Τι σηµαίνει η λέξη ΡΙΡΑ;Ξεκινώντας από το πραγµατικά εξωτικό όνοµα η απάντηση βρίσκεται στα παλιά συµβόλαια. Το όνοµα ΡΙΡΑ αναφέρεται από τα παλιά σε µια περιοχή πάνω από τις Νεραντζιές Αιγίου, πάνω από τα χωριά Λόγγου και τα Σελιανιτίκα στην παραλιακή ζώνη της Αιγιαλείας. ∆εν έχουµε ακόµα εξακριβώσει τις ρίζες του ονόµατος ή την ακριβή του σηµασία
Ποια η ιστορία του κτήµατος;Το κτήµα, 1.200 στρεµµάτων, που υπάρχει στα σηµερινά του όρια από το 1872 καλλιεργούνταν µε σταφίδα. Μάλιστα αναφέρεται σαν ενιαίο κοµµάτι σε συµβόλαιο της εποχής εκείνης. Περί στις αρχές του 1990 µετά από πολλές προσπάθειες αγοράζεται (από τον Παναγιώτη Τσίτσα), που οραµατίζεται από τότε τη δηµιουργία ενός µοναδικού κτήµατος.
Στην πορεία προκύπτουν διάφορα προβλήµατα της ελληνικής γραφειοκρατίας που καθυστερούν τη φύτευση του αµπελώνα. Τελικά µετά από πολλές καθυστερήσεις παίρνει τα δικαιώµατα φύτευσης το 2006 και µέσα σε δύο χρόνια ολοκληρώνεται η φύτευση του υπάρχοντος αµπελώνα µε 14 διαφορετικές ποικιλίες που καλύπτουν µια έκταση 250 στρεµµάτων ενώ στο κτήµα υπάρχουν και περίπου 3.500 ελιές και µικροί λόγγοι και χαράδρες όπου φύονται αρωµατικά και άλλοι θάµνοι. Όλα αυτά διαµορφώνουν ένα θελκτικό φυσικό περιβάλλον. Οι καλλιεργούµενες ποικιλίες είναι: Οι ελληνικές Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο και Μαυροδάφνη δίπλα στις κοσµοπολίτικες Chardonnay, Sauvignon blanc, Viogner και Gewurtztraminer, Cabernet Sauvignon και Merlot, Syrah και Pinot Νoir, Grenache Rouge και Cherache Βlanc
Το αµπέλι είναι γραµµικό σε σχήµα Guyot, µε πυκνότητα φύτευσης περίπου στα 490 φυτά /στρέµµα
Πώς και γιατί επιλέχτηκε η περιοχή;H περιοχή γειτνιάζει µε το χωριό καταγωγής του Παν. Τσίτσα. Οι πρώτες αναµνήσεις του είναι από τις σταφιδαµπέλους που ήταν φυτεµένες στο χώρο το κτήµατος και ήταν από παλιά ένας γνώριµος χώρος που ενέπνεε όµορφα συναισθήµατα λόγω της γεωµορφολογίας του τοπίου, οπότε η επιθυµία να αποκτηθεί ήταν θα λέγαµε ένα παιδικό όνειρο
Ποια στοιχεία διαµορφώνουν έναν σπουδαίο αµπελώνα;Η απάντηση είναι προφανής. Το έδαφος και το κλίµα κυρίως. Τα αµπέλια της Αιγιαλείας είναι από τα ωραιότερα της Ελλάδας, τα οποία εκτείνονται σε ήπιες πλαγιές και δέχονται τους δροσερούς θαλασσινούς ανέµους του Κορινθιακού που τα προστατεύουν από τη ζέστη. Το έδαφος, που ποικίλλει ελαφρά, είναι κυρίως αργιλοπηλώδες, αλλά µε καλή στράγγιση. Το ήπιο κλίµα, το οποίο οφείλεται και στην ύπαρξη πληθώρας χαραδρών, µε πλούσια φυσική βλάστηση συντελεί στην ήπια ωρίµαση των σταφυλιών. Τέλος στην αξία ενός αµπελώνα συµβάλλουν η ποικιλιακή σύνθεση και ο τρόπος που εκφράζονται σε κάθε τόπο οι ποικιλίες.
Ποια και γιατί θεωρείται ως τη σηµαντικότερη ποικιλία σταφυλιού; Η όλη φιλοσοφία του εγχειρήµατος είναι η πεποίθηση ότι το πολυποικιλιακό δυναµικό είναι η βάση ενός µεγάλου κρασιού. Από τις καλλιεργούµενες στο κτήµα ποικιλίες δεν µπορεί να ξεχωρίσει µόνο µία, αλλά τα αποτελέσµατα από το Sauvignon Blanc, το Chardonnay και το Pinot Noir εµφανίζονται εξαιρετικά. Θεωρούµε ότι ο παγκόσµιος καταναλωτής προσεγγίζεται πιο εύκολα όταν υπάρχει κοινό σηµείο αναφοράς
Ποια ελληνική ποικιλία πιστεύετε ότι θα ξεχωρίσει την επόµενη πενταετία.Και εδώ η απάντηση είναι δύσκολη. Η Μαλαγουζιά όµως κατά την εκτίµησή µου είναι µια ποικιλία µε πολλές δυνατότητες
Πόσο σηµαντική είναι η συµβολή της οινοποίησης στην παραγωγή µεγάλων κρασιών; Μπορεί η δουλειά που γίνεται στον αµπελώνα να είναι η βάση για τη δηµιουργία ποιοτικών κρασιών, όµως η διαδικασία της οινοποίησης είναι αυτή που θα καθορίσει την τελική µορφή. Οι εγκαταστάσεις φιλοξενούνται σε δύο βιοµηχανικά κτίρια που κάποτε ήταν µέρος αποθηκών της ΑΣΟ. Λιτά αλλά λειτουργικά, αφού µπορεί κάποιος να τα διαµορφώσει ανάλογα µε το σχεδιασµό του. Είναι η βάση της παραγωγής των ετικετών
Ποια είναι τα επόµενα βήµατα του κτήµατος άµεσα αλλά και µελλοντικά; Το αρχικό όραµα της δηµιουργίας του αµπελώνα έχει πλέον ολοκληρωθεί. Τα άµεσα σχέδια του κτήµατος κινούνται στην τελειοποίηση του µηχανολογικού εξοπλισµού του οινοποιείου και την ολοκλήρωση του τµήµατος µε τα βαρέλια, όπως και η εδραίωση στην αγορά. Στο πιο ψηλό σηµείο του αµπελώνα βρέθηκαν τα ερείπια ενός κτίσµατος στο οποίο παλαιότερα µπορεί να θρυµµατίζονταν οι θειαφόπετρες για το θειάφισµα. Το κτίσµα αυτό είναι τώρα διαµορφώνεται σε ένα υπέροχο καταφύγιο -όπου ο επισκέπτης, προστατευµένος από τον καιρό, µπορεί να γευτεί το κρασί του απολαµβάνοντας µοναδική θέα. Στα πιο µακροπροθεσµα σχέδια βρίσκονται η εξαγωγική προοπτική και η διεθνής αναγνώριση
Πώς βλέπετε τη θέση του ελληνικού κρασιού στη διεθνή αγορά σήµερα; Το ελληνικό κρασί έχει µια καλή αναγνώριση στην παγκόσµια αγορά αρκεί να χαράξει ένα δικό του δρόµο και όχι την πεπατηµένη. Έτσι κι αλλιώς έχει µια ξεχωριστή ιστορία... Γίνονται πολλές προσπάθειες µε πολύ καλούς επιχειρηµατίες αλλά συνάµα υπάρχουν αρκετοί που δεν έχουν βρει ακόµα το δρόµο τους
Η συνταγή επιτυχίας κατά τον Παναγιώτη Τσίτσα είναι: «Όταν κάποιος καταφέρει την όποια δραστηριότητά του να τη µετατρέψει σε χόµπι, τότε η επιτυχία θα έρθει σίγουρα
Πώς βλέπετε την θέση του οινοποιείου σας στην εγχώρια αγορά σήµερα;Τα προϊόντα του κτήµατος έχουν µια καλή απήχηση στον Έλληνα καταναλωτή και πρεσβεύοντας ότι το πολύ καλό κρασί οφείλει να είναι προσιτό σε όλους, χωρίς εξεζητηµένη εµφάνιση, χωρίς περιττά λόγια, χωρίς ακριβή τιµή, στοχεύουµε στην εδραίωση. Ξεκινήσαµε τις εµφιαλώσεις το 2010, µέσα στην κρίση, και προσπαθούµε πολύ να φτάσουµε τους στόχους µας χωρίς να κάνουµε εκπτώσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. ∆εν παίζουµε στη χαµηλή γκάµα τιµών όποτε η κρίση επέδρασε αρνητικά στους εµπορικούς µας στόχους.
