Οι πληροφορίες θέλουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εξετάζει μια «προσαρμογή» της ισπανικής λύσης στα ελληνικά δεδομένα, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να ενισχυθούν αμνοερίφια 3 μηνών με 20 ευρώ το ζώο.
Στην περίπτωση των Ισπανών η ενίσχυση ήταν για αμνοερίφια μικρότερα των 4 μηνών και η ενίσχυση έφτανε τα 30 ευρώ το ζώο. Επίσης στην Ισπανία μπορούσαν να επιδοτηθούν μέχρι 70 αρνιά και κατσίκια και η ενίσχυση να φθάνει μέχρι 2.100 ευρώ για κάθε παραγωγό.
Να αναφερθεί πάντως ότι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειρισθεί μέχρι σήμερα το θέμα η κυβέρνηση.
Σημειωτέον ότι η δημοσίευση, από το Agronews, της φόρμουλας στην οποία είχε καταλήξει το απόγευμα της Δευτέρας, 18 Μαίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους παραδοσιακούς ποιμένες παραγωγούς αμνοεριφίων.
Η επιλογή προέβλεπε, 4 ευρώ για κάθε δηλωµένη και επιλέξιµη (για συνδεδεµένη ενίσχυση) θηλυκή προβατίνα ή αίγα. Τουτέστιν για 5,8 εκατοµµύρια γιδοπρόβατα θα µοιράζονταν 23,2 εκατ. ευρώ ενίσχυση. Η απόλυτη αδικία! Η µεγάλη αναδίπλωση που «βαφτίζει» τα αρνιά προβατίνες και αντί για το κατσικίσιο κρέας αποζηµίωνε το γίδινο γάλα, τείνει να εκθέσει ανεπανόρθωτα την πολιτική ηγεσία της πλατείας Βάθη, καθώς συνιστά πρωτοφανή κοροϊδία για τους θεµατοφύλακες της παραδοσιακής κτηνοτροφίας.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδοµάδας φαίνεται να γίνονται δεύτερες σκέψεις στον 6ο όροφο της Αχαρνών 2, µετά και τον καταιγισµό των αντιδράσεων που εισέπραξε και ο ίδιος ο υπουργός Μάκης Βορίδης. Την ίδια στιγµή η υπόθεση µοιάζει να παίρνει και χαρακτηριστικά πολιτικής βεντέτας, µε το υπουργείο να εγκαλεί τον πρώην γενικό γραµµατέα Χαράλαµπο Κασίµη για τις προτάσεις που διατύπωσε µε ανάρτησή του στο Facebook, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει τρόπος να αποζηµιωθούν οι πραγµατικά πληγέντες.
Πρόβατα αντί αρνιά επέλεξε ο Βορίδης
Με βάση πάντως τα «λόγια της ∆ευτέρας» την ειδική ενίσχυση λόγω κορωνοϊού πρόκειται να πάρουν όλοι όσοι δικαιούνται συνδεδεµένη ενίσχυση. Αυτό αδικεί κατάφορα τους παραδοσιακούς παραγωγούς αµνοεριφίων. Οι πληροφορίες θέλουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να κρύβεται πίσω από τη «δυσκολία», όπως τονίζεται αρµοδίως, να περάσει στις Βρυξέλλες το αίτηµα για άµεση ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων που είχαν σοβαρή εισοδηµατική απώλεια, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν στη φετινή πασχαλινή αγορά. Είναι προφανές οι συνήθεις άτυποι σύµβουλοι, πέρασαν για µια ακόµη φορά στην πολιτική ηγεσία.
Το δεύτερο σηµαντικό ζήτηµα, που δεν µπορεί να περάσει απαρατήρητο, έχει να κάνει µε το συνολικό ύψος της ενίσχυσης. ∆εν µπορεί 37.500 αιγοπροβατοτρόφοι να µοιράζονται 23,2 εκατ. ευρώ (5,8 εκατ. ζώα x 4 ευρώ το κεφάλι), όταν λιγότεροι από 375 ανθοκαλλιεργητές µοιράζονται 10.130.000 ευρώ. Σηµειωτέον ότι για τους τελευταίους η απόφαση πέρασε και σε ΦΕΚ.
Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, ο αριθµός του ζωικού κεφαλαίου αποτελεί κριτήριο για το δικαίωµα ενίσχυσης, αφού ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να έχει δηλωµένα περισσότερα από 20 ζώα, κατσίκες ή προβατίνες και να παραδίδει ετησίως 100 κιλά ανά ζώο. Το τελευταίο -αν τελικά ισχύσει- αδικεί κατάφορα τους µικρούς παραδοσιακούς παραγωγούς και ιδιαίτερα των µικρών νησιών οι οποίοι, ενώ δεν καλύπτουν το όριο των 100 κιλών ετήσιας παραγωγής ανά ζώο µε βάση τις καταγεγραµµένες παραδόσεις, έχουν και διαθέτουν κάθε χρόνο στην αγορά αρνιά ή κατσίκια και µάλιστα µε κρέας εξαιρετικής ποιότητας.
Διαβάστε επίσης: Για εξοφλημένα τιμολόγια στα Σχέδια Βελτίωσης οι αιτήσεις πληρωμών από τον ερχόμενο Ιούλιο
Το υπουργείο επέλεξε να κινηθεί για µια ακόµη φορά µε µπούσουλα τους παραγωγούς που εισπράττουν συνδεδεµένη ενίσχυση και µε βάση τα ζώα που αυτοί δηλώνουν. Το ξέρουν όµως και οι πέτρες ότι έτσι δεν ενισχύονται οι παραγωγοί που εκτρέφουν αµνοερίφια, δηλαδή όσοι παράγουν κρέας, αλλά οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται κατά κύριο λόγο για την παραγωγή γάλακτος, εκτρέφοντας κατά βάση ξένες φυλές.
Αντιδρούν για τα 4 ευρώ κοροϊδία οι θεµατοφύλακες της κτηνοτροφίας
Οι λίγες οργανώσεις των κτηνοτρόφων που διατηρούν µια πραγµατική επαφή µε τον κόσµο της παραγωγής καταγγέλλουν την ανευθυνότητα µε την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου χειρίζεται τα θέµατα και τον ύποπτο ρόλο των αφανών συµβούλων που έχουν κατασκηνώσει και µ’ αυτή την κυβέρνηση στους διαδρόµους του στρατηγείου της πλατείας Βάθη. Σηµειωτέον ότι οι πληροφορίες της Agrenda αναφορικά µε το πρόκριµα της ∆ευτέρας προέρχονται από µέλος της πολιτικής ηγεσίας και δεν επιδέχονται αµφισβήτηση. Σύσσωµοι οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν την ελπίδα ότι έστω και την τελευταία στιγµή, ο υπουργός Μάκης Βορίδης θα πάρει πίσω την «επιπόλαια επιλογή» που του ετοίµασαν οι κάτω όροφοι και θα επανεξετάσει το όλο ζήτηµα πριν αυτό φθάσει στο Μέγαρο Μαξίµου.
Σηµειωτέον ότι έγκυροι αναλυτές των κοινοτικών κανόνων καταρρίπτουν το επιχείρηµα της πολιτικής ηγεσίας περί µη δυνατότητας οικονοµικής ενίσχυσης των παραγωγών κρέατος αµνοεριφίων και γι’ αυτό επελέγη δήθεν η οδός της αποζηµίωσης των παραγωγών γάλακτος. Αν αυτό δεν συνιστά συνειδητή επιλογή, πρόκειται για µία ακόµα πλάνη, στην οποία έχει περιπέσει η πολιτική ηγεσία, εξαιτίας κακών συµβούλων.
Η ανάρτηση Κασίµη και η πολιτική βεντέτα
Μια τέτοια επιχειρηµατολογία ήρθε περί τα τέλη της εβδοµάδας από τον πρώην γενικό γραµµατέα του υπουργείου, Χαράλαµπο Κασίµη, ο οποίος αντικρούει την αιτίαση της ηγεσίας ότι η αποζηµίωση των παραγωγών κρέατος αµνοεριφίων «δεν περνούσε» στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, «µετά τα µέτρα για τον κορωνοϊό το κοινοτικό πλαίσιο έχει χαλαρώσει και καθιστά εφικτή, χωρίς πολλές διατυπώσεις, µια τέτοια ενίσχυση και θα µπορούσε να περάσει απευθείας από τις ήσσονος σηµασίας ενισχύσεις (de minimis) και να µην χρειάζεται καµιά απολύτως έγκριση, σ’ αυτή τη φάση, από τις Βρυξέλλες». Ο κ. Κασίµης, καταθέτει και τη δυνατότητα για αύξηση των de minimis από 20.000 σε 25.000 ευρώ ανά εκµετάλλευση που έχει η χώρα και θα µπορούσε να της δώσει µεγαλύτερη ευελιξία στη διάθεση ενισχύσεων από εθνικούς πόρους, αποφεύγοντας περιπλοκές.
Ένα 24ωρο µετά, το υπουργείο, συνιστά στον κ. Κασίµη «Κρείττον του λαλείν το σιγάν»
Σε ό,τι αφορά την κατά παρέκκλιση αύξηση της de minimis ενίσχυσης από 20.000 σε 25.000 ανά εκµετάλλευση, αναφέρει το υπουργείο, όπως δίνει τη δυνατότητα ο τροποποιηµένος Κανονισµός (ΕΕ) 2019/316 της 21ης Φεβρουαρίου 2019 (άρθρο 3, παρ.3α), που σωρευτικά αυξάνει σε 161.126.450 εκατ., το ποσό των de minimis ενισχύσεων από το σηµερινό των 134.272.042 εκατ., ο κ. καθηγητής είτε δεν έχει ενηµερωθεί σωστά είτε, ακόµα χειρότερα, αποκρύπτει σκοπίµως να αναφέρει ότι για την αύξηση κατά περίπου 27 εκατοµµύρια ευρώ του µηχανισµού ενισχύσεων ήσσονος σηµασίας απαιτείται να τεθεί σε εφαρµογή το Εθνικό Μητρώο Κρατικών Ενισχύσεων, ήτοι η συγκρότηση ψηφιακής βάσης δεδοµένων για την οποία το 2019, όταν και τροποποιήθηκε ο Κανονισµός, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπραξε το παραµικρό.
Άδικη και παράλογη η λύση, λένε οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ
Θέση επί του θέµατος παίρνουν µε ανακοίνωσή τους και οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, απορρίπτοντας τη γενικευµένη λύση ως άδικη, χωρίς να στηρίζεται σε λογική τεκµηρίωση. Μάλιστα προτείνουν δύο τρόπους για να υπολογισθεί η ενίσχυση των κτηνοτρόφων, πρώτον για τα σφάγια κατά κεφαλή µε ένα ποσό που θα είναι το πηλίκο της διαίρεσης του γενικού ποσού της ζηµιάς, µε τον αριθµό των σφαγίων που αυτή έχει υπολογιστεί. Ένας άλλος τρόπος είναι να ενισχυθούν κατά κεφαλή τα θηλυκά αιγοπρόβατα (µάνες) όσων κτηνοτρόφων είχαν σφάγια την περίοδο αναφοράς, µε ένα ποσό που θα είναι το πηλίκο της διαίρεσης του γενικού ποσού της ζηµιάς, µε τον αριθµό των θηλυκών αιγοπροβάτων των εκµεταλλεύσεων που είχαν σφάγια την περίοδο αναφοράς.
25-05-2020 23:39Γιάννης δρακ
Να των βγάλει από το υπουργείο των άσχετο κρίμα κύριε προθυπουργε
Απάντηση25-05-2020 20:59ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΔΗΣ
Δικηγόρος για υπουργός αγροτικής ανάπτυξης. Ολόκληρη Νέα Δημοκρατία δεν βρήκαν πρόσωπα ικανά και σχετικά με την αγροτική παραγωγή και φυσικά την κτηνοτροφία; Ο υπουργός να περιμένει τις προτάσεις και να μην έχει μία δική του; Εάν τα ποσά είναι πραγματικά για 375 ανθοπαραγωγούς το ποσό που αντιστοιχεί στον καθένα είναι πάνω από 27.000 ευρώ. Και καλά να αποζημιωθούν οι άνθρωποι αλλά τόσο δυσανάλογα με τους κτηνοτρόφους; Καλά για τους αγρότες δεν υπάρχει σάλιο.
Απάντηση25-05-2020 20:53Καλλια
Αν επιμείνει στα 100 κιλά ανά ζώο δεν θα πάρει κανείς τίποτα γιατί τόση κοροϊδία 480 εκ ευρώ πήρε από την ευρωπαϊκή ένωση γιατί δεν ενισχύει όλους τους κτηνοτρόφους. Πάντως ψήφους από κτηνοτρόφους δεν θα ξαναδεί ποτέ ο Μητσοτάκης.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)25-05-2020 20:17Γιώργος
Μια μέρα ποιο μήνα θα πιστωθει να πείτε
Απάντηση25-05-2020 14:34Παναγιωτης
Έχει γίνει πιο δυσκπλο απο το κυπριακο θέμα η ενώ σχέση των κτηνοτρόφων που θα κατάληξη αυτός ο Βορίδης έχει κουρασει τους παντες τόση κοροϊδία αν είναι δυνατόν...Κυριακό που είσαι δε χρειάζεσε τώρα ψήφους ε;
Απάντηση25-05-2020 13:22Γιάννης δρακ
Αυτή που παράγουν γάλα παράγουν και αρνιά η κατσίκια χωρίς γάλα αυτά δεν γίνονται.σωστα πράττει η κυβέρνηση.τι άλλο θένε οι μεσάζοντες δεν φτάνει που τα περνουν κομμάτι ψωμί.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)