H χρονιά ξεκίνησε με ένα χειμώνα κανονικά ψυχρό, με χιόνια και αρκετές βροχές στις περισσότερες περιοχές, κυρίως τον Ιανουάριο, ενώ όσο πλησίαζε η άνοιξη οι βροχές μειώνονταν, τονίζει η δρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου, γεωπόνος, ειδικός αμπελουργίας και οινοποιός. Στην Κεντρική και Βόρεια χώρα η έκπτυξη καθυστέρησε μία εβδομάδα με δέκα μέρες και ήταν ανομοιόμορφη, ενώ σε άλλες περιοχές συνέβη στις συνήθεις ημερομηνίες. Οι όψιμοι παγετοί του Απριλίου δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα σε κάποιες περιοχές όπως ο Τύρναβος, ενώ οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας τους δύο τελευταίους μήνες της άνοιξης, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, συνέβαλαν στην ανομοιόμορφη εμφάνιση της άνθησης και της καρπόδεσης, φαινόμενο αρκετά συχνό τα τελευταία χρόνια, που δυσκολεύει τον τρύγο επιβάλλοντας πολλαπλά περάσματα από το ίδιο αμπελοτόπι. Η ανθοφορία και η καρπόδεση καθυστέρησαν 7 με 10 μέρες στις περισσότερες περιοχές με εξαίρεση περιοχές της Κρήτης που τα δύο στάδια πρωίμισαν λίγες μέρες σε σχέση με πέρσι.
Χαλάζι έπληξε την Κεφαλονιά το Μάιο, ενώ ο Ιούνιος επιφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις και σε αρκετές περιοχές στη Β. Ελλάδα (Κοζάνη, Ημαθία, Καβάλα κ.α.).
Το θετικό είναι ότι τα χαμηλά επίπεδα βροχόπτωσης Απριλίου και Μαΐου δεν βοήθησαν την εμφάνιση του περονοσπόρου, ενώ το ωίδιο (παντός καιρού) έχει ήδη αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του στη νότια χώρα και αρχίζει την ανοδική του πορεία. Οι βροχές του Ιουνίου εάν συνεχιστούν ενδεχόμενα να δημιουργήσουν προβλήματα μικρής έντασης με όψιμο περονόσπορο, ενώ το ωίδιο έως το γυάλισμα θα αποτελεί το σημαντικότερο φυτοπαθολογικό πρόβλημα της χρονιάς.
Η παραγωγή μοιάζει αυξημένη στις περισσότερες περιοχές, αλλά το ύψος της είναι ακόμη νωρίς για να εκτιμηθεί. Η οψιμότητα από την άλλη, εάν δεν ανατραπεί από αυξημένες θερμοκρασίες τους επόμενους μήνες θα βοηθήσει την καλή ωρίμανση των πρώιμων ποικιλιών και θα δυσκολέψει αυτή των όψιμων.
Το αφιέρωμα βρίσκεται διαθέσιμο στο περιοδικό Winetrails του Ιουνίου-Ιουλίου 2021
Το Wine Trails επικοινώνησε με πολλούς οινοποιούς σε όλη την Ελλάδα οι οποίοι και κατέθεσαν την εκτίμησή τους για την αμπελουργική χρονιά 2020-2021 όπως εξελίσσεται στην περιοχή τους.
Anatolikos Vineyards - Ξάνθη
Μάριος Νικολαΐδης, οινοποιός
Η αμπελουργική χρονιά του 2021 στον βορειότερο βιολογικό παραθαλάσσιο αμπελώνα της Ελλάδας έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς. Από την αρχή της περιόδου, και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2020, υπήρξαν αρκετές ήπιες βροχοπτώσεις με ευεργετικό αποτέλεσμα στα αποθέματα του νερού, ενώ στην καρδιά του χειμώνα οι χαμηλές θερμοκρασίες με ήπιες χιονοπτώσεις οδήγησαν τον αμπελώνα σε νάρκη για την καλύτερη εξισορρόπηση και την υγεία του. Η άνοιξη ήρθε με αρκετές βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες καθυστερώντας τον βλαστικό κύκλο κατά δύο εβδομάδες, με την οψιμότητα της φετινής χρονιάς να μην θεωρείτε πρόβλημα, αλλά αντίθετα να προμηνύει καλύτερα αποτελέσματα. Στη συνέχεια λόγω της εξισορρόπησης των θερμοκρασιών η βλαστική και η φυλλική ανάπτυξη είναι στα επιθυμητά πλαίσια χωρίς προβλήματα στην ανθοφορία και την καρπόδεση.
