
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τους μελισσοκόμους η ΔΑΟΚ Δράμας ενημερώνει ότι βάσει της Πυροσβεστικής Διάταξης αρ. 9/2024 (ΦΕΚ 2387/Β’/22-4-24) ισχύουν τα εξής:
Α. Απαγορεύεται το κάπνισμα μελισσών σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς είναι 4 (πολύ υψηλή) ή 5 (κατάσταση συναγερμού).
Β. Επιτρέπεται το κάπνισμα ανεξαρτήτως ωραρίου σε νομίμως εγκατεστημένες κυψέλες μελισσών (μελισσοκομεία) σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς είναι 1 (χαμηλή), ή 2 (μέση). Εάν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 3 (υψηλή), πραγματοποιείται κατά τις πρωινές ώρες μέχρι την 11η πρωινή και εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθοι όροι, προϋποθέσεις, προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας:
- Γίνεται αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών και σε απόσταση τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων γύρω από τις κυψέλες, οι οποίες πρέπει να απέχουν τουλάχιστον δέκα (10) μέτρα από προ υπάρχοντα δένδρα και θάμνους.
- Απαγορεύεται η εγκατάσταση κυψελών επάνω σε ελαστικά αυτοκινήτων.
- Συνιστάται αποφυγή επαφής της συσκευής καπνίσματος (καπνιστήρι) με παρεδάφια βλάστηση και επένδυση της βάσης του καπνιστηρίου με θερμομονωτικό υλικό.
- Σε εμφανές σημείο των κυψελών υφίσταται πινακίδα, στην οποία αναγράφεται ο αριθμός του μελισσοκομικού μητρώου και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη.
- Διατήρηση ικανής ποσότητας νερού, ανάλογα με τον αριθμό των κυψελών, δοχείο μεταφοράς νερού, ποτίστρες νερού ή γεωργικός ψεκαστήρας, πυροσβεστήρας νερού ή βάσεως αφρού, εργαλεία όπως πτυοσκάπανα και ύπαρξη εδαφικού υλικού για χωματοκάλυψη/επιχωμάτωση εστιών καύσης.
Αναλυτικά τις σχετικές οδηγίες μπορείτε να δείτε εδώ.
Ορθή διαχείριση καλαμιάς
Από την άλλη, η ΔΑΟΚ Δράμας θέλησε να υπενθυμίσει στους καλλιεργητές του νομού ότι απαγορεύονται οι καύσεις φυτικών υπολειμμάτων (σιτηρά, αραβόσιτος, ηλίανθος κτλ), με τις ανάλογες κυρώσεις να επιβάλλονται μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Για τη διαχείριση της καλαμιάς η ΔΑΟΚ Δράμας προτείνει τα εξής:
- Να γίνεται μικροτεμαχισμός των υπολειμμάτων με καταστροφέα.
- Άμεση ενσωμάτωση στο έδαφος, ή βόσκηση της καλαμιάς και ενσωμάτωση στο έδαφος των υπολειμμάτων μετά τη βόσκηση.
- Σε περίπτωση πολλών υπολειμμάτων, μπορεί να υποβοηθηθεί η αποικοδόμησή τους με την προσθήκη 2 μονάδων αζώτου/στρ. (π.χ. 8-10 κιλά θειϊκής αμμωνίας/στρ.) πριν το όργωμα. Η ποσότητα αυτή του λιπάσματος δεν χάνεται από το έδαφος και το υπολογίζουμε αφαιρώντας το από τα λιπάσματα της επόμενης καλλιέργειας.
- Τα κλαδεύματα των δένδρων συνιστάται να αξιοποιούνται ως ανανεώσιμος ενεργειακός πόρος στον οικιακό τομέα (τζάκια-ξυλόσομπες) ή να ενσωματώνονται σε σωρούς κομπόστας μετά από ψιλοτεμαχισμό.
Αναλυτικά τις σχετικές οδηγίες μπορείτε να δείτε εδώ.