BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Δρομολογείται η επίλυση του προβλήματος έλλειψης αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος

Στην τελική της ευθεία μπαίνει η επίλυση του προβλήματος της έλλειψης αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος, έπειτα από την υπογραφή των τευχών δημοπράτησης για την κατασκευή τους, όπως γνωστοποίησε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς.

MESSINIA-LADI-770x433

11
0

Για την υλοποίηση του έργου στην Μεσσηνία απομένουν η έγκριση των όρων του διαγωνισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έπειτα η διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας. Άξιο αναφοράς είναι ότι ο προϋπολογισμός του έργου που αφορά στην άρδευση 31.560 στρεμμάτων αγροτικών εκτάσεων αυξήθηκε σε ένα ποσό της τάξεως των 58,2 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Μαντά έχει ως εξής:

Υπογράφηκαν τα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή των δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς σε επικοινωνία του με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για θέματα Υποδομών, Νίκο Ταχιάο και τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Χρήστο Καραπλή.

Στα αμέσως επόμενα βήματα απομένουν πλέον μόνο η έγκριση των όρων του διαγωνισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας αμέσως μετά.

Με τον τρόπο αυτό το πολύπαθο έργο για τη Μεσσηνία μπαίνει στη τελική ευθεία για την υλοποίησή του, έχοντας ωστόσο λάβει σημαντική επικαιροποίηση στις προδιαγραφές του οι οποίες πλέον περιλαμβάνουν συστήματα τηλεμετρίας, καθώς και ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής διαρροών και καταναλώσεων, προκειμένου να παρακολουθείται σε άμεσο χρόνο και με ακρίβεια η απόδοση και λειτουργία του δικτύου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το έργο που αφορά στην άρδευση 31.560 στρεμμάτων αγροτικών εκτάσεων οι οποίες βρίσκονται εντός δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Τριφυλίας, διαθέτει πλέον αυξημένο προϋπολογισμό που φθάνει στο ποσό των 58,2 εκ. ευρώ.

Για την υδροδότηση των δικτύων αξιοποιείται ο ταμιευτήρας του Φιλιατρινού φράγματος ο οποίος συνδέεται με κεντρικό αγωγό για τη μεταφορά του αρδευτικού νερού, ενώ επίσης στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή τριών αναρρυθμιστικών δεξαμενών και τριών μικρότερων δεξαμενών για τον έλεγχο της πίεσης και της ροής.

Την πλήρη ικανοποίησή του για τις εξελίξεις αυτές εξέφρασε από την πλευρά του ο κ. Μαντάς, ευχαριστώντας την ηγεσία του υπουργείου για τη δρομολόγηση του έργου και σημειώνοντας ότι τηρήθηκαν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις που του είχαν δοθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου 2024 σχετικά με την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Παράλληλα σε δήλωσή του ο βουλευτής τονίζει ότι «με τον τρόπο αυτό επιτέλους ξεπερνούμε οριστικά όλες τις αναβολές και τις καθυστερήσεις που άφηναν αναξιοποίητο έως σήμερα ένα τόσο σημαντικό έργο πνοής και ανάπτυξης, όπως το Φιλιατρινό φράγμα.

Πλέον με τη δημοσίευση των τευχών δημοπράτησης, ανοίγει ένας νέος δρόμος για τον πρωτογενή τομέα και τους χιλιάδες αγρότες της Τριφυλίας, οι οποίοι σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να αρδεύουν με σύγχρονο και αποδοτικό τρόπο τις καλλιέργειες και τα χωράφια τους, αλλά και θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα φαινόμενα ανομβρίας και παρατεταμένης ξηρασίας που εμφανίζονται πλέον όλο και πιο συστηματικά».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία