BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Η «Bora» έπληξε με ριπές 112 χιλιομέτρων θερμοκηπιακές υποδομές στη λεκάνη του Ανθεμούντα

Ριπές ανέμου που έφτασαν σε ένταση μέχρι και τα 112 χιλιόμετρα την ώρα, «πήραν και σήκωσαν», στην κυριολεξία, δεκάδες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις σε χωριά της λεκάνης του Ανθεμούντα, το λεγόμενο και «κήπο» λαχανικών της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης καταιγίδας «Bora».

bora2

Λεωνίδας Λιάμης

28
0

Σκισμένα νάιλον, στραβωμένες σιδεριές και γενικότερα θερμοκηπιακές υποδομές, αντικρίζουν από το πρωί της Δευτέρας 2 Δεκεμβρίου, όταν κι εκτονώθηκε το καιρικό φαινόμενο, οι αγρότες στα Βασιλικά, τον Άγιο Αντώνιο, τη Λακκιά και άλλους οικισμούς στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

«Η ευρύτερη περιοχή βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι καταστροφές είναι μεγάλες και έχουν αγγίξει, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και της παραγωγής η οποία φιλοξενούνταν στο εσωτερικό των θερμοκηπίων, όλους όσοι ασχολούμαστε με την καλλιέργεια κηπευτικών», ανέφερε ο Κοσμάς Μακρίδης, από τον Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο Αν. Θεσσαλονίκης.

Οι θυελλώδεις άνεμοι ξεκίνησαν από το απόγευμα του Σαββάτου 30 Νοεμβρίου και διατηρήθηκαν, σε υψηλή ένταση, μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 1 Δεκεμβρίου, προκαλώντας τεράστια προβλήματα. «Οι ριπές ήταν ανελέητες και μετρήθηκαν μέχρι και στα 112 χιλιόμετρα την ώρα. Δεν είναι μόνο οι υποδομές που έπαθαν ζημία. Χάσαμε και μελιτζάνες, πιπεριές, λαχανικά, ακόμη και τομάτες που ήταν έτοιμες να μαζευτούν αυτές τις ημέρες, καθώς λόγω της ξηρασίας του καλοκαιριού, είχαν καθυστερήσει να μεγαλώσουν», περιέγραψε ο κ. Μακρίδης.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, έχει φέρει σε απόγνωση τους πληγέντες παραγωγούς, καθώς δεν προβλέπεται κάποια αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ και το κόστος της αποκατάστασης των υποδομών, αλλά και των καλλιεργειών, θα πρέπει να το επωμιστούν και πάλι μόνοι τους.

«Από τον ΕΛΓΑ αντιμετωπίζουμε όλο αναχώματα. Με τα τερτίπια του, αυτό καλύπτεται από τον κανονισμό, αυτό δεν καλύπτεται, βρίσκουν τρόπους να μας αφήνουν χωρίς ομπρέλα όταν βρέχει», επισήμανε ο συνομιλητής μας και πρόσθεσε με πικρία πως «όλα τα θερμοκήπια κλονίστηκαν από το φαινόμενο που βίωσαν, αλλά κυρίως έχουμε κλονιστεί από το φαινόμενο όλες οι κυβερνήσεις να λένε πως είναι προτεραιότητά τους ο πρωτογενής τομέας, αλλά βοήθεια πραγματική δεν βλέπουμε από πουθενά».

Παρόλα αυτά, ωστόσο, οι αγρότες της περιοχής δεν θέλουν να μείνουν με σταυρωμένα χέρια και τις επόμενες μέρες, αφού καταγραφούν στο σύνολό τους οι καταστροφές που σημειώθηκαν, θα συναποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικήσουν κάποια οικονομική στήριξη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία