BACK TO
TOP
Τυροκόμος

Ανάστατοι στη Θράκη οι κτηνοτρόφοι μετά τη «βόμβα» Γιαννίτση

Τεράστια αναστάτωση έχει προκαλέσει σε ολόκληρη τη Θράκη, η ηλεκτρονική αποστολή των τιμολογίων, το βράδυ της Πέμπτης 25 Μαΐου, από την εταιρεία Όμηρος στους αιγοπροβατοτρόφους της ακριτικής περιφέρειας.

omirosfet_2

6
17

Ανάστατοι στη Θράκη  οι κτηνοτρόφοι μετά  τη «βόμβα» Γιαννίτση  στις τιμολογήσεις με  πρόσχημα… πρωτεϊνες

Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες θέλουν την γαλακτοβιομηχανία Όμηρος να αναιρεί τη συμφωνία που είχε με τους παραγωγούς και να προχωρά σε δραστική περικοπή των εκκαθαρίσεων για το μήνα Απρίλιο και μάλιστα με… ύπουλο τρόπο, δηλαδή με την επίκληση ελλείψεων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραδόσεων.

Η τραγική σύμπτωση είναι ότι η απόφαση αυτή έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την εξαγορά με τυμπανοκρουσίες από τον Όμηρο των εγκαταστάσεων της ΔΕΛΤΑ στη Συδινή Ξάνθης. Να σημειωθεί βεβαίως, ότι η συνεργασία των 400 περίπου παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος από την ευρύτερη ζώνη της Θράκης είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα, σχεδόν εδώ και μια 4ετία, όταν η ΔΕΛΤΑ είχε διακόψει τις παραλαβές αιγοπρόβειου στην περιοχή, παραχώρησε μέρος των εγκαταστάσεων (Συδινή Ξάνθης) στον Όμηρο και κατά κάποιο τρόπο, έστειλε «προίκα» τους παραγωγούς στην τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία.

Οι πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους της θεσσαλικής γαλακτοβιομηχανίας να επαναβεβαιώνουν το τελευταίο διάστημα τη συμφωνία που υπήρχε με τους παραγωγούς και να διαβεβαιώνουν ότι η τιμή του 1,63 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα δεν πρόκειται να αλλάξει. Το μόνο που αφέθηκε ως ενδεχόμενο ήταν μια πιθανότητα η εξόφληση να καθυστερήσει λίγες μέρες, προφανώς λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που είχε η γαλακτοβιομηχανία.

Όμως τα τιμολόγια της Πέμπτης (αργά το βράδυ) που πήραν στα χέρια τους οι κτηνοτρόφοι αποτέλεσαν κεραυνό εν αιθρία. Η τιμή που αναγράφονταν ως τιμή μονάδας (ανά κιλό) ήταν η ίδια, δηλαδή 1,63 ευρώ το κιλό, όμως στη βάση του τιμολογίου υπήρχε μια σοβαρή μείωση στην τελική εκκαθάριση η οποία αφορά στο σύνολο των παραγωγών της Θράκης και υπολογίζεται σε 15% κατ’ ελάχιστον.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια εκκαθάριση της τάξεως των 20.000 ευρώ η τελική απομείωση είναι της τάξεως των 3.000 ευρώ.

Αν αυτό αντιπροσωπεύει το μέσο όρο των παραδόσεων από τους παραγωγούς της εν λόγω περιφέρειας, τότε η μηνιαία ζημιά για τους παραγωγούς είναι της τάξεως των 1.200.000 ευρώ και αντίστοιχο βέβαια το όφελος που καρπούται η βιομηχανία.

Το κακό είναι επίσης ότι χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν οι εναλλακτικές λύσεις πώλησης του προϊόντος που έχουν στη διάθεσή τους οι παραγωγοί και σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει μια αξιόπιστη συνεταιριστική μονάδα που να δίνει τον τόνο της αγοράς και να διασφαλίζει μέχρι ένα βαθμό τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι επίσης ότι η διεξαγωγή των εθνικών εκλογών αφαίρεσε κατά κάποιο τρόπο το «δίχτυ ασφαλείας» που απλώθηκε το τελευταίο διάστημα για ευνόητους λόγους και έκανε τους εκπροσώπους της γαλακτοβιομηχανίας να είναι κάπως συγκρατημένοι στις μειώσεις των τιμών παραγωγού. Από δω και μπρος η εντύπωση που μεταφέρεται είναι ότι το ζήτημα των τιμών παραγωγού περνάει σε άλλη φάση και το κόστος των εξελίξεων θα περάσει εκ νέου στον «αδύναμο κρίκο».

Διευκρινήσεις από την πλευρά της γαλακτοβιομηχανίας Όμηρος

Εκπρόσωπος της γαλακτοβιομηχανίας επικοινώνησε με το Agronews παρέχοντας τις ακόλουθες διευκρινήσεις:

α) Η ποινή που επιβλήθηκε δεν αφορά το σύνολο των κτηνοτρόφων της Θράκης παρά μόνο τις περιπτώσεις εκείνων που βάσει των επίσημων μετρήσεων (ΕΛΟΓΚ) ευθύνονται για τα ελλιπή ποιοτικά χαρακτηριστικά και ειδικότερα για τα επίπεδα πρωτείνης του γάλακτος (κάτω του 12 που έχει τεθεί ως όριο).

β) Η ποινή που επιβλήθηκε δεν αναφέρεται στην εκκαθάριση του τελευταίου μήνα (Απρίλιος 2023) αλλά στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση στην εκκαθάριση δεν είναι της τάξεως του 15% (αυτό θα αντιστοιχούσε στις παραδόσεις του μήνα) αλλά πολύ μικρότερη (3-4%).

