BACK TO
TOP

Τυροκόμος

master-photo-for-all-comms

Την πρόθεση τους να συγχωνευτούν στον μεγαλύτερο συνεταιρισμό γάλακτος στην Ευρώπη με περισσότερους από 12.000 παραγωγούς εξέφρασαν η Arla Foods και ο όμιλος DMK Group. Στόχος του εγχειρήματος είναι η επίτευξη ενός αθροιστικού pro forma τζίρου ύψους 19 δισ. ευρώ.

tyria

Σταθερός στις 148,7 μονάδες παρέμεινε ο δείκτης γαλακτοκομικών του FAO τον Μάρτιο, με την πτωτική πορεία των παγκόσμιων τιμών τυριού να αντισταθμίζεται από τις αυξημένες ποσοστώσεις βουτύρου και σκόνης γάλακτος.

IMG_4536

Ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2025/661 της Επιτροπής, που εγκρίθηκε στις 3 Απριλίου 2025, αφορά μία τροποποίησης στις προδιαγραφές της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) «Parmigiano Reggiano».

feta-1_2

Οι οριζόντιοι δασμοί που επέβαλλε ο Ντόναλντ Τραμπ (10% σε όλους και 20% ειδικά για τα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 9 Απριλίου) δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη την αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων και δη της Φέτας.

Feta-vareli-kouretas

Έχοντας ως οδηγό μία πρωτοποριακή μέθοδο με την οποία μπορεί κάποιος με ασφάλεια να διαπιστώσει εάν το ουίσκι είναι νοθευμένο ή και άλλα χαρακτηριστικά του όπως η ηλικία και η προέλευση, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Καθηγητής Βιοχημείας, αποκάλυψε πως έχει καταθέσει πρόταση στην Διεπαγγελματική Φέτας για τη δημιουργία αντίστοιχης διαδικασίας για το εθνικό προϊόν.

67ea64d285b6d75d01facefd_Laboratory_-_Conceptual_Illustration_-_Grok_IA

Έρευνα που μετατρέπει τον ορό γάλακτος, ένα υποπροϊόν της παραγωγής τυριού, σε μονοκυτταρική πρωτεΐνη (SCP) μέσω μικροβιακής ζύμωσης, προσφέροντας μια βιώσιμη και καινοτόμο λύση σε σχέση με τις παραδοσιακές πηγές πρωτεΐνης παρουσίασαν επιστήμονες από το Tecnológico de Monterrey, σε συνεργασία με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας (DTU).

36_pin_92

Στα 55 λεπτά βρίσκεται το τελευταίο διάστηµα η τιµή για το αγελαδινό γάλα στην Κεντρική Μακεδονία, µε τις προοπτικές να είναι σταθερές έως και λίγο θετικές για την συνέχεια. Σε επίπεδο χώρας, οι τιµές παίζουν από 1 έως 2 λεπτά πιο κάτω, γύρω από τα 53,5 λεπτά το κιλό.

FB_IMG_1743427332024

Το τυροκομείο Αρβανίτη, με έδρα τη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, συνεχίζει την ανοδική πορεία του, κλείνοντας το 2023 με κύκλο εργασιών 13,91 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 8,23% από το προηγούμενο έτος, ενώ τα επίπεδα της κερδοφορίας της αυξήθηκαν επίσης σημαντικά έναντι του προηγούμενου οικονομικού έτους.

TYRddIA_o

Το πρόγραμμα εξατομικευμένης εκπαίδευσης και πιστοποίησης για επαγγελματίες τυροκομικών προϊόντων της Whole Foods Market θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την εξαγωγή και την προβολή των παραδοσιακών ελληνικών γεύσεων διεθνώς.

stragisto-kri-kri-1

Σε επένδυση ύψους 52 εκατ. ευρώ για την αύξηση της δυναμικότητας σε προϊόντα γιαουρτιού και παγωτού μέσω εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της μεταποιητικής διαδικασίας προχωρά η ΚΡΙ ΚΡΙ στα πλαίσια του πρότζεκτ «Greek Yogurt Dynamo».

20-37_pin_9

Τα ετήσια παζαρέµατα µε την τιµή του πρόβειου γάλακτος λαµβάνουν χώρα αυτές τις βδοµάδες, που η «αρµεγιά» κορυφώνεται, δίχως ωστόσο να περνούν τελικά οι µειώσεις στα τιµολόγια για τις µεγαλύτερες κυρίως µονάδες (>50 τόνους ετησίως), µε µόνη εξαίρεση την Κρήτη.

34a_23

Την τέταρτη διαδοχική δικαστική νίκη, αυτή τη φορά κατά της έφεσης της Αμερικανικής Κοινοπραξίας Κοινών Ονομασιών (CCFN), κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα της φέτας στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Χιλής (INAPI), πέτυχε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Γαλ/κων Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ).

halloumi-organic-sheep-fried-lab

Στο πλαίσιο αδειοδότησης μεγάλων μονάδων αιγοπροβατοτροφίας, η κυβέρνηση της Κύπρου και το Υπουργείο Γεωργίας διαθέτει είκοσι έξι κρατικά και κτηνοτροφικά τεμάχια με στόχο την στήριξη του αιγοπροβατοτροφικού τομέα, αλλά και του χαλλουμιού ΠΟΠ, μέσω ανέγερσης νέων κτηνοτροφικών μονάδων.

48807181658_224341cb43_b

Οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη σταθερών λειτουργικών εξόδων 20 ευρώ τον τόνο, καθώς και τη χορήγηση άτοκου δανείου ύψους 1 εκατ. ευρώ, διάρκειας 6 μηνών με την εγγύηση του δημοσίου, ζητά η «Άτλας Αγροτικά Προϊόντα ΙΚΕ», για να αντιμετωπίσει τη βλάβη που έχει υποστεί από την υποχρεωτική εφαρμογή των μέτρων του ΥπΑΑΤ για την αναχαίτιση της ζωονόσου της ευλογιάς στα μικρά μηρυκαστικά.

bestcheeseunnamed__3_

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, με το ιδιαίτερο ανάγλυφο, την τοπική χλωρίδα και τις ξεχωριστές συνθήκες, έχουν καταγραφεί δεκάδες είδη τυριών, από γάλατα ημιεκτατικών εκτροφών, παρασκευασμένα με παραδοσιακούς, αλλά και σύγχρονους τρόπους τυροκόμησης.

provata-2

Διευκρινήσεις σχετικά με το αν προτίθεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να καλύψει την διαφορά των 100 ευρώ ανά κεφάλι στο ύψος αποζημίωσης μεταξύ των χρημάτων που δόθηκαν για όσα αιγοπρόβατα θανατώθηκαν από το πέρασμα του Ντάνιελ και όσων πληρώνονται για την υγειονομική θανάτωση ελέω ζωονόσων (πανώλη, ευλογιά) ζητά ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης.

Cheese-ripening-in-cabinets-with-controlled-temperature-and-humidity

Το μικροβιακό οικοσύστημα κρίνεται ως ένα εκ των σημαντικότερων παραγόντων που επικρατεί κατά την παραγωγή, συμπεριλαμβανομένου του σταδίου ωρίμανσης, επηρεάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο τα οργανοληπτικά όσο και τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των τυριών.

220127_MacroMoments-21-2100x1400-e6aab6f2-e35e-46a9-994e-8f1a7f7174ab_1024x

Στη γαλακτοβιομηχανία εγκυμονούν κίνδυνοι που σχετίζονται με την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, προκαλώντας διάφορα προβλήματα στα τυριά, όπως φούσκωμα, αλλοίωση της δομής και ανάπτυξη ανεπιθύμητης γεύσης. Ο σωστός έλεγχος της υγιεινής, η παστερίωση του γάλακτος και η κατάλληλη θερμοκρασία ωρίμανσης είναι κρίσιμα για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