Συνέντευξη στον Χρήστο Κανελλακόπουλο (Οινολόγο), για το περιοδικό Wine Trails, μηνός Ιουνίου 2016
Ποια η ιστορία του κτήµατος;Το κτήµα, 1.200 στρεµµάτων, που υπάρχει στα σηµερινά του όρια από το 1872 καλλιεργούνταν µε σταφίδα. Μάλιστα αναφέρεται σαν ενιαίο κοµµάτι σε συµβόλαιο της εποχής εκείνης. Περί στις αρχές του 1990 µετά από πολλές προσπάθειες αγοράζεται (από τον Παναγιώτη Τσίτσα), που οραµατίζεται από τότε τη δηµιουργία ενός µοναδικού κτήµατος.
Στην πορεία προκύπτουν διάφορα προβλήµατα της ελληνικής γραφειοκρατίας που καθυστερούν τη φύτευση του αµπελώνα. Τελικά µετά από πολλές καθυστερήσεις παίρνει τα δικαιώµατα φύτευσης το 2006 και µέσα σε δύο χρόνια ολοκληρώνεται η φύτευση του υπάρχοντος αµπελώνα µε 14 διαφορετικές ποικιλίες που καλύπτουν µια έκταση 250 στρεµµάτων ενώ στο κτήµα υπάρχουν και περίπου 3.500 ελιές και µικροί λόγγοι και χαράδρες όπου φύονται αρωµατικά και άλλοι θάµνοι. Όλα αυτά διαµορφώνουν ένα θελκτικό φυσικό περιβάλλον. Οι καλλιεργούµενες ποικιλίες είναι: Οι ελληνικές Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο και Μαυροδάφνη δίπλα στις κοσµοπολίτικες Chardonnay, Sauvignon blanc, Viogner και Gewurtztraminer, Cabernet Sauvignon και Merlot, Syrah και Pinot Νoir, Grenache Rouge και Cherache Βlanc
Το αµπέλι είναι γραµµικό σε σχήµα Guyot, µε πυκνότητα φύτευσης περίπου στα 490 φυτά /στρέµµα
Πώς και γιατί επιλέχτηκε η περιοχή;H περιοχή γειτνιάζει µε το χωριό καταγωγής του Παν. Τσίτσα. Οι πρώτες αναµνήσεις του είναι από τις σταφιδαµπέλους που ήταν φυτεµένες στο χώρο το κτήµατος και ήταν από παλιά ένας γνώριµος χώρος που ενέπνεε όµορφα συναισθήµατα λόγω της γεωµορφολογίας του τοπίου, οπότε η επιθυµία να αποκτηθεί ήταν θα λέγαµε ένα παιδικό όνειρο
Ποια στοιχεία διαµορφώνουν έναν σπουδαίο αµπελώνα;Η απάντηση είναι προφανής. Το έδαφος και το κλίµα κυρίως. Τα αµπέλια της Αιγιαλείας είναι από τα ωραιότερα της Ελλάδας, τα οποία εκτείνονται σε ήπιες πλαγιές και δέχονται τους δροσερούς θαλασσινούς ανέµους του Κορινθιακού που τα προστατεύουν από τη ζέστη. Το έδαφος, που ποικίλλει ελαφρά, είναι κυρίως αργιλοπηλώδες, αλλά µε καλή στράγγιση. Το ήπιο κλίµα, το οποίο οφείλεται και στην ύπαρξη πληθώρας χαραδρών, µε πλούσια φυσική βλάστηση συντελεί στην ήπια ωρίµαση των σταφυλιών. Τέλος στην αξία ενός αµπελώνα συµβάλλουν η ποικιλιακή σύνθεση και ο τρόπος που εκφράζονται σε κάθε τόπο οι ποικιλίες.
Ποια και γιατί θεωρείται ως τη σηµαντικότερη ποικιλία σταφυλιού; Η όλη φιλοσοφία του εγχειρήµατος είναι η πεποίθηση ότι το πολυποικιλιακό δυναµικό είναι η βάση ενός µεγάλου κρασιού. Από τις καλλιεργούµενες στο κτήµα ποικιλίες δεν µπορεί να ξεχωρίσει µόνο µία, αλλά τα αποτελέσµατα από το Sauvignon Blanc, το Chardonnay και το Pinot Noir εµφανίζονται εξαιρετικά. Θεωρούµε ότι ο παγκόσµιος καταναλωτής προσεγγίζεται πιο εύκολα όταν υπάρχει κοινό σηµείο αναφοράς
Ποια ελληνική ποικιλία πιστεύετε ότι θα ξεχωρίσει την επόµενη πενταετία.Και εδώ η απάντηση είναι δύσκολη. Η Μαλαγουζιά όµως κατά την εκτίµησή µου είναι µια ποικιλία µε πολλές δυνατότητες
Πόσο σηµαντική είναι η συµβολή της οινοποίησης στην παραγωγή µεγάλων κρασιών; Μπορεί η δουλειά που γίνεται στον αµπελώνα να είναι η βάση για τη δηµιουργία ποιοτικών κρασιών, όµως η διαδικασία της οινοποίησης είναι αυτή που θα καθορίσει την τελική µορφή. Οι εγκαταστάσεις φιλοξενούνται σε δύο βιοµηχανικά κτίρια που κάποτε ήταν µέρος αποθηκών της ΑΣΟ. Λιτά αλλά λειτουργικά, αφού µπορεί κάποιος να τα διαµορφώσει ανάλογα µε το σχεδιασµό του. Είναι η βάση της παραγωγής των ετικετών
Ποια είναι τα επόµενα βήµατα του κτήµατος άµεσα αλλά και µελλοντικά; Το αρχικό όραµα της δηµιουργίας του αµπελώνα έχει πλέον ολοκληρωθεί. Τα άµεσα σχέδια του κτήµατος κινούνται στην τελειοποίηση του µηχανολογικού εξοπλισµού του οινοποιείου και την ολοκλήρωση του τµήµατος µε τα βαρέλια, όπως και η εδραίωση στην αγορά. Στο πιο ψηλό σηµείο του αµπελώνα βρέθηκαν τα ερείπια ενός κτίσµατος στο οποίο παλαιότερα µπορεί να θρυµµατίζονταν οι θειαφόπετρες για το θειάφισµα. Το κτίσµα αυτό είναι τώρα διαµορφώνεται σε ένα υπέροχο καταφύγιο -όπου ο επισκέπτης, προστατευµένος από τον καιρό, µπορεί να γευτεί το κρασί του απολαµβάνοντας µοναδική θέα. Στα πιο µακροπροθεσµα σχέδια βρίσκονται η εξαγωγική προοπτική και η διεθνής αναγνώριση
Πώς βλέπετε τη θέση του ελληνικού κρασιού στη διεθνή αγορά σήµερα; Το ελληνικό κρασί έχει µια καλή αναγνώριση στην παγκόσµια αγορά αρκεί να χαράξει ένα δικό του δρόµο και όχι την πεπατηµένη. Έτσι κι αλλιώς έχει µια ξεχωριστή ιστορία... Γίνονται πολλές προσπάθειες µε πολύ καλούς επιχειρηµατίες αλλά συνάµα υπάρχουν αρκετοί που δεν έχουν βρει ακόµα το δρόµο τους
Η συνταγή επιτυχίας κατά τον Παναγιώτη Τσίτσα είναι: «Όταν κάποιος καταφέρει την όποια δραστηριότητά του να τη µετατρέψει σε χόµπι, τότε η επιτυχία θα έρθει σίγουρα
Πώς βλέπετε την θέση του οινοποιείου σας στην εγχώρια αγορά σήµερα;Τα προϊόντα του κτήµατος έχουν µια καλή απήχηση στον Έλληνα καταναλωτή και πρεσβεύοντας ότι το πολύ καλό κρασί οφείλει να είναι προσιτό σε όλους, χωρίς εξεζητηµένη εµφάνιση, χωρίς περιττά λόγια, χωρίς ακριβή τιµή, στοχεύουµε στην εδραίωση. Ξεκινήσαµε τις εµφιαλώσεις το 2010, µέσα στην κρίση, και προσπαθούµε πολύ να φτάσουµε τους στόχους µας χωρίς να κάνουµε εκπτώσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. ∆εν παίζουµε στη χαµηλή γκάµα τιµών όποτε η κρίση επέδρασε αρνητικά στους εµπορικούς µας στόχους.
Συνέντευξη στον Χρήστο Κανελλακόπουλο (Οινολόγο), για το περιοδικό Wine Trails, μηνός Ιουνίου 2016