Η εταιρεία ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ Μ. ΙΚΕ εξειδικεύεται στη συσκευασία και τα χημικά για τη βιομηχανία τροφίμων, γιατί εξοπλίζει τυροκομεία, γαλακτοβιομηχανίες και εταιρείες επεξεργασίας ελιάς και ελαιολάδου παρέχοντας μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων.
Η εταιρεία ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ Μ. ΙΚΕ εξειδικεύεται στη συσκευασία και τα χημικά για τη βιομηχανία τροφίμων, γιατί εξοπλίζει τυροκομεία, γαλακτοβιομηχανίες και εταιρείες επεξεργασίας ελιάς και ελαιολάδου παρέχοντας μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων.
Με δικές τους ποιοτικές ζωοτροφές παρασκευασµένες από επιλεγµένες α’ ύλες, που θα διατίθενται σε τιµές ανταγωνιστικότερες του εµπορίου, θα µπορούν να ταΐζουν τα κοπάδια τους, από την άνοιξη του 2025, τα µέλη του Συνεταιρισµού Αγελαδοτρόφων και Αιγοπροβατοτρόφων της ∆υτικής Θεσσαλίας.
Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση ενός θηριώδους αρμεκτηρίου ταχεία εξόδου, εξοπλίζοντας την πρώτη μονάδα αιγών στη Σαουδική Αραβία.
Με φιλοδοξία μέσα στα επόμενα 20 χρόνια να πείσει έστω και ένα άτομο να επιλέξει ως καριέρα του την τυροκομία, ένας Γάλλος οινοποιός ίδρυσε στο Παρίσι το «ζωντανό μουσείο τυριού», όπως το ονόμασε.
Μία κορυφαία εταιρεία στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων, η οποία ξεχωρίζει ως πρότυπο στην ελληνική αγορά για τη κατασκευή αυτοματοποιημένων μηχανημάτων παραγωγής και επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων, είναι η “ΠΑΡΑΛΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ Α.Ε”. Με όραμα, όρεξη και δημιουργικότητα, η εταιρία στηρίζει τον χώρο της βιομηχανίας τροφίμων και προσφέρει αξιοπιστία στην παραγωγή και τελική διάθεση γαλακτοκομικών προϊόντων, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμού.
Τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της FrieslandCampina Hellas αναλαμβάνει ο Dustin Woodward, σε αντικατάσταση του προκατόχου του, Roeland Francois Van Neerbos, έπειτα από σύγκληση για το νέο διοικητικό συμβούλιο.
Σημαντική η συμβολή για μείωση των εκπομπών αερίων από τη κτηνοτροφία, με το Bovaer, μια χημική ουσία της dsm-firmenich να αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεών, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ζώων ή των καταναλωτών.
Την πρόθεση τους να συγχωνευτούν με σκοπό τη δημιουργία μιας ηγετικής γαλακτοβιομηχανίας εξέφρασαν FrieslandCampina και Milcobel. Βάσει των οικονομικών επιδόσεων των δύο πλευρών το 2023 η νέα εταιρεία θα ξεκινήσει έχοντας πριν καν την ίδρυση της κεφάλαια που ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ.
Αν και γεννήθηκε στην Αθήνα, έζησε τα περισσότερα παιδικά του καλοκαίρια στο νησί της καταγωγής του παρακολουθώντας από κοντά τον παππού του να φροντίζει το κοπάδι του, και έτσι ο Γιάννης Χερουβείµ µπολιάστηκε από µικρή ηλικία σε αυτό που έµελλε να αποτελέσει το επάγγελµά του.
∆ύο νέα κορίτσια, µε καταγωγή από την Κύθνο, η Γαρυφαλλιά και η Φιλίππα Μάνεση, µε σπουδές αντίστοιχα στην τυροκοµία και το marketing, δηµιούργησαν πριν από πέντε χρόνια την επιχείρηση «Κύθνιος Τυρός», όπου παρασκευάζουν παραδοσιακά τυροκοµικά προϊόντα από αιγοπρόβειο γάλα. Πρόκειται για µια επωνυµία που παραπέµπει στην πολυαίωνη ιστορία του τυριού στο νησί της Κύθνου, την οποία υπηρετεί και το νεότευκτο τυροκοµείο.
Ένας πρωτοπόρος, σταθερά αναπτυσσόµενος οργανισµός, που αποτελεί πρότυπο υγιούς συνεταιριστικής συνεργασίας στην Ελλάδα είναι ο Αγροτικός Γαλακτοκοµικός Συνεταιρισµός Καλαβρύτων. Ένας Συνεταιρισµός µε σταθερή κερδοφορία που στηρίζει τον κοινωνικό ιστό των Καλαβρύτων και δίνει προτεραιότητα σε θέµατα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Tον «κώδωνα του κινδύνου» για τις επιπτώσεις της συμφωνίας Mercosur στην ελληνική κτηνοτροφία και στην παραγωγή φέτας κρούει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κάνοντας μάλιστα λόγο για πολιτικές που «υπονομεύουν την διεθνή θέση των παραδοσιακών προϊόντων μας, όπως η φέτα».
Κάλεσμα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να επιτρέψει λελογισμένα από επιχειρήσεις εντός και εκτός των ζωνών προστασίας ελέω επιζωοτιών, την διακίνηση και εμπορία σύνθετων ζωοτροφών σε μορφή συμπήκτων (Pellets), απευθύνει ο καθηγητής Γεώργιος Αρσένος, επιχειρηματολογώντας πως η θερμική επεξεργασία των ζωοτροφών αυτών εγγυάται την ασφάλειά τους, εφόσον πάντα τηρούνται αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας κατά τη μεταφορά τους.
Η ΔΩΔΩΝΗ δημοσίευσε την πρώτη Έκθεση Βιωσιμότητας, παρουσιάζοντας τη στρατηγική και τα αποτελέσματα των δράσεών της στους τομείς του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της εταιρικής διακυβέρνησης για το έτος 2023. Με αυτή την πρωτοβουλία, η εταιρεία αναδεικνύει τη δέσμευσή της για βιώσιμη ανάπτυξη, επιδιώκοντας να δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία για τους ανθρώπους της, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.
Aνάμεσα στα τέσσερα πρώτα πιο αναγνωρίσιμα τυριά, διεθνώς, είναι η φέτα, που αποτελεί "ταυτοτικό" προϊόν για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα, με πολύ καλές προοπτικές, όπως τονίστηκε σε συζήτηση στην Τελετή Βραβείων Αγρότης της Χρονιάς 2025.
Ξεπεράστηκαν οι προβληματισμοί ως προς το εγχείρημα της οικοτεχνικής τυροκόμησης αλλά και της εμπορίας των παραγόμενων προβλημάτων κατά την πρόσφατη ενημερωτική παρουσίαση στους σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων, για την Ιδιοπαραγωγή Γαλακτοκομικών Προϊόντων στην Κτηνοτροφική Εκμετάλλευση –Οικοτεχνικό Τυροκομείο, από το τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας της Φλώρινας.
Την ένταξη του «Τσαλαφούτι» στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) ενέκρινε την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο προστίθεται στον κατάλογο των 3.637 ήδη προστατευόμενων γεωργικών προϊόντων που είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia.
Κομβικός ο ρόλος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων σε περιόδους κρίσης της κτηνοτροφίας, ο οποίος πάνω από 60 χρόνια στηρίζει τους κτηνοτρόφους και μεριμνά για την προσφορά ποιοτικών και παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων στο τραπέζι του καταναλωτή.