γ) Η βιομηχανία είχε ενημερώσει εγγράφως τους παραγωγούς για την αλλαγή πολιτική σε ότι αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραδόσεων και είχε ζητήσει απ' αυτούς να μεριμνήσουν για τη βελτίωση της εικόνας των παραδόσεων, ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές στην εκκαθάριση.
 

Σχόλια (17)
Προσθήκη σχολίου

27-05-2023 09:41Kostas

Επιταχύνεται η εξόντωση των κτηνοτρόφων! Πηδάνε από τη χαρά τους οι τυροκομοι.... Τώρα που έγινε η αρχή, θα έχει πολλούς μιμητές η Όμηρος... Το ΕΦΚΑ πάλι απειλεί με κατασχέσεις όσους χρωστάνε, και αν δεν εισπράξει αυτά που λείπουν τότε θα αυξήσει τη μηνιαια δόση των καλοπληρωτων. Το δασικό το έλυσε ο βουλευτής μας, αλλά τα συμβόλαια χρησικτησιας από το 2001 και μετά μας λένε να τα βάλουμε εκεί που ξέρουμε! Η διχόνοια μεταξύ των αγροτών ανθεί και είναι το ισχυρότερο χαρτί της κάθε κυβέρνησης. Οι αντιδράσεις λιγοστές. Πολύ σοφός αυτός που είπε " διαίρει και βασίλευε" !

Απάντηση

27-05-2023 05:39Θανάσης

Δεν ξέρω τί γάλα έχουν οι συνάδελφοι στην Ξάνθη και στην Αιτ/νια, εγώ δίνω γάλα στον Όμηρο με καλό λίπος και ούτε τιμή μείωσε όπως η Δωδώνη κ η ήπειρος και ο τυρας ούτε μου έκοψε τίποτα πληρονει κανονικά άμα το γάλα έχει χαμηλό λίπος μπορεί και να κόβει δεν ξέρω δεν έχει γίνει σε μένα

Απάντηση

26-05-2023 23:33ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Εγώ πάλι γιατί νομίζω ότι η ΟΜΗΡΟΣ αυτή τη στιγμή παίρνει γάλα και από Πελοπόννησο. Επέτρεψε μου λοιπόν να πω με βεβαιότητα ότι εάν δεν ήταν η εταιρεία ΟΜΗΡΟΣ στην Πελοπόννησο και σε όλη την Ελλάδα Θα σας πηδούσαν κανονικά οι γαλακτοβιομηχανίες της κάθε περιοχής. Φερθείτε λοιπόν έξυπνα κι ετοιμαστείτε για μια δυσκολη νέα σεζόν που θα κρίνει το μέλλον μας και τη δουλειά μας. Συλλέγω και πουλάω γάλα πολλά χρόνια και έχω μάθει να ξεχωρίζω τους επαγγελματίες από τούς ερασιτέχνες.

Απάντηση

26-05-2023 21:54Ουρανία Δασουλα

Ακόμα δεν είδαμε τίποτα. Αρχίζει η Ν.Δ να δείχνει τα δόντια της, εφόσον υποστηρίζει το κεφάλαιο. Φανταστείτε τι θα κάνει αν εκλεγεί στις 25 Ιουνίου. Ολο το δίκαιο είναι στους κτηνοτρόφους.Τους ευχαριστούμε που μας προσφέρουν τόσα αγαθά.Ας ελπίσουμε πως οι επόμενες εκλογές θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τον λαό....... Ουρανία

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

26-05-2023 21:50Πουλακι απο τη τζουμαγια

Αυτοί κερδιζουνκαι κάνουν επενδύσεις εκατομυριων κ ο κτηνοτρόφος δουλεύει σαν το σκυλί. Το πάνω χέρι το έχουμε εμείς υπάρχουν τρόποι να κάτσουν στα τέσσερα ..Τα λεμε..

Απάντηση

26-05-2023 21:06sia78

να μη ξαναψωνισει κανενας απο την εταιρια ομηρος για να μαθει να φερεται ανθρωπινα σε ανθρωπους που δινουν αιμα

Απάντηση

26-05-2023 19:53Παραγωγος

Στην Αιτ/νια το φυσάμε και δεν κρυώνει! Οταν σου ταζουν λαγους με πετραχηλια αυτα παθαίνεις!Απαραδεκτοι! Ξαφνικά θυμηθηκαν οτι το γάλα μας δεν ειναι ποιοτικό! Και δεν εχουν πιστώσει και τα χρηματα του Απριλιου ακόμη!

Απάντηση

26-05-2023 16:31maria

Δύσκολο αναμένεται το μέλλον των κτηνοτρόφων .κι άλλες εταιρείες έχουν ανακηνωση ότι στα τιμολόγια μαϊου θα υπάρξει μείωση τιμής .ΥΓ όντως είμαστε ο ποιο αδύναμος κρίκος αλλά Ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα είναι ο πιο δυνατός, γιατί αυτός μπορεί να την σπάσει.

Απάντηση

26-05-2023 16:06Δημήτρης

Απαράδεκτη η εταιρεία Όμηρος, όσο πιο ύπουλα γινόταν φέρθηκε στους κτηνοτρόφους! Την πατήσαμε και στην Αιτωλοακαρνανία! Ελπίζω να μη βρουν κιλό γάλα ελληνικό την ερχόμενη σεζόν!

Απάντηση

26-05-2023 15:12Γιώργος

Εμείς στην Πελοπόννησο την εταιρεία όμηρος δεν την εμπιστευόμαστε γι'αυτό δεν κατάφερε να πάρει γάλα ήρθε και έφυγε με το ίδιο εισιτήριο τελικά δεν βάζουν μυαλό ας τους αφήσουμε να δούμε που θα βρουν γάλα ίσως στη Ουκρανία θα φτάσουν τα βυτία τους

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία