BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Σε διπλασιασμό των εκτάσεων ακτινιδίων στοχεύει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «EU F&V Consumption», η Ελένη Τσιτσιβού, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεάπολης Αγρινίου, αναφέρθηκε στην αγορά των σπαραγγιών και ακτινιδίων, μιλώντας για την αγορά στην Ελλάδα.

AS-AGRINIOuuy

39
0

Στις 14 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Ox Athens στην Αθήνα εκδήλωση Τύπου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «EU F&V Consumption – Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης Φρούτων και Λαχανικών στην Εσωτερική Αγορά της ΕΕ». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «EU F&V Consumption», η Ελένη Τσιτσιβού, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεάπολης Αγρινίου, αναφέρθηκε στην αγορά των σπαραγγιών και ακτινιδίων, μιλώντας για την αγορά στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, με 9.500 τόνους ακτινίδια και 700 τόνους σπαράγγια ολοκληρώθηκε η προηγούμενη παραγωγική χρονιά του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεάπολης Αγρινίου, ο οποίος από το 2005, εξειδικεύεται στην παραγωγή πράσινων, κίτρινων και κόκκινων ακτινιδίων, καθώς και σπαραγγιών, ενώ συνεχώς δοκιμάζονται στην περιοχή και νέες ποικιλίες.

Σήμερα δουλεύει πάνω σε 2.200 στρέμματα ακτινιδίου από συνεργαζόμενους παραγωγούς, ενώ η πρόβλεψη είναι να φτάσει τα 4.000 στρέμματα τα επόμενα 5 χρόνια.

Η παραγωγική βάση αποτελείται από 2.200 στρέμματα ακτινιδίων από συνεργαζόμενους παραγωγούς, τα περισσότερα εκ των οποίων σκεπασμένα με δίχτυ, αλλά και πλαστικό για το κόκκινο ακτινίδιο που είναι και το πιο πολύτιμο προϊόν του Συνεταιρισμού. Η πρόβλεψη είναι να φτάσει τα 4.000 στρέμματα τα επόμενα 5 χρόνια.

Αντίστοιχα, ο συνεταιρισμός δουλεύει πάνω σε 1.000 περίπου στρέμματα με σπαράγγια, τα οποία κατά 95-97% εξάγονται στο εξωτερικό και μόνο ένα μικρό ποσοστό μένει στην Ελλάδα.


Η ετήσια παραγωγή φτάνει τα 8.000.000 κιλά ακτινίδια και αντίστοιχα τα 700.000 κιλά σπαράγγια.

Η μεγαλύτερη ίσως επιτυχία του συνεταιρισμού είναι η δημιουργία ενός νέου συσκευαστηρίου στον Πλάτανο Αγρινίου και τρίτο σε πλήθος στο Αγρίνιο, το οποίο αποτελεί ένα από τα τρία μεγαλύτερα συσκευαστήρια ακτινιδίων παγκοσμίως και πρόκειται για μια επένδυση 20 εκατομμυρίων ευρώ. Η επένδυση στο συσκευαστήριο σχετίζεται με τους στόχους του Συνεταιρισμού, μεταξύ των οποίων είναι και η αύξηση της παραγωγής στους 25.000 ή ακόμα και 30.000 χιλιάδες τόνους μέχρι το 2030. Να σημειώσουμε ότι το κίτρινο και κόκκινο ακτινίδιο παίρνει τιμή αγοράς από την εταιρεία που διαχειρίζεται τα royalties του φρούτου, ενώ το πράσινο ακτινίδιο έχει ελεύθερη τιμή και πέρσι ήταν κοντά στο 1,5 ευρώ το κιλό.

Αυτό σημαίνει ότι ο συνεταιρισμός επενδύει τόσο στην παραγωγικότητα όσο και στη συσκευασία και τυποποίηση, διανύοντας όλο το φάσμα της παραγωγής, από το χωράφι μέχρι και το τελικό στάδιο, που είναι η αποστολή στο εξωτερικό. Το σύνολο σχεδόν της παραγωγής ακτινιδίων και σπαραγγιών εξάγεται σήμερα, με το ακτινίδιο να έχει πελάτες σε όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ το σπαράγγια πηγαίνουν κυρίως σε Γερμανία και Γαλλία.

Όπως επισημαίνει η κ. Τσιτσιβού «Το κίτρινο και κόκκινο ακτινίδιο εξάγονται σχεδόν στο 100%, καθώς οι ελληνικές αλυσίδες σουπερμαρκετ, αλλά ακόμα και καταστήματα deli προϊόντων αποφεύγουν ακόμα τους συγκεκριμένες ποικιλίες. Ένας λόγος είναι η υψηλότερη τιμή του προϊόντος, ενώ δεύτερος εξίσου σημαντικός είναι η έλλειψη εκπαίδευσης των καταναλωτών, όσον αφορά την λιγότερο όξινη γεύση τους και την μεγαλύτερη διατροφική τους αξία. Εκτός απροόπτου με τη φετινή συνολική παραγωγή, η Ελλάδα θα βρεθεί στη δεύτερη θέση, όσον αφορά εξαγωγές ακτινιδίου, ξεπερνώντας την Ιταλία. Ωστόσο, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία».

Πηγή: Foodreporter και ellinasagrotis.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία