«Το καλύτερο τσίπουρο το βγάζει ο νοικοκύρης άνθρωπος, γιατί αυτός θα δώσει την ποιότητα ό,τι και να πάει στραβά» σηµειώνει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του «Τσιπουρο & Τσικουδιά» ο Νίκος Μανούδης, συνταξιούχος χηµικός και πρώην διευθυντής στο παράρτηµα του Γενικού Χηµείου του Κράτους της Βέροιας. Ο κ. Μανούδης βρέθηκε στο κέντρο µιας περιοχής µε έντονη δραστηριότητα στο θέµα της παραγωγής τσίπουρου που εκτείνεται από τον Τύρναβο µέχρι τα σύνορα και όπως ο ίδιος σηµειωνει «στα πολλά χρόνια υπηρεσίας είχαµε την τύχη να δούµε άµβυκες και άµβυκες και να συνοµιλήσουµε µε δεκάδες παραγωγούς. Όλοι λίγο έως πολύ ξέρουν το σωστό αλλά µόνο οι νοικοκυραίοι το εφαρµόζουν»
Ολα αυτά αποκτούν µια ιδιαίτερη σηµασία µεσούσης της αποστακτικής περιόδου, η οποία ξεκίνησε στις 8 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 7 ∆εκεµβρίου. Τα ρακοκάζανα έχουν πάρει φωτιά µόνο που οι διήµεροι παραγωγοί του «εθνικού αποστάγµατος», όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Μανούδης, βρίσκονται σε µεγάλη αναστάτωση ενόψει της τρέχουσας και της επόµενης αποστακτικής περιόδου καθώς υπάρχει σαφής αδυναµία άµεσης συµµόρφωσης µε την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου που ζητά αύξηση του µειωµένου ΕΦΚ για τσίπουρο και τσικουδιά. Μάλιστα αναφέρεται ότι υπουργείο Οικονοµικών έχει αποστείλει επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση µε την οποία ζητά χορήγηση προθεσµίας για τη συµµόρφωση της ελληνικής νοµοθεσίας µέχρι το πέρας της επόµενης αποσταγµατικής περιόδου, δηλαδή ως 31 Αυγούστου 2021.
Σε ένα ρευστό περιβάλλον, που δεν προσφέρει εγγυήσεις για τη συνέχιση αυτής παραδοσιακής εγχώριας δραστηριότητας, η εξασφάλιση της ποιότητας του παραγόµενου στα καζάνια προϊόντος αποτελεί αναγκαιότητα...
Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στο περιοδικό Αγρόκτημα, που θα κυκλοφορήσει με την Agrenda το Σάββατο 26 Οκτωβρίου.