Εστίες ευλογιάς μικρών μηρυκαστικών καταγράφηκαν από τον Βουλγαρικό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων (BFSA) στην πόλη Χάσκοβο, της Βουλγαρίας. Η γείτονα χ...
Εστίες ευλογιάς μικρών μηρυκαστικών καταγράφηκαν από τον Βουλγαρικό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων (BFSA) στην πόλη Χάσκοβο, της Βουλγαρίας. Η γείτονα χ...
Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Βόλος
Συνάντηση του Υπουργού ΑΑΤ κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα με αντιπροσωπεία της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών
Απειλή για τη κτηνοτροφία της Λέσβου αποτελεί η ευλογιά των αιγοπροβάτων, αφού η περιφέρεια δεν παρέχει καμία υποστήριξη, αναγκάζοντας τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμωτιάς να αυτοχρηματοδοτούνται για να διασφαλίσουν την υγιεινή των κοπαδιών τους.
Ο ενδεχόμενος εμβολιασμός της ευλογιάς, αν και αναγκαίος για την αναχαίτιση της επιζωοτίας, θα επηρεάσει αρνητικά την αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος, λόγω του χρόνου αναμονής που χρειάζεται πριν τη διάθεση των ζωικών προϊόντων.
Μετά τη λήψη των απαραίτητων μέτρων περιορισμού, η εκτροφή στην περιοχή της Κατοχής Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται υπό επιτήρηση όπως ορίζεται στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης των κτηνιατρικών αρχών.
Παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ιός της ευλογιάς προβάτων συνεχίζει να μεταδίδεται, με νέο κρούσμα ευλογιάς των προβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα με 600 αιγοπρόβατα στον Πτελεό Μαγνησίας.
Μια σειρά από ελλιπείς κυβερνητικές πολιτικές θίγει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (ΠΚΣ), καθώς οι επιζωοτίες που θερίζουν τα κοπάδια αιγοπροβάτωνέχουν προκαλέσει σοβαρή μείωση του ζωικού κεφαλαίου, επιδεινώνοντας την ήδη ευάλωτη κατάσταση της κτηνοτροφίας.
Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε εκ νέου τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας, ύστερα από την εξάπλωση των κρουσμάτων αφενός της ευλογιάς των προβάτων στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας αφετέρου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με στόχο τον περιορισμό και την εκρίζωση της νόσου. Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκαν νέα μέτρα μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή.
Δύσκολοι ήταν οι τελευταίοι δεκατέσσερις μήνες για την ελληνική κτηνοτροφία καθώς σύμφωνα με κάποιους πρώτους υπολογισμούς των κτηνιατρικών αρχών, έχουν χαθεί περί τα 158.000 αιγοπρόβατα. Εξ αυτών τα περίπου 90.000 στις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου 2023, τα 38.056 από την πανώλη και άνω των 30.000 προβάτων από την ευλογιά των αιγοπροβάτων.
Για καταστροφή και απειλή επιβίωσης κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι της Κορινθίας, στις περιοχές Φενεού και Στυμφαλίας, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην περιφέρεια της Πελοποννήσου μετά τα κρούσματα πανώλης και ευλογιάς, τις καραντίνες και τις υποχρεωτικές σφαγές των παραγωγικών ζώων.
Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την Παρασεκευή 8/11 θα κληθεί να επαναξιολογήσει τα νέα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει για τον υπολογισμό πληρωμής προκαταβολής, για ενταγμένους στην βιολογική κτηνοτροφία
Από σήμερα ξεκινά η τμηματική μεταφορά των προβάτων - Νέο κρούσμα στον Δήμο Ν. Πηλίου
Έρευνες για παραβίαση μέτρων πρόληψης των ασθενειών καθώς και για χώρους υγειονομικής ταφής από Δήμους.
Στις υγειονομικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες της Μαγνησίας έχει σημάνει νέος συναγερμός μετά τον εντοπισμό ακόμη ενός κρούσματος ευλογιάς σε κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή του Διμηνίου, κοντά στον οικισμό του Σωρού.
Σύσσωμος ο κτηνοτροφικός κόσμος μέσω του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) ζητάει την άμεση συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, με αίτημα αιχμής τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων κατά της ευλογιάς.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας ενημέρωσαν τις αντίστοιχες ελληνικές του του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για κρούσμα γρίπης των πουλερικών (Η5Ν1). Η μέχρι στιγμής κλινική εικόνα στις ελληνικές πτηνοτροφικές εκτροφές δεν εμπνέει ανησυχία. Δεδομένων, όμως, των εμπορικών ροών της γείτονος χώρας με την Ελλάδα, οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες τέθηκαν αμέσως σε επιφυλακή.
Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει στην Ευρώπη μια ασθένεια, γνωστή ως «νόσος της μπλε γλώσσας» -στην Ελλάδα γνωστή ως καταρροϊκός πυρετός- που ξέσπασε αρχικά τον Αύγουστο 2024 και προσβάλλει πρόβατα, κατσίκες, βοοειδή και αγελάδες. Πρώτα, ο ιός εμφανίστηκε στο Βέλγιο και στη συνέχεια εξαπλώθηκε ταχύτατα, ιδιαίτερα μεταξύ των προβάτων, σπέρνοντας τον θάνατο σε πολλά ομοειδή.
Την έντονη δυσαρέσκειά τους για την αδικαιολόγητη αδράνεια που παρατηρείται από την Πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές στην αντιμετώπιση των πρόσφατων κρίσεων ζωονόσων που πλήττουν τον κτηνοτροφικό κλάδο, εκφράζουν μέσω ανακοίνωση τους οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας.