BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Εκρηκτικό κοκτέιλ από την ανομβρία για ελαιοκαλλιέργεια, σταφίδα και συκοκαλλιέργεια Μεσσηνίας

Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την βιώσιμοτητα καλλιεργειών και τις τοπικές οικονομίες προκαλεί η παρατεταμένη έλλειψη βροχοπτώσεων. Το θέμα θέτει με επιστολή του, προς τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας ζητώντας αποζημιώσεις και εκσυγχρονισμό των εργαλείων του ΕΛΓΑ απέναντι στις νέες συνθήκες, που επηρεάζουν την ελαιοκαλλιέργεια και αλλά και άλλες σημαντικές καλλιέργειες όπως η σταφίδα και τα σύκα. Μάλιστα θέτει αίτημα μείωσης της ποσότητας κορινθιακής σταφίδας για την λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης από τους παραγωγούς.

elia-nero-anombria-768x512_2

101
0

«Η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει δημιουργήσει συνθήκες αφυδάτωσης και αδυναμίας για τα φυτά μας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η βιωσιμότητα των καλλιεργειών. Πολλοί παραγωγοί βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να βλέπουν τους κόπους τους να καταστρέφονται, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν τις οικονομικές συνέπειες. Η κλιματική κρίση, σε συνδυασμό με την απουσία αποτελεσματικών μέτρων, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί την τοπική μας οικονομία και την κοινωνική συνοχή.», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΕΚΚΛΗΣΗ

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Η Μεσσηνία, μια από τις κορυφαίες περιοχές παραγωγής ελαιολάδου στην χώρα, βιώνει σήμερα μια πρωτοφανή κρίση λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Αυτή η φυσική καταστροφή μαζί με τον καύσωνα δεν πλήττει μόνο την ελαιοκαλλιέργεια, αλλά επηρεάζει σοβαρά και άλλες σημαντικές καλλιέργειες όπως η σταφίδα και τα σύκα. Οι συνέπειες της ανομβρίας είναι ήδη ορατές, με τις παραγωγές να μειώνονται δραματικά και τους παραγωγούς να αντιμετωπίζουν απώλειες που αγγίζουν τα εκατομμύρια ευρώ.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει δημιουργήσει συνθήκες αφυδάτωσης και αδυναμίας για τα φυτά μας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η βιωσιμότητα των καλλιεργειών. Πολλοί παραγωγοί βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να βλέπουν τους κόπους τους να καταστρέφονται, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν τις οικονομικές συνέπειες. Η κλιματική κρίση, σε συνδυασμό με την απουσία αποτελεσματικών μέτρων, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί την τοπική μας οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα στην αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών με κάθε διαθέσιμο μέσο. Ο ΕΛΓΑ, οφείλει άμεσα να εκσυγχρονίσει τους μηχανισμούς του ώστε να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την κλιματική αλλαγή για τα επόμενα χρόνια που θα είναι εξίσου δύσκολα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μήνες για την αξιολόγηση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων. Η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα είναι κρίσιμης σημασίας σε αυτές τις στιγμές.

Παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί η επιβίωση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών μιας και η ελαιοκαλλιέργεια είναι η κύρια και μόνη πηγή εισοδήματος για χιλιάδες εξ αυτών αλλά και η βιωσιμότητα των Συνεταιριστικών & των ιδιωτικών επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού κλάδου (ελαιοτριβεία, τυποποιητήρια, γεωπονικά καταστήματα), που θα βιώσουν τις συνέπειες της απώλειας κρίσιμων εσόδων, λαμβάνοντας έγκαιρα, μέτρα στήριξης (για υποχρεώσεις σε ΔΟΥ - ΕΦΚΑ - Τράπεζες - Δήμους)

Επιπλέον, πρέπει να υπάρξει ένα στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων, το οποίο θα περιλαμβάνει έργα υποδομής όπως μικρά φράγματα, λιμενοδεξαμενές και ταμιευτήρες, για να εξασφαλιστεί η ύδρευση των καλλιεργειών μας. Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα στηρίζει τη βιωσιμότητα της γεωργίας και θα προλαμβάνει τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Απευθύνω έκκληση για δράση. Οι αγρότες της Μεσσηνίας χρειάζονται την υποστήριξή μας τώρα περισσότερο από ποτέ. Η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική. Με συνεργασία και στήριξη μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση και να διασφαλίσουμε το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και στην περιοχή μας. Προσδοκούμε στην ανταπόκριση Σας.

-O-

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΛΑΖΟΓΙΑΝΝΗΣ

«Αίτημα μείωσης της ποσότητας κορινθιακής σταφίδας για την λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης από τους παραγωγούς»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως είναι γνωστό, για τη λήψη της ετήσιας συνδεδεμένης ενίσχυσης στο προϊόν της κορινθιακής σταφίδας, κάθε παραγωγός θα πρέπει να παραδώσει, σε κάποια από τις εγκεκριμένες από το Υπουργείο μεταποιητικές επιχειρήσεις, κατ’ ελάχιστον ποσότητα του προϊόντος εκατόν πενήντα (150) κιλά ανά στρέμμα καλλιέργειας. Ωστόσο, όπως διαπιστώνουμε από τα στοιχεία της βαίνουσας προς ολοκλήρωση διαδικασίας συγκέντρωσης του προϊόντος ως ο μοναδικός Συνεταιρισμός που εμπορεύεται μαύρη κορινθιακή σταφίδα στην Μεσσηνία, κατά τη φετινή εσοδεία, λόγω των απρόβλεπτων και εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών παρατεταμένης ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασιών κατά την θερινή περίοδο και δεδομένου ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις κορινθιακής σταφίδας είναι μη αρδευόμενες και οι περισσότερες επικλινείς και ως εκ τούτου ιδιαίτερα εκτεθειμένες στα φαινόμενα μακράς ανομβρίας, δεν κατέστη δυνατό για πάρα πολλούς σταφιδοπαραγωγούς να

συγκομίσουν το παραπάνω ελάχιστο όριο του προϊόντος ανά στρέμμα καλλιέργειας. Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της δυσμενούς εξέλιξης είναι να κινδυνεύουν να απωλέσουν στο σύνολό της τη συνδεδεμένη ενίσχυση που κάθε χρόνο ελάμβαναν, προκειμένου να είναι σε θέση να συνεχίσουν την καλλιέργεια των κτημάτων τους.

Ως εκ τούτου, είναι απολύτως αναγκαίο να τροποποιηθεί ο Κανονισμός χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο προϊόν της κορινθιακής σταφίδας και να οριστεί ως ελάχιστη παραδοτέα ποσότητα του προϊόντος για τη λήψη της εκείνη των ογδόντα (80) κιλών ανά στρέμμα καλλιέργειας, προκειμένου οι σταφιδοπαραγωγοί να είναι σε θέση να συγκεντρώσουν το ελάχιστο αυτό όριο και να μην απωλέσουν την απολύτως αυτή αναγκαία χρηματική ενίσχυσή τους.

Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε και για τις δικές σας ενέργειες για την αντιμετώπιση αυτής της εξαιρετικά δυσμενούς κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί μας.

-O-

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΛΑΖΟΓΙΑΝΝΗΣ



 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία