BACK TO
TOP

Τυροκόμος

tsalafouti-pop

Την ένταξη του «Τσαλαφούτι» στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) ενέκρινε την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο προστίθεται στον κατάλογο των 3.637 ήδη προστατευόμενων γεωργικών προϊόντων που είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia.

kalavryyyta

Κομβικός ο ρόλος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων σε περιόδους κρίσης της κτηνοτροφίας, ο οποίος πάνω από 60 χρόνια στηρίζει τους κτηνοτρόφους και μεριμνά για την προσφορά ποιοτικών και παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων στο τραπέζι του καταναλωτή.

2713412-scaled

Ελάχιστα αμνοερίφια έχουν πουλήσει από το καλοκαίρι οι κτηνοτρόφοι στον Δήμο Τυρνάβου, οι οποίοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με σοβαρή οικονομική καταστροφή και χρειάζονται μια σοβαρή στήριξη εκ μέρους της Πολιτείας ώστε να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Τις τελευταίες ώρες γίνεται επίσης λόγος σε τοπικά μέσα για νέο κρούσμα ευλογιάς σε εκτροφή του Βρυοτόπου.

andros

Η κατάσταση με την ευλογιά των αιγοπροβάτων αναζωπυρώνεται και πάλι, με τις υπολογισμένες θανατώσεις να ξεπερνούν τις 40.000 σε αριθμό, ξεπερνώντας σημαντικά τον αριθμό των τελικών κρουσμάτων πανώλης (38.056), την ώρα που συνεχίζονται να καταγράφονται εστίες, με τελευταίες σε Άνδρο και Αιτωλοακαρνανία.

85c_2

Με έµφαση στις εξαγωγές, τα προϊόντα της να διατίθενται ήδη στις ΗΠΑ και το Ηνωµένο Βασίλειο και στόχο την περαιτέρω διεύρυνση η συνεταιριστική βιοµηχανία της ΕΑΣ Αγρινίου συνεχίζει την ανοδική πορεία που πραγµατοποιεί τα τελευταία χρόνια το brand «Αµφιλοχίας Γη»

82a_2

Ξεκίνησε τη διαδροµή της το 1952 και έκτοτε η εταιρεία ΡΟΥΣΣΑΣ ΑΕ ακολουθεί πιστά τις παραδοσιακές µεθόδους παραγωγής Φέτας και οµοειδών τυριών, ώστε να επιτύχει ένα πραγµατικά αυθεντικό προϊόν µε απαράµιλλη γεύση. Η τεχνογνωσία της προήλθε κατά κύριο λόγο από τους νοµάδες προγόνους της, τους Σαρακατσάνους, που για αιώνες µετακινούνταν µε τα κοπάδια τους από τα χειµαδιά στα ορεινά βοσκοτόπια Αγράφων και Πίνδου.

81_3

Με σκοπό την άσκηση παρεµβατικής πολιτικής στην τιµή του αγελαδινού, γίδινου και πρόβειου γάλακτος και τη διασφάλιση του εισοδήµατος των κτηνοτρόφων της περιοχής της γεννήθηκε το 1952 η Γαλακτοβιοµηχανία ΕΒΟΛ µέσα από τους κόλπους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Βόλου, που ιδρύθηκε λίγο νωρίτερα, το 1926.

apozimioseis_site_4_2

Εστάλη τελικά την περασμένη εβδομάδα από τις Περιφέρειες στο Υπουργείο η πρώτη λίστα δικαιούχων κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τις ζωονόσους της πανώλης και της ευλογιάς, ενώ εντός της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου αναμένεται να υπογραφεί το σχετικό αίτημα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα προς το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε τις επόμενες 15 μέρες να καταβληθούν οι πρώτες αποζημιώσεις.

maxresdefault_79

Οι εκμεταλλεύσεις της ΕΕ παρήγαγαν περίπου 160,8 εκατομμύρια τόνους νωπού γάλακτος το 2023, με το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας να διοχετεύεται για την παραγωγή βουτύρου και τυριού.

75

Στα λιβάδια της Πρέβεζας από το Βαθύπεδο Ιωαννίνων κατέβαινε µαζί µε την οικογένειά του κάθε χειµώνα, τις δεκαετίες του 1940 και του 1950, ο κτηνοτρόφος Σπύρος Καράλης, πατέρας του Κωνσταντίνου, για να ξεχειµωνιάσει. Εκεί πέραν του γάλακτος από το δικό του κοπάδι αγόραζε και από τους τριγύρω κτηνοτρόφους για να παράξει τα τυριά του. Τα καλοκαίρια ανέβαινε πάλι στα βουνά του Βαθυπέδου και του Συρράκου όπου ο καιρός ήταν καλύτερος και συνέχιζε την τυροκόµηση.

23_17

Με 60.000 τόνους γάλακτος το χρόνο η κτηνοτροφία στην Κρήτη έχει πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες και μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε τα προϊόντα μας όπως πρέπει. Και αν χρειαστεί, θα παράξει ακόμη περισσότερο για να στηρίξει τα σχέδιά μας, αφού ήδη δίνουμε γάλα στην υπόλοιπη Ελλάδα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σπύρος Μπαλαντίνος, τέταρτης γενιάς τυροκόμος, εκ των επικεφαλής του ομώνυμου ιστορικού τυροκομείου των Χανίων, πρόεδρος του Συλλόγου Τυροκόμων του νομού, Περιφερειακός Σύμβουλος και πάνω απ΄όλα ένας άνθρωπος με γνώση και γνώμη σε ό,τι αφορά το καλό του τόπου και των ανθρώπων του.

kaaskavali

Η αναβιώση του τυριού Κασκαβάλι έρχεται να χτίσει γερά θεμέλια στην τοπική κοινότητα της Ηπείρου, με πολλά καταστήματα εστίασης των Ιωαννίνων να το έχουν ήδη εμπιστευθεί και προτιμήσει, ενισχύοντας τη θέση του στην αγορά.

70_3

Με γνώμονα την πίστη στην διατήρηση της παράδοσης, τον σεβασμό προς το περιβάλλον, την εκμετάλλευση της σύγχρονης τεχνολογίας και την σφραγίδα ποιότητας ο Αθανάσιος Σταπατώρης πήρε τα ερείσματα και τις αναμνήσεις παραγωγής Μπάτζου που ομόρφυναν την παιδική του ηλικία, και γράφει την δική του ιστορία στον χώρο της ελληνικής τυροκομίας. Παρακάτω, ακολουθεί μια δική του σύντομη αφήγηση, όπου διακρίνεται το πάθος του για την δουλειά του και η αφοσίωση του στην ποιότητα. Άξιο αναφοράς είναι ότι για την παραγωγή των προϊόντων του αξιοποιεί μόνο πρόβειο και αιγοπρόβειο γάλα από μονάδες που φιλοξενούν ντόπιες φυλές ζώων στους πρόποδες του όρους Πάικο.

graviera-naxos

Η αξία των ελληνικών τυροκομικών προϊόντων δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την πιστοποίηση ΠΟΠ. Η αυθεντικότητα των προϊόντων συνδέεται βαθιά με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, που συχνά διαμορφώνουν τυριά με ξεχωριστό χαρακτήρα, ακόμα κι αν δεν φέρουν το επίσημο σήμα ποιότητας.

30a_6

Κτηνοτρόφος, τυροκόμος, ακτιβιστής και πρωτοπόρος επιχειρηματίας, ο Γιάννης Σταθώρης χαράζει τον δικό του δρόμο και στην εγχώρια τυροκομία. Το μωβ διώροφο κτίριο με την αγιορείτικη αρχιτεκτονική ξεπρόβαλε επιβλητικό, λίγα μέτρα από τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί από το Γομάτι προς την Ιερισσό, δημιουργώντας την αίσθηση ότι πρόκειται για ξενώνα. Μπροστά μας, ωστόσο, είχαμε το πρώτο επισκέψιμο τυροκομείο της χώρας -πιέζοντας για να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο- και το μόνο ελληνικό τυροκομείο, καταχωρημένο στο βιβλίο «Γκίνες» για ένα «κεφάλι» τυριού με βάρος 939 κιλών, που παρασκεύασε το 2010.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