BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

«Τρύγησαν» τα αμπέλια και τα κηπευτικά τα αγριογούρουνα στην Σάμο

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της Σάμου εξαιτίας των επιδρομών αγριογούρουνων που «τρύγησαν» το προηγούμενο διάστημα αμπέλια και κηπευτικά.

agriogourono_samos

20
0

Το θέμα φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος, ο οποίος με επιστολή του ζητάει από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να κάνει δεκτό το αίτημά του για συζήτηση και λήψη απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου όσο πιο άμεσα γίνεται, ει δυνατόν και στην συνεδρίαση της 6ης Σεπτέμβρη.

«Βρισκόμαστε χρονικά στην περίοδο που έχει ολοκληρωθεί ο τρύγος και τα στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση στις φετινές ποσότητες λόγω και της επιδρομής των αγριόχοιρων στις καλλιέργειές μας το προηγούμενο διάστημα. Η ίδια κατάσταση επηρέασε και τα κηπευτικά και όλες τις υπαίθριες καλλιέργειες με ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά.», αναφέρει χαρακτηριστικά ζητώντας αποζημιώσεις και μέτρα μείωσης του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων.

Αναλυτικά η επιστολή του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου

Ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος με το παρόν έγγραφο ζητάει από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να κάνει δεκτό το αίτημά του για συζήτηση και λήψη απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου όσο πιο άμεσα γίνεται, πχ στη συνεδρίαση της 6ης Σεπτέμβρη, για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στο νησί της Σάμου με τα αγριογούρουνα και να προσκληθούν τα μέλη του Συλλόγου στη συνεδρίαση.

Βρισκόμαστε χρονικά στην περίοδο που έχει ολοκληρωθεί ο τρύγος και τα στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση στις φετινές ποσότητες λόγω και της επιδρομής των αγριόχοιρων στις καλλιέργειές μας το προηγούμενο διάστημα. Η ίδια κατάσταση επηρέασε και τα κηπευτικά και όλες τις υπαίθριες καλλιέργειες με ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά.

Τονίζουμε δε, ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις καλλιέργειες αλλά και την ασφάλεια των κατοίκων καθώς τα ζώα αυτά έχουν καταγραφεί να περιπλανώνται σε αυλές σπιτιών και σε κεντρικούς δρόμους.

Η περιφερειακή αρχή είναι γνώστης όλων των παραπάνω καθώς και των σχετικών αιτημάτων και ανακοινώσεων του Συλλόγου μας που ζητάει άμεσα μέτρα εδώ και 3 χρόνια από την ίδρυσή του. Σημαντική επιστολή είναι και η επιστολή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου που στις 25 Ιουλίου 2024 προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων που προκαλεί ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών. Παρ’ όλα αυτά μέχρι τώρα δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για την ανακούφιση των παραγωγών και την ασφάλεια του πληθυσμού, μόνο ότι συζητήθηκε στην πρόσφατη Επιτροπή Λογοδοσίας.   

Ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να κληθεί ο Σύλλογος σε σχετική συνεδρίαση, να πάρει απόφαση στήριξης των αιτημάτων του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου και να προχωρήσουν οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες σε αντιμετώπιση και λύση του προβλήματος. 

Συνοπτικά τα αιτήματά μας:

1/ Να παρθούν τώρα μέτρα για εξάλειψη του πληθυσμού των αγριογούρουνων από το νησί

2/ Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουν γίνει

3/ Να ενταχθεί στον κανονισμό του ΕΛΓΑ η αποζημίωση από τις ζημιές από τους αγριόχοιρους

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία