BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες από το Αυγουστιάτικο μπουρίνι

Βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, αλλά και με πολυετείς καλλιέργειες, όπως φιστίκια, αμύγδαλα και αμπέλια έπληξε λίγο πριν την συγκομιδή το Αυγουστιάτικο μπουρίνι και η έντονη χαλαζόπτωση, φέρνοντας απόγνωση στους παραγωγούς και κάνοντας πιο επιτακτική την ανάγκη για αλλαγές στις ασφαλιστικές καλύψεις ΕΛΓΑ.

4_168

3563
3

«Οι άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και οι γρήγορες αποζημιώσεις αποτελούν στην πράξη την μέριμνα της πολιτείας προς τους χαλαζόπληκτους αγρότες οι οποίοι είδαν με απόγνωση την παραγωγή τους να πλήττεται λίγο πριν την συγκομιδή από τα μπουρίνια του Αυγούστου. Η συχνή επανάληψη των ακραίων καιρικών φαινομένων και οι επισημάνσεις των πληγέντων για περισσότερες και ουσιαστικότερες ασφαλιστικές καλύψεις, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα να προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό οι πολυαναμενόμενες αλλαγές στον Κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Όμως, είναι βασικό και οι αγρότες να καταθέσουν στην διαδικασία αυτή τις προτάσεις τους». 



Τα παραπάνω δήλωσε, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επίσκεψή του μαζί με παραγωγούς από τη Μεσοράχη, το Ελευθεραί και την Τερψιθέα σε καλλιέργειές τους που επλήγησαν από την πρόσφατη χαλαζόπτωση.

Προτάσεις για την αλλαγή του κανονισμού ΕΛΓΑ

Ο Θεσσαλός πολιτικός, επισκέφθηκε αγροτεμάχια με βαμβάκι και βιομηχανική ντομάτα, αλλά και με πολυετείς καλλιέργειες, όπως φιστίκια, αμύγδαλα και αμπέλια, όπου διαπίστωσε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της ζημιάς από την έντονη χαλαζόπτωση. Ο κυβερνητικός βουλευτής, που αμέσως μετά την καταστροφή κατέθεσε ερώτηση στη βουλή (23.08.24), συνομίλησε με τους πληγέντες παραγωγούς που αγωνιούν για έγκαιρες και δίκαιες εκτιμήσεις, καθώς και σύντομες αποζημιώσεις. Επίσης, άκουσε τις επισημάνσεις τους για αλλαγές στον Κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτονται πιο ολοκληρωμένα οι ζημιές, όπως η καταστροφή των οφθαλμών από το χαλάζι στα φιστίκια, γεγονός που επηρεάζει την παραγωγή και της επόμενης χρονιάς, και τους προέτρεψε να συμμετάσχουν με προτάσεις στην διαβούλευση για την αλλαγή του Κανονισμού.

Φιστίκια από το 1961…

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μεταξύ άλλων, διαπίστωσε και ότι η δυναμική καλλιέργεια της φιστικιάς λανθασμένα θεωρείται από τους περισσότερους ως νέα για την ευρύτερη περιοχή, καθώς επισκέφθηκε κτήμα με φιστικιές που χτυπήθηκε από την χαλαζόπτωση, το οποίο φυτεύτηκε από πρωτοπόρους για την εποχή καλλιεργητές το 1961, δηλαδή πριν από 63 χρόνια.

Νέο θεσμικό πλαίσιο για συμπύρηνο και δίκαιες αποζημιώσεις

Με τη σειρά του ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης επισκέφτηκε το τελευταίο διάστημα τις καλλιέργειες της Π.Ε. Πέλλας προκειμένου να διαπιστώσει και ο ίδιος τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν από τις θεομηνίες με τις άκαιρες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που κατέστρεψαν παραγωγές ροδάκινων, νεκταρινιών, δαμάσκηνων και άλλων προϊόντων που βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής και άλλες λίγο πριν από αυτό. Ο Βουλευτής τόνισε την ανάγκη πως ο ΕΛΓΑ πρέπει να αναγνωρίσει τις ζημιές και να πάει σε αναγγελίες βάσει του νόμου που προτείνει και η ΕΘΕΑΣ, ώστε η ζημιά να καλυφτεί δίκαια, άμεσα και γρήγορα. Τα έξοδα των παραγωγών τη στιγμή της καταστροφής είχαν ήδη γίνει και μάλιστα με αυξημένα κόστη. Συνεπώς, η απροσδόκητη καταστροφή του προϊόντος οδηγεί τους παραγωγούς και πάλι σε απόγνωση. 

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο Λάκης Βασιλειάδης χρειάζεται να ρυθμιστεί η έγκαιρη ανακοίνωση της τιμολογιακής πολιτικής των βιομηχανιών για την αγορά της παραγωγής συμπύρηνων ροδάκινων. «Ο παραγωγός οφείλει να ξέρει την εκάστοτε ισχύουσα τιμολογιακή πολιτική ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζει τι ποιότητα πουλάει και πόσο την πουλάει», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ, από την αρχή της συγκομιδής παρατηρείται μια μη ομαλή απορρόφηση. «Χρειάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα μπορέσει να εξυγιάνει την σχέση ανάμεσα στους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς και τις βιομηχανίες και θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στον κλάδο. Η αγροτική οικονομία μπορεί να ενισχυθεί μόνο με ισχυρούς παραγωγούς, συνεταιρισμούς και βιομηχανία.  Πρόκειται για ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν με πολλά οφέλη για την εθνική και την τοπική οικονομία αλλά και για χιλιάδες οικογένειες παραγωγών. Είναι σημαντικό να βρεθεί συνεργατικά και θεσμικά μια λύση που θα είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς αλλά δεν θα αφήνει περιθώρια άναρχης λειτουργίας. Ακόμα μπορούν να βρεθούν λύσεις στις περιπτώσεις υπερπαραγωγής» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

28-08-2024 13:47Μικρός αγροτης

Βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα συγκομιδής στην andros και με την βροχή τα ροδάκινα που τα χτύπησε το χαλάζι έχουν πλέον πεθάνει.Η τιμή για κλαδισειο ξεκίνησε με .18λεπτα και πλέον δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η τελική τιμή εκκαθάρισης,η οποία θα αργισει Άρα αποζημιώσεις του χρόνου λεφτά από συγκομιδή (θα δούμε) όταν και πόσο , εμείς πρέπει να πάμε να πνιγούμε.Κε Λάκη αλλά και κ Σταμενιτη μέγα υφηπουργε ο νόμος Πέλλας βράζει μαζί σας γιατί κάνατε την βόλτα σας, είπατε τις παπαριές σας και υποσχέσεις σας και εξαφανίστηκατε.Θα έρθει η ώρα σας που θα παρακαλάτε πάλι πόρτα πόρτα ,αλλά θα φάτε καλά............

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

28-08-2024 11:12Ροδάκινο παραγωγός

Τώρα ξύπνησε κ ο Λάκης να πει κ αυτός κάτι για τα ροδάκινα μετά που τελείωσε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μέχρι τώρα που ήτανε διακοπές η έκανε τον μαλακά ξανά για να μην τον βάλουνε χέρι οι βιομήχανοι....... Έ Λάκης που κρυβωσουν οι καλύτεροι κοιμωσουν........

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία