BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Διαβεβαιώσεις Κέλλα για αποζημιώσεις από την ευλογιά προβάτων στον Έβρο

Στον Έβρο μετέβη ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη Χρήστος Κέλλας συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Γιώργο Στρατάκο μετά και την επιβεβαίωση τεσσάρων κρουσμάτων ευλογιάς σε ισάριθμες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην επικράτεια του Νομού, όπου κρούσματα διαπιστώθηκαν και στο βόρειο και στο νότιο τμήμα του Έβρου.

kellas_evros_eulogia_provata_21_8_2024_final

0
0

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις – συσκέψεις στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας, στα δημοτικά σφαγεία Ορεστιάδας ενώ επισκέφτηκαν το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τοπικούς φορείς. Αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το Επαρχείο Διδυμοτείχου, όπως και στην αίθουσα του πρώην δημαρχείου Φερών, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων και των τοπικών φορέων.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας διαβεβαίωσε για την πρόθεση Υπουργείου να πράξει τα δέοντα για τη διαχείριση της ζωονόσου και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων σύμφωνα πάντα και με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς (θανατώσεις ζώων, χάραξη ζωνών προστασίας και ζωνών επιτήρησης) και υπογράμμισε ότι η ευλογιά είναι αμιγώς «ζωονόσος» και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, στους χοίρους ή τα βοοειδή παρά μόνο μεταξύ των αιγοπροβάτων, αλλά παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα. Παράλληλα, εξήρε τη συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε επίπεδο διοίκησης, αλλά και σε υπηρεσιακό και δήλωσε ότι το Υπουργείο Αγροτικής

Ανάπτυξης θα ενισχύσει τις προσπάθειες για τη διαχείριση της κατάστασης με κάθεπρόσφορο μέσο.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χριστόδουλος Τοψίδης σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο στόχος της Διοίκησης της Περιφέρειας είναι η νόσος να περιοριστεί εντός της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και να εκριζωθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην επηρεαστούν εκμεταλλεύσεις άλλων περιοχών. Υπογράμμισε την άριστη συνεργασία της Περιφερειακής Διοίκησης με τις αρμόδιες Διευθύνσεις και τους/τις κτηνιάτρους εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα εργαστούν μεθοδικά για τη διαχείριση της κατάστασης, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι και οι κτηνοτρόφοι θα επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας, εφαρμόζοντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την ορθή διαχείριση της νόσου και φυσικά την εκρίζωσή της.

Εν τω μεταξύ ο κ. Τοψίδης ανακοίνωσε ότι επίκειται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του ΕΛΓΟ Δήμητρα, με στόχο την ενίσχυση του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων της Ορεστιάδας, ώστε να ενισχυθεί η λειτουργικότητά του.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων του Έβρου, που συμμετείχαν στις συναντήσεις κατέθεσαν υπομνήματα στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με αιτήματα:

1) Να προχωρήσει το Υπουργείο σε αποζημιώσεις των θανατοθέντων κοπαδιών ανάλογες με την αξία των ζώων

2) Να αποζημιωθούν για την απώλεια εισοδήματος

3) Να επιδοτηθούν στο 100% για την αγορά νέου ζωικού κεφαλαίου

4) Να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που αναγκάστηκαν να περιορίσουν τα ζώα τους εντός των σταβλικών εγκαταστάσεων

5) να γίνεται ελεύθερα η διακίνηση των ζωοτροφών προς άλλες περιοχές της Ελλάδας

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία