BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Δυσαρέσκεια παραγωγών για τις τιμές κορινθιακής σταφίδας, εκρηκτικό μείγμα τα κόστη και οι μειώσεις σε παραγωγή και συνδεδεμένη

Δεν ικανοποιούν τους σταφιδοπαραγωγούς οι τιμές που ανακοινώθηκαν, οι οποίες όπως λένε δεν είναι ικανές για να σταματήσουν την εγκατάλειψη της καλλιέργειας.

goldenblack19

35
2

Σε ανακοίνωση του ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας μιλά για μια ακόμη δύσκολη παραγωγική χρονιά, αφού ελέω καύσωνα μειώθηκε εκ νέου η παραγωγή κάτω του 50%, ενώ την ίδια ώρα τα υψηλά κόστη και οι μείωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης ενίσχυσης   της  κορινθιακής  σταφίδα   από 56,1  ευρώ  το στρέμμα   σε 36,93   ευρώ   το στρέμμα δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

H ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού και Περιφέρειας

Η τιμή που ανακοινώθηκε  για μια ακόμα  χρόνια, για την σταφίδα. Δεν   μας ικανοποιεί   και   δεν  είναι     ικανή σε καμία περίπτωση    να σταματήσει   την κατρακυλά   του προϊόντος.Θα συνεχίσει    με  γοργούς   ρυθμούς   την  εξαφάνιση   της καλλιέργειας. Στρέμματα    ξεριζώνονται αρκετοί σταφιδοπαραγωγοί  εγκαταλείπουν την καλλιέργεια  αυτή  είναι η εικόνα τον τελευταίων  χρονών στην περιοχή  μας   και θα συνεχιστεί. Με αυτές της τιμές   και χωρίς καμία στηρίξει από την πολιτεία το έγκλημα συνεχίζεται.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Ο τρύγος  ξεκίνησε πρόωρα στην περιοχή μας μετά την παρατεταμένη ξηρασία και τον συνεχόμενο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, είχε σαν αποτέλεσμα     την  μειώσει  της  παράγωγης για δεύτερη    συνεχόμενη    χρόνια  ακόμα και κάτω του 50%.  Ερχόμαστε από μια χρόνια  δύσκολη   το 2023 με   παρά πολλές    ζημίες  από περονόσπορο. Και τον ΕΛΓΑ τον ασφαλιστικό μας φορέα  να μην μας   αποζημιώνει    αυτό  είχε  σαν  αποτέλεσμα  τεράστιες  απώλειες στο εισόδημα τον παραγώγων  που δεν καλύφθηκαν   για μια ακόμα χρονιά.                                  

Είχαμε   για  φέτος    μείωση   της  συνδεδεμένης   ενίσχυση   της  κορινθιακής  σταφίδα   από 56,1  ευρώ  το στρέμμα   σε 36,93   ευρώ   το στρέμμα. Έχουμε   να     αντιμετωπίζουμε  τεράστιες    αυξήσεις   στο κόστος παράγωγης    και στο  κόστος     διαβίωση που   κάνουν την ζωή μας δύσκολη. Χωρίς  κανένα έργο  υποδομής   (  αρδευτικά,  αντιπλημμυρικά  αγροτική  οδοποιία) βλέπουμε  την παραγωγή μας    μια  να ξεραίνεται,  μια  να πνίγεται, η υπομονή μας εξαντλήθηκε.

Ζητάμε

  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης . Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα μας που διατίθενται κάτω του κόστους παραγωγής.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής,
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Έργα υποδομής για την προστασία της παραγωγής, των περιουσιών, των ζωών μας».
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία