BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Κλιματολογικές συνθήκες και περονόσπορος τα βασικά αίτια για την ακαρπία των αμπελοκαλλιεργειών στον Τύρναβο

Η κλιματική αλλαγή και οι επιδημικές ασθένειες, όπως ο περονόσπορος, ευθύνονται για τη σοβαρή ακαρπία που παρατηρείται στις αμπελοκαλλιέργειες της περιοχής του Τυρνάβου το 2023. Αυτά είναι τα συμπεράσματα της έκθεσης που εκπονήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μετά από αίτημα του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου.

2-ampelia-768x533

10
0

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, που επικράτησαν την άνοιξη, εμπόδισαν την αναπαραγωγική διαφοροποίηση των οφθαλμών, προμηνύοντας μειωμένη παραγωγή σταφυλιών για τη φετινή συγκομιδή. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η Έκθεση Εκτίμησης  Αιτιών – Παραγόντων Εμφάνισης Μειωμένης Παραγωγής  Αμπελώνων στην περιοχή του Τυρνάβου.

Να σημειωθεί ότι μετά από την έντονη ανησυχία των αμπελοκαλλιεργητών της περιοχής, η Διοίκηση του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, κινητοποιήθηκε άμεσα,  προκειμένου να ερευνηθεί το πρόβλημα της ακαρπίας που παρατηρείται στους αμπελώνες της περιοχής.

Ακολούθησε  σύσκεψη αλλά και αυτοψία από επιστημονικό κλιμάκιο του  Εργαστηρίου Αμπελολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας με επικεφαλής την αναπλ. καθηγήτρια  και  Διευθύντρια του  Εργαστηρίου Αμπελολογίας κ. Κατερίνα Μπινιάρη , από το οποίο ζητήθηκε η επιστημονική τους συνδρομή.

Τα συμπεράσματα για την ακαρπία

Η κλιματική αλλαγή και γενικότερα η αλλαγή των περιβαλλοντολογικών συνθηκών έχουν επιπτώσεις τα τελευταία έτη στην αμπελοκαλλιέργεια της περιοχής του Τυρνάβου και συνετέλεσαν στη μη διαφοροποίηση ικανού αριθμού λανθανόντων οφθαλμών σε αναπαραγωγικούς, με αποτέλεσμα την αναμενόμενη μειωμένη παραγωγή σταφυλών κατά το τρύγο του 2024 στη περιοχή.

Προτείνεται η εκπόνηση έρευνας με αντικείμενο τη διερεύνηση όλων των παραγόντων που ενδεχομένως σε συνδυασμό προκάλεσαν το φαινόμενο, έτσι ώστε μελλοντικά να εφαρμοστούν οι κατάλληλες αμπελοκομικές τεχνικές και η ενδεδειγμένη, σε κάθε περίπτωση διαχείριση των αμπελώνων της περιοχής για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη βελτιστοποίηση της παραγωγής, ενόψει των νέων συνθηκών.

Πηγή: ertnews.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία