BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Μετά από 4 έτη μόνο το 20% του ποσού των αποζημιώσεων για τον ΙΑΝΟ έχει καταβληθεί

Τέσσερα χρόνια μετά το καταστροφικό πέρασμα του Μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού», 270 αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και εκατοντάδες άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης δεν έχουν ακόμη πάρει στο σύνολο τους τις αποζημιώσεις που τους αναλογούν, όπως διαπιστώνει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κεφαλονιάς-Ιθάκης.

kefalonia_agrotes_01

17
0

Υπογραμμίζοντας ότι από τις κινητοποιήσεις των ίδιων των αγροτών το χειμώνα, έγινε γνωστό ότι την ευθύνη για τις αποζημιώσεις την έχει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, επισημαίνει πως απ’ αυτές, «έχει καταβληθεί μόνο το 20% του ποσού» και καυτηριάζει: «Μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει φροντίσει να δείξει τη "μεγάλη της στήριξη" προς τους αγρότες με ΚΥΑ πριν 2,5 χρόνια, που ορίζει ότι αυτές οι αποζημιώσεις δεν θα δοθούν στο 100% της ζημιάς, αλλά στο 55% για αλιείς και ελεύθερους επαγγελματίες και στο 27% για αγρότες-κτηνοτρόφους».

 Λέγοντας ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Περιφέρεια «πιστές στο ραντεβού τους, είναι μακριά κι απέναντι από τις ανάγκες του μικρού παραγωγού του τόπου μας», στέκεται και σε άλλα προβλήματα, όπως η έλλειψη νερού, ο φόβος για ασθένειες, το κόστος παραγωγής κ.ά. ζητήματα που οξύνονται από την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, προσθέτοντας και για την κατάσταση στα νησιά:

«Η παρατεταμένη ανομβρία, εκτός από την έλλειψη νερού, έχει ξεράνει τον τόπο μας, με εμφανή την εικόνα στα βουνά μας που ξεραίνονται και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε καλλιέργειες. Σοβαρό πρόβλημα με επικίνδυνες διαστάσεις για την παραγωγή μας είναι οι ξεραμένοι βοσκότοποι που συνδυάζεται με μεγάλες ελλείψεις στις ζωοτροφές λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανώλη, αφού ΕΕ-κυβέρνηση-Περιφέρεια τρέχουν τώρα να προλάβουν άλλο ένα πρόβλημα που ή πολιτική τους δημιούργησε».

Καυτηριάζει και τα περί δήθεν ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και για τα συγκεκριμένα ζητήματα και καταγγέλλει: «Η καλλιέργεια της λογικής της "ατομικής ευθύνης" και του ο "σώζων εαυτόν σωθήτω" μέσω του μηχανισμού του 112 με στόχο να αποκρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες, αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη επιλογή να μην κάνει τίποτα για την πρόληψη από φυσικές καταστροφές. Ότι με μία φωτιά, για παράδειγμα, υπάρχει πιθανότητα να καούμε από άκρη σ’ άκρη στο νησί και για αυτό με μια φωτιά στην Πάστρα το καλοκαίρι το 112 προειδοποιεί στον Αθέρα!

Η επιλεκτική ικανότητα της Κυβέρνησης αναδεικνύεται τελικά με τον πιο τραγικό τρόπο, με τη χώρα να καίγεται από άκρη σ’ άκρη το καλοκαίρι και να πνίγεται το χειμώνα, να χάνονται ανθρώπινες ζωές, καλλιέργειες και περιουσίες και στο τέλος να αποζημιωνόμαστε με το σταγονόμετρο ή ακόμη και να χάνονται αποζημιώσεις από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Αυτή η επιλεκτική ικανότητα της κυβέρνησης της ΝΔ βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την επιλεξιμότητα της ΕΕ και στηρίζεται από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και υλοποίησαν αυτή την πολιτική και τα αποτελέσματα της τα ζούμε καθημερινά».

Αυτά όταν την ίδια ώρα, όπως προσθέτει, που «ο μικρός παραγωγός δίνει αγώνα επιβίωσης, πνίγεται στα χρέη, κινδυνεύει από νόσους, όπως η πανώλη, από την έλλειψη νερού, από ανυπαρξία στήριξης και πρόληψης σε οτιδήποτε αφορά τη ζωή μας και την παραγωγή μας, δίνονται φοροελαφρύνσεις σε βιομήχανους και εφοπλιστές, ξενοδόχους και λεφτά "με τη σέσουλα" για πολεμικές δαπάνες, για να μετατρέπεται η χώρα σε βάση-ορμητήριο θανάτου των ΝΑΤΟικών και να γινόμαστε στόχος αντιποίνων από την εμπλοκή της χώρας στο πόλεμο στην Ουκρανία και στη σφαγή του Παλαιστινιακού Λαού».

Καταγγέλλει τις δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ για την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα «για τα εφοπλιστικά συμφέροντα, στέλνοντας στο στόμα του λύκου τα παιδιά μας, τους στρατιώτες και αξιωματικούς» και επισημαίνει:

«Ο μόνος δρόμος από τη πλευρά μας, είναι ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε να επιβιώσουμε ως παραγωγοί εμείς, αλλά και ο λαός μας να μπορεί να τρώει ποιοτικά και σε προσιτές τιμές προϊόντα». Τέλος διεκδικεί: «Την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Την άμεση εξόφληση των αποζημιώσεων στο ποσό που μας αναλογεί. Να υπάρξει μέριμνα για επάρκεια σε ζωοτροφές και να παρθούν μέτρα ώστε να μην υπάρξει κερδοσκοπία εις βάρος μας».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία