεσίας καταστράφηκαν τα ζώα τους λόγω πανώλης. Η ενίσχυση αυτή θα επαναληφθεί και το 2025, εφόσον οι κτηνοτρόφοι αυτοί ανασυστήσουν πλήρως το ζωικό τους κεφάλαιο.
  • Αποζημίωση με 400€ ανά ζώο στην ιδανική ηλικία (6 μηνών και 1 μέρα έως 3 ετών), σε όσους ανασυστήσουν πλήρως το ζωικό τους κεφάλαιο.
  • Αποζημίωση με 500€ ανά ζώο στην ιδανική ηλικία (6 μηνών και 1 μέρα έως 3 ετών),σε όσους ανασυστήσουν πλήρως το ζωικό τους κεφάλαιο κι έχουν επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας.
  • Αποζημίωση 300€ ανά ζώο στην ιδανική ηλικία, σε όσους δεν ανασυστήσουν πλήρως ή καθόλου το ζωικό τους κεφάλαιο.
  • Αποζημίωση 400€ ανά ζώο στην ιδανική ηλικία, σε όσους δεν ανασυστήσουνπλήρως ή καθόλου το ζωικό τους κεφάλαιο κι έχουν επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας.
  • Άτοκα δάνεια με δεκαετή αποπληρωμή και τριετή περίοδο χάριτος, για την αγορά ζώων, ζωοτροφών κι εξοπλισμού, σε όσους ανασυστήσουν πλήρως το ζωικό τους κεφάλαιο.
  • Αποζημίωση των ζωοτροφών και του κόστους απολύμανσης, των κτηνοτρόφων που επλήγησαν αλλά και όσων βρίσκονται εντός των ζωνών επιτήρησης.
  • Αποζημίωση των κτηνοτρόφων που βρίσκονται εντός της ζώνης προστασίας, σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από επιβεβαιωμένο κρούσμα και υποχρεώνονται να έχουν περιορισμένα τα ζώα τους εντός της σταυλικής τους εγκατάστασης, με 1.5€ την ημέρα για κάθε ζώο και για όσες μέρες ισχύει η απαγόρευση βόσκησης.
  • Αποζημίωση των κτηνοτρόφων που λόγω της απαγόρευσης δεν έσφαξαν τα αμνοερίφια τους, για το κόστος της διατροφής τους, με 1.5€ την ημέρα, για όλες τις μέρες που ισχύει η απαγόρευση. Μετά την πώλησή τους θα πρέπει να εκτιμηθεί η διαφορά της τελικής τιμής πώλησής τους, με την αγοραία τιμή της τελευταίας εβδομάδας πριν την απαγόρευση σφαγής και να αποζημιωθούν με τη διαφορά αυτή, αν υπάρχει.
  • Αποζημίωση για το γάλα που δεν εσκομίσθηκε, λόγω της πανώλης.

Τα παραπάνω μέτρα στήριξης πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και συνολικά!

Με τα παραπάνω μέτρα δίνεται κίνητρο στους κτηνοτρόφους να πειθαρχήσουν στα μέτρα που επιβάλλονται από το ΥΠΑΑΤ για την εξάλειψη της πανώλης, αλλά και όποιας νόσου προκύψει στο μέλλον, χωρίς να καταστραφούν οικονομικά.

Ταυτόχρονα νοιώθουν ότι ζουν σε ένα οργανωμένο ευνομούμενο κράτος, το οποίο τους στηρίζει έμπρακτα και όχι μόνο με βαρυσήμαντες και βαρύγδουπες δηλώσεις συμπάθειας, νοιώθοντας την ασφάλεια, τη σιγουριά και παίρνοντας το κουράγιο που χρειάζεται, για να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή.

Επειδή μέχρι σήμερα κύριε υπουργέ, έχουμε χορτάσει από δηλώσεις αγάπης καισυμπάθειας από την εκάστοτε ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, σας καλούμε να υιοθετήσετε τις προτάσεις μας, για το καλό όλων μας!

Μην ακολουθήσετε την ίδια τακτική κι εσείς κύριε υπουργέ και αλλάξτε ρότα!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία