Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το ποσό που εγκρίθηκε είναι μικρότερο από τα 31,7 εκατ. ευρώ που είχαν εγκρίνει οι Βρυξέλλες για την ειδική ενίσχυση, με τους κτηνοτρόφους να εκφράζουν την ανησυχία τους για το αν το ποσό που θα πάρουν θα είναι τελικά λιγότερο από τα 4 ευρώ ανά ζώο που τους έχουν ανακοινώσει.
Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει:
«Εγκρίνουμε την δέσμευση πίστωσης ύψους ( 30.155.000,00€) τριάντα εκατομμύρια εκατόν πενήντα πέντε χιλιάδες Ευρώγια την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του Προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Ειδικός φορέας 1029-501. -0000000, Λογαριασμός2390901002-οικ. έτους 2020για την “κάλυψη δαπάνης για τη χορήγηση άμεσης επιχορήγησης μέσω κρατικής ενίσχυσης στον τομέα της Αιγοπροβατοτροφίας σύμφωνα με την C(2020)1863 final της 19-03-2020 ανακοίνωση της Επιατροπής Προσωρινό Πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19”»
Εν τω μεταξύ το ζήτημα αυτό συζητήθηκε μεταξύ του κ. Βορίδη με τον βουλευτή Λάρισας Χρήστο Κέλλα, ενώ αναφορά έγινε και στον καταρροϊκό. Συγκεκριμένα, για το ζήτημα του καταρροϊκού, ο υπουργός ενημέρωσε ότι αναμένεται η πληρωμή των κτηνοτρόφων μετά την αποστολή των καταστάσεων των δικαιούχων από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λάρισας και την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ το αμέσως προσεχές διάστημα.
Αναλυτικότερα, στο σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται:
Δρομολογήθηκε πληρωμή για καταρροϊκό, ακολουθεί το 4ευρω λόγω πανδημίας
Τη διαβεβαίωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για επίσπευση καταβολής των αποζημιώσεων ΠΣΕΑ του 2017 σε παραγωγούς του Νομού Λάρισας, εξασφάλισε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, ο οποίος είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους παραγωγούς των Τεμπών και της Ελασσόνας, επισκέφθηκε το ΥΠΑΑΤ μεταφέροντας εκ νέου την επιτακτική ανάγκη να πληρωθούν άμεσα οι αποζημιώσεις για τις ζημιές, που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους το 2017, όπως άλλωστε έγινε στους άλλους νομούς της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκονται σε αναμονή πληρωμής οι παραγωγοί των Νομών Λάρισας, Τρικάλων, Χαλκιδικής και Κιλκίς, τη στιγμή, μάλιστα, που οι σχετικές καταστάσεις και τα ποσά πληρωμής έχουν ήδη αναρτηθεί στους αντίστοιχους Δήμους.
Η συνάντηση Κέλλα – Βορίδη πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη συνεδρίαση της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ με την αντίστοιχη του ΕΛΓΑ, στην οποία, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και η εκκρεμότητα καταβολής των αποζημιώσεων ΠΣΕΑ του ’17. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε τον κ. Κέλλα ότι το ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ και τον ΕΛΓΑ, θα εξετάσουν κάθε δυνατότητα εξεύρεσης πόρων, προκειμένου να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που εκκρεμούν.
Οι απαντήσεις του ΥΠΑΑΤ για τον καταρροϊκό και το 4ευρω
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κέλλας έθεσε επιπλέον τα ζητήματα της αποζημίωσης για τον καταρροϊκό και της καταβολής των 4 ευρώ για την απώλεια εισοδήματος λόγω της πανδημίας, που απασχολούν τους κτηνοτρόφους του Νομού και εκκρεμούν. Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι, για τον καταρροϊκό, αναμένεται η πληρωμή των κτηνοτρόφων μετά την αποστολή των καταστάσεων των δικαιούχων από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λάρισας (ίσως και εντός της ημέρας) και την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ το αμέσως προσεχές διάστημα. Για το 4ευρω ανέφερε ότι εκκρεμεί η υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, μετά την οποία θα ακολουθήσει η διαδικασία καταβολής των χρημάτων.
Χρήστος Κέλλας: «Βούληση του υπουργείου η επίσπευση των αποζημιώσεων»
Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ δήλωσε:
«Για μια ακόμη φορά, μετέφερα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την επιτακτική ανάγκη αποζημίωσης των παραγωγών του Νομού μας, μέσω ΠΣΕΑ, για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους το 2017. Μπορεί οι αιτήσεις να υποβλήθηκαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο και η διαδικασία που ακολουθεί να είναι χρονοβόρα, όμως οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις, τη στιγμή, μάλιστα, που βρισκόμαστε στην τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατά την οποία οι παραγωγοί των Τεμπών και της Ελασσόνας έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες εισοδήματος εξαιτίας των ζημιών στην παραγωγή τους.
Συγχρόνως, έθεσα στον Υπουργό τα ζητήματα των αποζημιώσεων για τον καταρροϊκό πυρετό και την πανδημία του κορονοϊού, δύο ζωτικής σημασίας θέματα για τους κτηνοτρόφους μας, η πληρωμή των οποίων έχει καθυστερήσει σημαντικά. Έπειτα από τις απαντήσεις που έλαβα από τον κ. Βορίδη, αισιοδοξώ ότι θα καταβληθούν άμεσα οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις, προς ηθική, κυρίως, ικανοποίηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας, οι οποίοι αναμένουν τα λιγοστά αυτά χρήματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα».
H ανακοίνωση του υπουργείου από την συζήτηση στη Βουλή
Προσδιορίζουμε τη ζημία και την κατανέμουμε με έναν δίκαιο και ορθολογικό κριτήριο
Σαφή απάντηση στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται υπέρ της στήριξης των γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση.
Ο κ. Βορίδης υπεραμύνθηκε για μία ακόμη φορά της βασικής επιλογής της Κυβερνήσεως για την ενίσχυση των πληττόμενων κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής.
Στη συνέχεια, ο Υπουργός απαρίθμησε για πολλοστή φορά τα σύνολο των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί υπογραμμίζοντας ότι «συγκεντρωτικά, αυτή τη στιγμή μιλάμε για 104.000.000, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα».
Ειδικά για την αιγοπροβατοτροφία ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Εξεδόθη -μετά από συμφωνία και του Γενικού Λογιστηρίου- η Υπουργική Απόφαση, με την οποία ενισχύονται οι αιγοπροβατοτρόφοι με 30.155.000 ευρώ».
Σε ό,τι αφορά τις σχετικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (για την αποκατάσταση των πληγέντων) ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η παρούσα ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεν ακολουθεί την πολιτική των προκατόχων της αλλά προσεγγίζει το όλο θέμα με βάση τον αριθμό των πωλήσεων, τις τιμές, τη μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης, τη συνολική επίπτωση σε κάθε κλάδο. «Προσδιορίζουμε τη ζημιά και την κατανέμουμε με ένα δίκαιο και ορθολογικό κριτήριο» συμπλήρωσε.
Έκανε τέλος σαφές ότι από τη στιγμή που υπάρχει πλήρης εικόνα της διαταραχής που έχει προκύψει και λαμβάνεται απόφαση για την ενίσχυση απαιτούνται 3 – 4 μήνες μέχρι να λάβουν τα χρήματά τους οι παραγωγοί διότι η απόφαση αυτή πρέπει να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να επιστρέψει και να πάει στο Γενικό λογιστήριο. Και μετά από την πρώτη αυτή απόφαση έπεται και δεύτερη η οποία ουσιαστικά εφαρμόζει το μέτρο δίδοντας την εντολή εφαρμογής του μέτρου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με το άνοιγμα του πληροφοριακού συστήματος για το οποίο απαιτείται χρόνος.
Απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση αναφορικά με το σύνολο των μέτρων που ήδη λαμβάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να αποζημιωθούν και να ενισχυθούν οι αγρότες που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία στην κεντρική Εύβοια, ο κ. Βορίδης σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Έχει ήδη ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία, ακολουθεί η διαδικασία της συντάξεως πορισμάτων, ενστάσεων και μετά η καταβολή των αποζημιώσεων».
Πρόσθεσε δε ότι οι ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, αποθηκευμένα προϊόντα αλλά και αυτές σε αρδευτικά συστήματα, γεωργικές αποθήκες, εγκαταστάσεις και στάβλους θα καλυφθούν από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις και συμπλήρωσε ότι άλλες ζημιές μη καλυπτόμενες μπορούν να συμπεριληφθούν στον αποζημιωτικό μηχανισμό των de minimis του Υπουργείου.
Σε ό,τι αφορά τον χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων, ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι «αυτή θα γίνει αμέσως μετά την παραλαβή του αρχείου ΟΣΔΕ από τον ΕΛΓΑ και θα επισπευστεί κατά το ταχύτερο δυνατό».
Παράλληλα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε και σε μια σειρά ζητημάτων τα οποία προέκυψαν από τη θεομηνία και αφορούν τις ζημιές στην αγροτική οδοποιία αλλά και αυτές που επηρεάζουν την παραγωγικότητα των χωραφιών εξαιτίας φερτών υλικών εξαιτίας του «συγκλονιστικού» όπως το χαρακτήρισε, μεγέθους της καταστροφής.
Σχετικά με τις καταστροφές σε αγροτικούς δρόμους, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεννόησης με το υπουργείο Εσωτερικών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση «προκειμένου να δούμε τα κονδύλια που απαιτούνται για να επιδιορθωθούν».
Αναφορικά με τα φερτά υλικά δήλωσε ότι «έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τον ΕΛΓΟ για να προχωρήσει σε εδαφολογικές εξετάσεις που θα μας δείξουν αν έχουμε αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας του εδάφους. Στην περίπτωση αυτή, προφανώς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αποκατασταθεί κατά το δυνατόν το έδαφος προκειμένου να αποκατασταθεί η παραγωγική δυνατότητα».
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 25 Αυγούστου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές της κεντρικής Εύβοιας προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής που είχε συντελεστεί και να συνομιλήσει με αυτοδιοικητικούς και εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής στη βάση της καλύτερης και της ταχύτερης δυνατής επίλυσης των προβλημάτων που ανέκυψαν εξαιτίας των πρωτοφανών πλημμυρικών φαινομένων.
03-09-2020 15:57Παναγιωτης
Γιατί δε λέτε ότι η πληρωμη για τα 4 ευρώ θα παει Νοέμβρη φοβάστε; ανίκανοι ακόμη κορπιδεβετε;
Απάντηση03-09-2020 12:58Λευτέρης
Πάλι βρήκαν να κόψουν αντί να δοσουν κάτι παραπάνω ντροπή και ντροπή αισχος
Απάντηση02-09-2020 12:02D flip flop
Σωθήκαμε...
Απάντηση