BACK TO
TOP
WineTrails

Oι κρίσιμες μάχες στη διαχείριση του αμπελώνα δίνονται πριν το τέλος

Μέχρι το γυάλισµα η ευαισθησία της αµπέλου στον µύκητα του ωιδίου.

fakelos_27-30

Κατσουλιέρη Αγάπη

21
0

Ακόµα και σε ολική απώλεια παραγωγής, εκτός από υποβάθµιση  της ποιότητας, µπορεί να οδηγήσει η ανάπτυξη του βοτρύτη δευτερογενώς

Αυτή την περίοδο, στα µέσα Ιουλίου, εµφανίζεται το µέγιστο των προσβολών του µύκητα ωιδίου, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν τη διασπορά και την ανάπτυξη του. Επισηµαίνεται ότι, οι ράγες είναι ευαίσθητες µέχρι το γυάλισµα ενώ από το γυάλισµα και µετά νέες µολύνσεις γίνονται στους άξονες και τους µίσχους των σταφυλιών καθώς και στη νέα βλάστηση. Μάλιστα, οι προσβολές στη ράχη του ώριµου σταφυλιού αποτελεί σηµαντικό πρόβληµα στις επιτραπέζιες ποικιλίες. Ο µύκητας προκαλεί χλωρωτικές κηλίδες που καλύπτονται από αραχνοειδές γκρίζο χνούδι στα φύλλα και στους βλαστούς, ενώ στις ρώγες των σταφυλιών παρατηρούνται εσχαρώσεις και ανοίγµατα, αυξάνοντας την πιθανότητα προσβολής από άλλα παθογόνα. Να τονιστεί ότι το ωίδιο θεωρείται ως η πλέον καταστροφική µυκητολογική ασθένεια του αµπελιού στη χώρα µας, µε σοβαρές οικονοµικές επιπτώσεις. Μάλιστα, σε αµπέλια, που δεν γίνεται αντιµετώπιση, οι προσβολές στα σταφύλια φτάνουν το 80%. Όπως συστήνουν οι ειδικοί, τώρα είναι απαραίτητη η κάλυψη των αµπελιών και ιδιαίτερα σε αυτών που έχει εµφανιστεί ο µύκητας και διατηρεί αυξηµένα µολύσµατα.

 

Διαβάστε εδώ αναλυτικά σχετικό ρεπορτάζ από τον Φάκελο Αμπελώνας της εφημερίδας Αgrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 18 Ιουλίου.

 

Μετά το ωίδιο και την ευδεµίδα «ακολουθεί» και βοτρύτης στα αµπέλια

Σε σχέση µε τη ζηµιά που µπορεί να επιφέρει στο αµπέλι η ευδεµίδα και το ωίδιο, πέραν της άµεσης καταστροφής που προκαλείται, προκύπτουν και έµµεσες, όπως είναι η ανάπτυξη του βοτρύτη δευτερογενώς, που µπορεί να οδηγήσει ακόµα και σε ολική απώλεια παραγωγής.

Εκτός από τις ποσοτικές απώλειες, που προκαλεί ο βοτρύτης, υποβαθµίζει και την ποιότητα των προϊόντων, ενώ ζηµιώνει την παραγωγή και µετασυλλεκτικά κατά την αποθήκευση και την µεταφορά. Ο παθογόνος µύκητας προσβάλλει όλα τα πράσινα υπέργεια µέρη του πρέµνου αλλά ιδιαίτερα σηµαντικές είναι οι ζηµιές που προκαλεί στα σταφύλια, από την έναρξη του γυαλίσµατος µέχρι και λίγο πριν και µετά τη συγκοµιδή.

Ειδικότερα, στην επιφάνεια µερικών ραγών εµφανίζεται µια διάχυτη καστανή κηλίδα η οποία επεκτείνεται σε έκταση όσο και βάθος. Η ράγα χάνει τη γυαλιστερή της όψη και η επιδερµίδα αποκολλάται από τη σάρκα εύκολα. Αργότερα η προσβολή επεκτείνεται σε όλη τη σάρκα µε αποτέλεσµα να δηµιουργείται µια υδαρής σήψη.

Τα µολύσµατα του µύκητα µεταφέρονται εύκολα µε τον άνεµο και τη βροχή.

Σύµφωνα µε τους γεωπόνους, η καταπολέµηση του ωιδίου και της ευδεµίδας και η εφαρµογή καλλιεργητικών µέτρων που µειώνουν την υγρασία στο περιβάλλον του αµπελώνα, συµβάλλουν στη µείωση της έντασης της ασθένειας. Επίσης, σε πυκνόρραγες ποικιλίες, η ορθολογική χρήση ορµονών συντελεί στην επιµήκυνση της ράχης του σταφυλιού, µε αποτέλεσµα τον διαχωρισµό των ραγών, που οδηγεί σε µείωση της ταχύτητας εξάπλωσης της προσβολής. Σηµειωτέον η καταπολέµηση του βοτρύτη µπορεί να συνδυαστεί µε αυτή του ωιδίου και του περονοσπόρου. Τέλος συνιστάται η διενέργεια µίας επέµβασης µε ένα κατάλληλο µυκητοκτόνο στην έναρξη της ωρίµανσης και ενός δεύτερου 3-4 εβδοµάδες πριν τον τρύγο.

 








Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία