«T ην τελευταία δεκαετία, το πρόβληµα στην ελληνική αγορά παραµένει η µη επαναληψιµότητα στην αγορά του προϊόντος από τον καταναλωτή, λόγω της άγνοιάς του ως προς τη σωστή χρήση του, κυρίως στη µαγειρική. Έτσι ο Συνεταιρισµός εστιάζει, τα τελευταία χρόνια, στην ενηµέρωση των καταναλωτών µέσα από µέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη χρήση και τη δοσολογία του κρόκου που χρειάζεται ώστε να αναδειχθεί ένα πιάτο χωρίς να αλλοιωθούν οι γεύσεις του» ανέφερε ο Νίκος Πατσιούρας, πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισµού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, σε εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου, συµπληρώνοντας ότι «σκοπός δεν είναι µόνο η αγορά του προϊόντος. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουµε τη χρήση και να γνωρίζουµε την ποσότητα που χρειάζεται σε κάθε πιάτο».
Ο Κρόκος Κοζάνης ΠΟΠ (saffron), ή αλλιώς ο «Κόκκινος Χρυσός», όπως ονοµάζεται από τον Συνεταιρισµό, αποτελεί θησαυρό της ελληνικής υπαίθρου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο γνωστός στο ελληνικό και το διεθνές κοινό. Στα πλαίσια της εκδήλωσης που πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράµµατος Red Gold για την προώθηση και την αύξηση της αναγνωρισιµότητάς του, µετά από δύο αντίστοιχες στο Μιλάνο τον Μάιο και στο Τορίνο τον Σεπτέµβριο, ο Συνεταιρισµός παρουσίασε τον Κρόκο Κοζάνης ΠΟΠ µέσα από οµιλίες εκπρόσωπων του, αποκαλύπτοντας τις µελλοντικές κινήσεις για διεθνές άνοιγµα.
Πολλά βραβεία και διακρίσεις
Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Πατσιούρα και τη διευθύντρια Ελένη Καλύβα, ο Κρόκος Κοζάνης καλλιεργείται από το 1998 σύµφωνα µε τα πρότυπα της οικολογικής καλλιέργειας, ενώ ο Συνεταιρισµός έχει αποκτήσει σύστηµα διασφάλισης ποιότητας 9001 από το 1997 και πιστοποιητικά ποιότητας BRC, FDA, Bioswiss, Kosher για το προϊόν. Έχει δεχτεί επίσης πολλά βραβεία και διακρίσεις ως µοναδικό προϊόν της περιοχής, ενώ σε συνεργασία µε την εταιρεία Κορρές, ίδρυσε το 2007 την εταιρεία προϊόντων Κρόκου Κοζάνης για την καλύτερη διακίνηση και την παραγωγή ροφηµάτων. Ο Συνεταιρισµός έχει επίσης υλοποιήσει µια σειρά ευρωπαϊκών προγραµµάτων για την καλύτερη προώθηση.
Φαρµακευτική δράση
Σε συνεργασία µε το Γεωπονικό Αθηνών, το ΑΠΘ και τα Πανεπιστήµια Θεσσαλίας και Πατρών έχει ολοκληρωθεί µια σειρά ερευνητικών προγραµµάτων για την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων του κρόκου και της ποιότητάς του, εκπαιδεύοντας µε σεµινάρια τους κροκοπαραγωγούς. Έχει αποδειχτεί µε επιστηµονικές µελέτες ευρωπαϊκών και διεθνών πανεπιστηµίων η ανωτερότητα της ποιότητάς του, καθώς και οι αντιοξειδωτικές, αγχολυτικές ιδιότητες και η συµβολή του στη βελτίωση της µνήµης, της µάθησης και στην πνευµατική διαύγεια. Μελέτες πραγµατοποιούνται το τελευταίο διάστηµα γύρω από την πιθανή θετική επίδραση σε νόσους όπως η άνοια, το Alzheimer, η σχιζοφρένεια και ο καρκίνος.