Κτήμα Παυλίδη - Δράμα
Παναγιώτης Κυριακίδης,
οινολόγος και γενικός διευθυντής
Πολύ καλές καιρικές συνθήκες επιφυλάσσει έως τώρα η χρονιά του 2021. Οι λίγες βροχές πριν την ανθοφορία ήταν χρήσιμες για τα φυτά που βρισκόταν στο στάδιο της ανάπτυξης ενώ οι συνθήκες ήταν ιδανικές κατά την ανθοφορία, η οποία μόλις τελείωσε και για τις πιο όψιμες ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο. Τώρα ο αμπελώνας βρίσκεται στο στάδιο της καρπόδεσης, όπου φαίνεται ότι η παραγωγή θα είναι ικανοποιητική. Υπάρχει μια οψιμότητα σε σχέση με την περσινή χρονιά αλλά όλα θα εξαρτηθούν και από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν μέχρι την ωρίμανση των σταφυλιών. Ο καιρός πάντως δεν έχει σταθεροποιηθεί. Το Κτήμα Παυλίδη παρακολουθεί σχολαστικά τον καιρό με τη βοήθεια των μετεωρολογικών σταθμών που διαθέτει και η αμπελουργική ομάδα είναι πάντα σε επιφυλακή για τα απρόσμενα γυρίσματα του καιρού.
Κτήμα Γεροβασιλείου - Επανομή
Αργύρης Γεροβασιλείου, οινολόγος
Αν και είναι ακόμη νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, όλα δείχνουν πως αναμένουμε μια ποιοτική χρονιά. Στην Επανομή, ο χειμώνας χαρακτηρίστηκε από χαμηλές θερμοκρασίες και σημειώθηκαν δύο χιονοπτώσεις μέσα στον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Ο βλαστικός κύκλος ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου 2 εβδομάδων, κυρίως λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στις αρχές της άνοιξης. Όμως με την έναρξη του Μαΐου, υπήρξε απότομη άνοδος της θερμοκρασίας και η διαφορά έκλεισε σε λιγότερο από μία εβδομάδα, με την άνθιση να ξεκινά στα μέσα Μαΐου. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της καρπόδεσης και οι καιρικές συνθήκες, με τους έντονους ανέμους, είναι ευνοϊκές για την υγεία των σταφυλιών. Οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικοί.
Tsantali - Βόρεια Ελλάδα
δρ. Γεώργιος Σαλπιγγίδης,
Υπηρεσίες έρευνας και πειραματικής
ανάπτυξης στις γεωπονικές επιστήμες
Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν το χειμώνα 2020 – 21 οδήγησαν σε όψιμη έκπτυξη των οφθαλμών του αμπελιού κάνοντάς το ευαίσθητο σε όψιμους ανοιξιάτικους παγετούς. Ευτυχώς, ενώ υπήρξαν αρκετές περιοχές που επηρεάστηκαν από τους παγετούς, οι περιοχές που δραστηριοποιείται αμπελουργικά η Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε. έμειναν ανεπηρέαστες. Η χρονιά φαίνεται προς το παρόν να είναι περίπου μία εβδομάδα οψιμότερη από την περσινή, η οποία ήταν ελαφρώς οψιμότερη (δύο έως τρεις μέρες) από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών. Η άνοιξη μέχρι στιγμής μπορούμε να πούμε ότι είναι η τυπική ελληνική άνοιξη με εναλλαγή υψηλών και χαμηλών θερμοκρασιών και αρκετές βροχοπτώσεις. Εάν δεν διαφοροποιηθούν δραματικά οι κλιματολογικές συνθήκες, αναμένεται μια όψιμη χρονιά που θα επιτρέψει, ειδικά στις πρώιμες ποικιλίες, να έχουν μια αργή και πλήρη ωρίμανση. Αυτή την περίοδο οι αμπελώνες είτε έχουν ολοκληρώσει την καρπόδεση είτε βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους άνθησης. Εάν η καρπόδεση ολοκληρωθεί κανονικά, υπολογίζεται ότι θα είναι μια παραγωγική χρονιά για ολόκληρη τη Β. Ελλάδα. Τόσο παραγωγική που σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστούν και επεμβάσεις για τη μείωση της παραγωγής.
Κτήμα Άλφα - Αμύνταιο
Άγγελος Ιατρίδης, οινοποιός
H όψιμη έναρξη του βλαστικού κύκλου προστάτεψε το αμπέλι από τους παγετούς στο 1ο δεκαήμερο του Απριλίου, οι οποίοι δεν επηρέασαν τον αμπελώνα του Αμύνταιου σε αντίθεση σχεδόν με όλες τις αμπελοοινικές περιοχές της Ευρώπης που σημειώθηκαν σημαντικές ζημίες. Ο Μάιος εμφανίστηκε φέτος σχεδόν άνυδρος και η ελάχιστη βροχόπτωση (8 mm) σε συνάρτηση με τις υψηλές θερμοκρασίες περίπου κατά 0,8oC από τον μέσο όρο, βοήθησαν να ανακτηθεί σε σημαντικό βαθμό η αρχική οψίμηση της χρονιάς. Αντίθετα οι βροχοπτώσεις του Ιουνίου σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες έδωσαν ώθηση στη βλαστική ανάπτυξη. Ο συνδυασμός των παραπάνω φαινομένων αποτελεί υπόστρωμα εμφάνισης ασθενειών και για το λόγο αυτό η προληπτική αποτροπή με στοχευμένες εφαρμογές αυτή την περίοδο στο αμπέλι είναι κρίσιμος παράγοντας φυτοϋγείας. Οι βροχές βέβαια επειδή συνέπεσαν με το στάδιο της ανθοφορίας ίσως επηρεάσουν την ομαλή καρπόδεση.
Κτήμα Κυρ Γιάννη Αμύνταιο Βασίλης Μυλωνάς
Ο χειμώνας ήταν σχετικά ζεστός και βροχερός, με το πρώτο να μην είναι επιθυμητό γιατί τα φυτά δεν «ξεκουράζονται» επαρκώς, ενώ το δεύτερο είναι, αφού με αυτόν τον τρόπο αναπληρώνονται τα υδατικά αποθέματα. Το αποκορύφωμα αυτού του ζεστού καιρού ήρθε στις αρχές Φεβρουαρίου με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, που ξεγέλασαν τα αμπέλια και άρχισαν να δακρύζουν. Στη συνέχεια η θερμοκρασία έπεσε απότομα και συνοδεύτηκε με έντονες χιονοπτώσεις. Οι ψυχρές ημέρες που ακολούθησαν επανέφεραν τα φυτά στον φυσιολογικό για την εποχή ρυθμό τους. Στην περιοχή του Αμυνταίου κάποιοι οφθαλμοί πάγωσαν αλλά η ζημιά ήταν μικρότερη του αναμενόμενου. Η άνοιξη συνέχισε με χαμηλές θερμοκρασίες έχοντας ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη έκπτυξη των οφθαλμών κατά 5-7 ημέρες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Στα τέλη Μαρτίου, όπως και στις αρχές Απριλίου ένα ψυχρό κύμα με χιονοπτώσεις δημιούργησε συνθήκες παγετού, οπότε και δημιούργησε προβλήματα σε αμπελώνες που ήταν κοντά στο στάδιο της έκπτυξης, ευτυχώς λίγα και σε ποικιλίες, όπου αυτό το στάδιο έρχεται πρώιμα. Σε αυτό βοήθησε και η καθυστερημένη έκπτυξη λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Η εκβλάστηση ήταν σχετικά ανομοιόμορφη, λόγω των ασυνήθιστων συνθηκών του χειμώνα και της άνοιξης. Η γονιμότητα των οφθαλμών φαίνεται πως είναι λίγο μεγαλύτερη του συνηθισμένου. Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της άνθησης για τις πρώιμες ποικιλίες στο Αμύνταιο και στο τέλος της άνθησης - καρπόδεση στη Νάουσα. Η διάρκεια της άνθησης στη Νάουσα ήταν μικρή λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών που επικράτησαν τον Μάιο. Η ανομβρία του Μαΐου έχει επηρεάσει τα αμπέλια στο Αμύνταιο με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη. Οι ξηροθερμικές συνθήκες του Μαΐου έχουν ευνοήσει την φυτοϋγεία των αμπελιών, τα οποία δεν έχουν κανένα πρόβλημα με ασθένειες.
Μέχρι στιγμής μπορούμε να πούμε πως είναι μια χρονιά με ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες, που όμως τείνουν να γίνουν κανόνας τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται πως τα πρώτα βλαστικά στάδια (έκπτυξη – άνθηση) έρχονται πιο όψιμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και ο τρύγος θα είναι όψιμος. Αναμένουμε την καρπόδεση, ώστε να είμαστε πιο σίγουροι για τις προβλέψεις μας σε σχέση με την παραγωγή των αμπελώνων.
Κτήμα Κυρ Γιάννη - Νάουσα
Μπάμπης Παρχαρίδης, γεωπόνος
Η άνοιξη φέτος επιφύλαξε δύο εκπλήξεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Έναν ψυχρό Μάρτιο που οδήγησε σε μακρά διάρκεια ολοκλήρωσης της έκπτυξης των οφθαλμών, ενώ οΑπρίλιος με τον Μάιο χαρακτηρίστηκαν από έντονη ξηρασία και μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος ημέρας και νύχτας. Αυτό οδήγησε στην οψίμιση της ανθοφορίας κατά μία εβδομάδα για όλες τις ποικιλίες και βοήθησε στη σύντομη ολοκλήρωση της ανθοφορίας και σε μεγαλύτερη ομοιομορφία σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τέλος, οι καλές κλιματολογικές συνθήκες δείχνουν μειωμένη πίεση στις ασθένειες για τη φετινή χρονιά. Αυτή τη στιγμή, οι γαλλικές ποικιλίες έχουν ολοκληρώσει την ανθοφορία τους, ενώ το Ξινόμαυρο βρίσκεται στο τελείωμα. Όλα τα παραπάνω συντελούν στο να πιθανολογείται ότι ημερολογιακά ο τρύγος θα είναι πολύ κοντά στις περσινές ημερομηνίες.
Zoinos Winery - Ζίτσα
Άγγελος Σιάπκας, γεωπόνος
Η χρονιά στη Ζίτσα ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Ο χειμώνας κύλησε φυσιολογικά, με πολύ καλό εφοδιασμό του εδάφους με νερό, απαραίτητο για την ομαλή εξέλιξη της καλλιέργειας αφού ο αμπελώνας της Ζίτσας είναι ξηρικός. Ο Μάρτιος ήταν ήπιος, χωρίς καιρικές εξάρσεις, το κλάδεμα έγινε απρόσκοπτα σε πολύ καλές καιρικές συνθήκες, ενώ ο Απρίλιος κύλησε επίσης πολύ ομαλά, με κανονικές θερμοκρασίες και μάλλον λίγο υψηλότερες από το κανονικό, με λίγες βροχοπτώσεις προς το τέλος του και το σημαντικότερο για την περιοχή, χωρίς όψιμους παγετούς. Το φούσκωμα των ματιών, η εκβλάστηση και η ανάπτυξη των βλαστών ήταν πολύ καλές και χωρίς προβλήματα. Ο Μάιος ήταν ζεστός με ελάχιστες βροχοπτώσεις και καθόλου χαλαζόπτωση. Οι προγραμματισμένες εργασίες έγιναν στην ώρα τους (φυτοπροστασία, βλαστολογήματα), ο αμπελώνες είναι σε άριστη κατάσταση, ευρωστία και φυτοϋγεία πολύ καλές. Στο τέλος Μαΐου, βρίσκεται στην περίοδο της άνθησης με πολύ καλό ανθικό φορτίο. Ο καιρός εξακολουθεί να είναι καλός και οι προβλέψεις καιρού είναι επίσης καλές και με αυτές τις συνθήκες, εκτός απροόπτου, η φετινή σοδειά προβλέπεται πολύ καλή και με άριστη ποιότητα.
Αγροτικός Οινοποιητικός
Συνεταιρισμός Τυρνάβου - Τύρναβος
Βαγγέλης Σίκαλος,
γενικός διευθυντής
Το βλαστολόγημα και όλες οι υπόλοιπες καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτούνται για να συνέλθει το αμπέλι από έναν αιφνιδιαστικό ανοιξιάτικο παγετό απασχολούν τους αμπελουργούς του Τυρνάβου, με τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό της περιοχής να αναμένει για το 2021 ελάχιστες ποσότητες από τα Μοσχάτα που συνήθως συλλέγει και οινοποιεί το φθινόπωρο. «Μόνο οι όψιμες ποικιλίες Macabeo και Mont-Blanc σώθηκαν κάπως από τον παγετό» εξηγεί ο Βαγγέλης Σίκαλος, γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού. «Φαντασία στο μάτι χρειάζεται τώρα το αμπέλι για να δούμε ποιους βλαστούς θα αφήσουμε με προοπτική την επόμενη χρονιά» αναφέρει ο ίδιος, με τη φετινή παραγωγή να προσμένει στις αποδόσεις των δευτερευόντων οφθαλμών.
Κτήμα Ζαφειράκη - Τύρναβος
Χρήστος Ζαφειράκης, οινοποιός
Χρονιά των δύο άκρων για τον Τύρναβο η φετινή, με τον Χρήστο Ζαφειράκη να βλέπει το 1/3 των στρεμμάτων του να αντιμετωπίζει προβλήματα και μειωμένη παραγωγικότητα από τους ανοιξιάτικους παγετούς. «Μεγαλύτερες απώλειες λόγω παγετού παρατηρούνται σε Μαλαγουζιά, Λιμνιώνα και Μοσχάτο με αναμενόμενη μείωση παραγωγής 40-80%, ενώ καλύτερα συμπεριφέρονται τα Syrah και τα Chardonnay, όπου πάλι όμως η απόδοση ενδέχεται να είναι κατά 10-20% πεσμένη. Συνολικά στα 150 στρέμματα αναμένουμε κατά μέσο όρο μια μείωση του 30%. Πέρα από την ανομβρία, οι πρωτόγνωρες δροσερές θερμοκρασίες του Ιούνη βοηθούν τα πρέμνα να αντέξουν. Παράλληλα δεν φάνηκε φέτος ωίδιο και περονόσπορος, και οι παγίδες είχαν λίγα άτομα ευδεμίδας», αναφέρει ο κ. Ζαφειράκης.
Κτήμα Αβαντίς - Εύβοια
Απόστολος Μούντριχας, οινοποιός
Μια δροσερή άνοιξη και μερικές αναζωογονητικές βροχές τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου δίνουν χρώμα στην παλέτα του Απόστολου Μούντριχα για να σχεδιάσει τον επερχόμενο τρύγο στα κτήματα του Αβαντίς. Η άνθιση στα αμπέλια που φροντίζουν οι άνθρωποι του Κτήματος «ήρθε στην ώρα της», εξηγεί στο Wine Trails ο έμπειρος οινοποιός που προσδοκά ότι με αντίστοιχη συνέπεια θα ωριμάσουν και τα σταφύλια. «Δεν πάμε για πρωίμηση» λέει, ούτε στα αμπέλια της Εύβοιας ούτε σε εκείνα της Σαντορίνης. Τις προηγούμενες ημέρες το ράντισμα με χαλκό και θειάφι γέμισε το πρόγραμμα του κ. Μούντριχα, ο οποίος θέλησε να προλάβει την ανάπτυξη συνθηκών που ευνοούν το ωίδιο και τον περονόσπορο. Πλέον το μεγάλο στοίχημα του καιρού έγκειται στις θερμοκρασίες που θα δώσει το καλοκαίρι. «Αν περάσουμε ένα υπερβολικά ζεστό καλοκαίρι, τα φυτά θα στρεσαριστούν και δεν θα έχουμε καλό περκασμό. Αν όμως εξελιχθούν οι επόμενες εβδομάδες χωρίς σημαντικές εκπλήξεις, πάμε για μια φυσιολογική χρονιά, με καλές ποιότητες και ικανοποιητικές ποσότητες».
Κτήμα Φράγκου - Σπάτα
Αναστασία Φράγκου, οινοποιός
Με 140 στρέμματα ξηρικού αμπελώνα στα Σπάτα Αττικής το Κτήμα Φράγκου κοιτάει με ικανοποίηση τα αμπέλια του καθώς φαίνεται να εξελίσσεται καλά η χρονιά και η παραγωγή να κινείται στα περσινά ικανοποιητικά επίπεδα. «Είναι νωρίς να μιλήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια για τις τελικές αποδόσεις που αναμένεται να συγκομίσουμε αρχές Αυγούστου για Μαλαγουζιά και Ασύρτικό και αρχές Σεπτέμβρη για το Σαββατιανό, αλλά φαίνεται ότι πάει καλά. Σε γενικές γραμμές, τα νεαρότερα πρέμνα μας, 15 ετών, μας δίνουν από 800 έως 900 κιλά το στρέμμα ενώ τα γηραιότερα, 60 ετών, φτάνουν τα 400 κιλά το στρέμμα», αναφέρει η Αναστασία Φράγκου.
Αμπελώνες Παπαϊωάννου - Νεμέα
Γιώργος Παπαιωάννου, οινοποιός
Ιδανικός ο καιρός στη Νεμέα, με εξαίρεση εκείνον τον παγετό του Απρίλη που έγινε σημείο της χρονιάς ιδίως για τις πρώιμες ποικιλίες. «Πολύ καλή η υγιεινή των φυτών και του εδάφους» λέει ο Γιώργος Παπαϊωάννου που περιορίστηκε σε ελάχιστες μέχρι στιγμής επεμβάσεις, μια εξέλιξη ιδιαίτερα ευνοϊκή για την περίπτωση του βιοκαλλιεργητή αμπελουργού. Οι θερμοκρασίες των -6οC τα δύσκολα βράδια του Απρίλη, έπληξαν όμως τα αμπέλια που είχαν «φουσκώσει τα μάτια τους» με αποτέλεσμα να καούν, χωρίς όμως σημαντικές επιπλοκές για το σύνολο της παραγωγής. Την κρίσιμη εποχή του τρύγου, ο κ. Παπαϊωάννου ευελπιστεί ότι ο καιρός θα επαναλάβει τα μοτίβα της τελευταίας τετραετίας, με λίγες ή και καθόλου βροχές από τις 15 Σεπτέμβρη και μετά, αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες που έχει συνηθίσει τα αμπέλια ο Οκτώβρης της Νεμέας.
Οινοποιητική Μονεμβασιάς -
Μονεμβασιά
Γιώργος Τσιμπίδης, οινοποιός
Ο χειμώνας υπήρξε σχετικά κρύος χωρίς όμως ιδιαίτερα έντονα καιρικά φαινόμενα, η άνοιξη σχετικά δροσερή με κάποιες όμως αξιοσημείωτες αυξήσεις θερμοκρασίας και λίγες βροχοπτώσεις (συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα). Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου η θερμοκρασία ξεκίνησε υψηλή αλλά εν τέλει κρατήθηκε σε μέτρια/δροσερά για την εποχή επίπεδα και μάλιστα είχαμε και μερικές βροχοπτώσεις (σπάνιο για την εποχή).
Οι αμπελώνες μας είναι βιολογικοί και οι επεμβάσεις που κάνουμε κατά τη διάρκεια του έτους είναι περιορισμένες. Κυρίως άρδευση, κλάδεμα αρχές Μαρτίου και φυτοπροστασία με χαλκό και θειάφι. Αναμένουμε ελαφρώς καλύτερες αποδόσεις από πέρσι και πρώιμη (στα δεδομένα της προπερσινης χρονιάς) παραγωγή.
Οινοποιείο Βενετσάνου - Σαντορίνη
Χρήστος Κανελλακόπουλος, οινολόγος
Μετά την περυσινή χρονιά όπου συνέπεσαν στη Σαντορίνη τα αποτελέσματα της πανδημίας μαζί με μια από τις πιο αποδοτικές χρόνιες του αμπελώνα, η κατάσταση στα οινοποιεία είναι εξαιρετικά σύνθετη, μιας και υπάρχουν αποθέματα οίνου ενώ μπροστά πλησιάζει ο τρύγος του 2021. Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από την επιστροφή σε καταστάσεις ανομβρίας (πολύ λίγες οι βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα) μετά από δύο χρόνιες με καλές και επαρκείς βροχές που οδήγησαν σε μια ανακούφιση τα αμπέλια και είχαν σαν αποτέλεσμα τον περυσινό αποδοτικό (για τα δεδομένα του νησιού) τρύγο. Η φετινή χρονιά παραγωγικά φαίνεται να κυμανθεί στα περυσινά επίπεδα αν και μπροστά μας έχουμε ακόμα δύο κρίσιμους μήνες (αρκεί ένας καύσωνας να αλλάξει τα δεδομένα όπως το 2018). Η πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών προχωρά ομαλά με χρόνους πιθανόν ελαφρά πιοόψιμους λόγω του φορτίου των πρέμνων σε σχέση και με την ξηρασία.
Vassaltis - Σαντορίνη
Ηλίας Ρουσσάκης, οινολόγος
Ο τρύγος του 2021 προμηνύεται παραγωγικός και αρκετά ποιοτικός σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Η έκπτυξη των οφθαλμών έγινε αρκετά όψιμα. Ο χειμώνας και η άνοιξη ήταν πολύ ξηροί με αποτέλεσμα να αναμένεται αρκετά έντονο υδατικό στρες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Παρά τους χιονάδες και το χαλάζι του Μαρτίου η παραγωγή φαίνεται να κυμαίνεται κοντά στα επίπεδα του 2020 ενώ οι ξηροθερμικές συνθήκες και η απουσία έντονων φαινομένων τον Απρίλιο και το Μάιο δεν ευνόησαν τις μυκητολογικές ασθένειες και τις απώλειες παραγωγής. Αν δεν επικρατήσουν καύσωνες ως τα μέσα Ιουλίου, μπορούμε να μιλάμε για μια ιδιαιτέρως ποιοτική χρονιά.
Οινοποιείο Χατζηδάκη - Σαντορίνη
Στέλλα Παπαδημητρίου, Επικεφαλής Οινολόγος
Μαριέττα Σαμαρά, Οινολογος
Ανδρέας Ρούσσος, Γεωπόνος
Αν και είναι πολύ νωρίς για να προβούμε σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις σχετικά με την παραγωγή του νησιού, φαινομενικά, θεωρούμε πως θα κινηθεί στα ίδια ή σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από εκείνα του 2020. Οι λίγες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου δεν επηρέασαν τα φυτά τα οποία αναπτύσσονται φυσιολογικά. Έντονη χαλαζόπτωση στην αρχή της άνοιξης προκάλεσε ελαφριές βλάβες σε ορισμένα φυτά. Αναφορικά με την έκπτυξη, δεν παρουσιάζει ομοιομορφία ,ομοίως και η ωρίμανση. Ο βαθμός αυτής της ανομοιομορφίας είναι συνηθισμένος στη Σαντορίνη και δεν είναι τέτοιος που θα επηρεάσει την ποιότητα. Μέχρι στιγμής το σταφύλι δείχνει να έχει την επιθυμητή συμπύκνωση, αλλά είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα.
Οινοποιείο Αφιανέ - Ικαρία
Κωνσταντίνος Αφιανές
Ίσως η πιο ξηρή χρονιά της δεκαετίας, αστείρευτα πηγάδια κατάφεραν να στεγνώσουν φέτος, πολύ χαμηλές υγρασίες στα μεγάλα υψόμετρα του νησιού, όπου συνήθως τη νύκτα φτάναμε και το 90% με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, φέτος σπανίως ξεπερνάμε τα 80% υγρασία με αρκετά ήπιες νύκτες. Στα 600 μ. υψόμετρο αυτά κυρίως για το Φωκιανό.
Στα 400 μ. όπου βρίσκεται και το περισσότερο παραγωγικό Μπεγλέρι έχοντας πολύ ζεστές ημέρες και ήπιες νύκτες, με ένα θειάφωμα, μερικό ωίδιο και με μηδενικό ζεόλιθο, καθόλου περονόσπορος. Αναμένουμε γενικώς πολύ καθαρό καρπό σε όλα τα υψόμετρα, με πρώιμους τρύγους γύρω στις 5 Αυγούστου όπου για το Φωκιανό, θα είναι ευνοικότερα τα ελαφράς ωρίμανσης κρασιά (ερυθρωπός, light red) και για το Μπεγλέρι από τις 20 Αυγούστου και έπειτα του μηνός με εξαιρετικές προοπτικές και για την αφρώδη και ξηρή του έκφανση.
Ένωση Ηρακλείου - Ηράκλειο
Ιωάννης Μασαούτης, οινολόγος
Η φετινή σεζόν με βάση τις τρέχουσες κλιματολογικές συνθήκες, θα είναι αρκετά καλή. Συγκεκριμένα οι ήπιες θερμοκρασίες του χειμώνα, η άνοιξη και το δροσερό καλοκαίρι ευνόησαν την ομοιόμορφη άνθιση και καρπόδεση των αμπελιών. Οι παραγωγοί δεν συνάντησαν ιδιαίτερα προβλήματα με την αντιμετώπιση των μυκητολογικών (περονόσπορος, ωίδιο) και εντομολογικών (ευδεμίδα) ασθενειών. Οι μετρήσεις του σακχαρικού τίτλου και της οξύτητας στο εργαστήριο, δείχνουν μια φυσιολογική ωρίμανση-περκασμό. Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο γεγονός ότι θα έχουμε μια άριστη αμπελοκομική περίοδο και παραγωγή ποιοτικών σταφυλιών και κρασιών.
Oινοποιείο Διαμαντάκη - Ηράκλειο
Ζαχαρίας Διαμαντάκης, οινοποιός
«Η παραγωγή των αμπελιών χαρακτηρίζεται αρκετά αυξημένη για κάποιες ποικιλίες με αποτέλεσμα ορισμένοι παραγωγοί να επιλέγουν τον πράσινο τρύγο για τη σωστή διαχείρισή της. Μέχρι και τα μέσα Ιουνίου οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν στο να μην υπάρχει έξαρση σε κάποια ασθένεια των αμπελιών και όλα να κυλούν μέχρι στιγμής ομαλά. Όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα πάμε σε ένα τρύγο κατά τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα σε σχέση με την περυσινή χρονιά»Ολόκληρο το αφιέρωμα διθέσιμο εδώ.