BACK TO
TOP

Ζωϊκό Κεφάλαιο

Pig_farm_Vampula_9

Επίσημη έρευνα για τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος και των σχετικών υποπροϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Κίνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα 17 Ιουνίου το Πεκίνο. Η κίνηση έρχεται ως απάντηση στους δασμούς επί των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν.

katsikia_1507

Σε σχετική εγκύκλιο, που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουνίου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε τη «Λήψη μέτρων λόγω επιβεβαίωσης εστίας Αφθώδους Πυρετού στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη χώρα μας».

Cover4

Με την πρόβλεψη ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει σχεδόν τα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, η ανάγκη για αύξηση της παραγωγής ζωικής πρωτεΐνης κατά 20% μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες είναι επιτακτική.

shutterstock_1010018236

Σε δημόσια διαβούλευση έως την 31η Αυγούστου τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η τρέχουσα κατάσταση των ιχθυοαποθεμάτων στη Μεσόγειο, στον Εύξεινο Πόντο και τον Βορειοανατολικό Ατλαντικό, καθώς και η κατεύθυνση των αλιευτικών δυνατοτήτων για το 2025.

Beef-industry-emissions-can-be-reduced-substantially-claim-researchers

Tο πρώτο της πρόγραμμα πιστοποίησης για βόειο κρέας που δεν συνδέεται με την καταστροφή των δασών παρουσίασε η Αργεντινή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, ενόψει του νέου κανονισμού της ΕΕ που αποσκοπεί να βάλει φρένο στην αποψίλωση των δασών με απαγορεύσεις στις εισαγωγές.

ellada-akrivoteres-zwotrofes-eyrwph-696x461

Οι προοπτικές για την παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών στην ΕΕ το 2024 παρουσιάζουν μια μικτή εικόνα, που αντανακλά τις ποικίλες τάσεις στους τομείς της κτηνοτροφίας και επηρεάζεται από οικονομικούς, ρυθμιστικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

wild-pig-web-new

Το 2023, 14 κράτη μέλη επλήγησαν από την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF), γεγονός που προκάλεσε πενταπλάσια αύξηση των κρουσμάτων σε οικόσιτους χοίρους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δηλώνουν τα κύρια ευρήματα της τελευταίας ετήσιας επιδημιολογικής έκθεσης που δημοσίευσε η EFSA.

z11

Μπροστά στην Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά που δείχνουν ότι παράχθηκαν 160 εκατ. τόνοι νωπό γάλα στην ΕΕ το 2022, με την πλειοψηφία αυτής της ποσότητας να παραδίδεται στα γαλακτοκομεία. Να σημειωθεί, ότι 59,2 εκατομμύρια τόνοι πλήρους γάλακτος γίνονται τυρί.

pigs-on-farm

Σε τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 5.1.2 «Επενδύσεις πρόληψης και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από μεταδοτικές ασθένειες και φυσικές καταστροφές» του Μέτρου 5 «Αποκατάσταση του δυναμικού γεωργικής παραγωγής που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα και ανάληψη καταλλήλων προληπτικών δράσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020», προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

ktinotrofia-agelades-zoa-zootrofes-696x383

Τις τελευταίες προβλέψεις της σχετικά με την παραγωγή, το εμπόριο και την εγχώρια χρήση ευρέος φάσματος πηγών πρωτεϊνών ζωοτροφών, δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, παρουσίασε μελέτη για τις ευκαιρίες και τους περιορισμούς στη διαφοροποίηση των πηγών πρωτεΐνης με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές, την ενίσχυση της βιωσιμότητας καθώς και της στρατηγικής αυτονομίας του ευρωπαϊκού συστήματος τροφίμων.

era-net-susan-2-696x494

Πέντε βασικές φιλοδοξίες προκειμένου η Ευρώπη να διατηρήσει την κορυφαία παγκοσμίως φήμη της για τη βιώσιμη κτηνοτροφία εκφράζουν οι ενώσεις εταίρων της European Livestock Voice σε μανιφέστο που εξέδωσαν στις 23 Μαΐου.

lipansi

Ο τομέας των γεωργικών μηχανημάτων καλωσορίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρήση αζώτου από την επεξεργασία κοπριάς, σε αντικατάσταση των λιπασμάτων, γνωστή και ως RENURE, επισημαίνοντας τη συμβολή της στην επισιτιστική ασφάλεια και την αυτονομία της ΕΕ.

VIER_PFOTEN_2016-11-16_028__1_-1843x1275

Το 2023, 14 κράτη μέλη επλήγησαν από την αφρικανική πανώλη των χοίρων, γεγονός που προκάλεσε πενταπλάσια αύξηση των κρουσμάτων σε οικόσιτους χοίρους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της τελευταίας ετήσιας επιδημιολογικής έκθεσης που δημοσίευσε στις 16 Μαΐου η EFSA.

griph-pthnwn-galaktokomika-proionta

Το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών σε αμερικανικά βοοειδή γαλακτοπαραγωγής δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, με εννέα πολιτείες να αναφέρουν κρούσματα σε αγελάδες. Παρόλο που ο ιός συνήθως δεν μεταπηδά από τις αγελάδες στον άνθρωπο, ένας εργάτης σε φάρμα στο Τέξας βρέθηκε θετικός στη γρίπη των πτηνών τον Απρίλιο.

cows-in-a-milking-parlor

Μετά από μια δεκαετία συνεχούς ανάπτυξης, η παραγωγή γάλακτος στη βορειοδυτική Ευρώπη πρόκειται να μειωθεί διαρθρωτικά, επηρεάζοντας τη λειτουργική και οικονομική απόδοση των γαλακτοκομικών εταιρειών. Ωστόσο, αν η μείωση του όγκου του γάλακτος είναι σταδιακή, οι εταιρείες μπορούν να προσαρμοστούν, επικεντρώνοντας την παραγωγή τους σε πρωτεϊνικά συστατικά, τυριά και επώνυμα καταναλωτικά προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

monadaektrofhs

Παγκοσμίως, οι εταιρείες τροφίμων αναγνωρίζουν τη σημασία της καλής μεταχείρισης των ζώων, αλλά η υλοποίηση παραμένει πρόκληση, όπως διαπιστώνει νέα έκθεση του Business Benchmark on Farm Animal Welfare (BBFAW).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