BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Η πρώτη ρομποτική ταΐστρα σε ελληνική μονάδα με ζωικό κεφάλαιο 700 αγελάδες

Ηρεμία στο στάβλο και καλύτερη ανάπτυξη στα μοσχαράκια υπόσχεται το ρομποτικό Lely Calm.

20-37_24

24
0

Μια µηχανική… αγελάδα, που µπορεί να τα ταΐζει όλο το 24ωρο, χωρίς ανθρώπινη παρουσία και ταυτόχρονα να παρέχει κρίσιµες πληροφορίες για την καλύτερη παρακολούθηση της υγείας τους, «φροντίζει» εδώ και λίγες εβδοµάδες τα µοσχαράκια µιας αγελαδοτροφικής εκτροφής, στο Παραλίµνιο Σερρών.

Πρόκειται για το πρώτο ροµποτικό σύστηµα αυτόµατου ταΐσµατος των προς απογαλακτισµό µοσχαριών που έχει τοποθετηθεί στην Ελλάδα και βρίσκεται στην εκµετάλλευση του αγελαδοτρόφου Γιώργου Λιάρα. Το ροµπότ της Lely τοποθετήθηκε στη φάρµα στο τέλος Νοεµβρίου του 2020 και από τις αρχές ∆εκεµβρίου άρχισε να λειτουργεί, στην αρχή µε περίπου 20 µοσχαράκια, τα οποία εκπαιδεύτηκαν γρήγορα για το πώς µπορούν να θηλάζουν από το µηχανικό θήλαστρο.

«Αποφάσισα να επενδύσω στο ροµποτικό γιατί έβλεπα αυτό που έκανα εγώ, να ταΐζω δηλαδή τα ζώα στις 8 το πρωί και στις 4 το απόγευµα, δεν µου άρεσε. Τα µοσχάρια µεταξύ τους είχαν µεγάλο πρόβληµα. Γινόταν ανταγωνιστικά κι επιθετικά το ένα προς το άλλο. Ήθελα λοιπόν να πάρω οπωσδήποτε αυτό το µηχάνηµα, ώστε να φέρω ηρεµία στο στάβλο και, ήδη, το έχω καταφέρει», εξηγεί ο κ. Λιάρας και σπεύδει να προσθέσει ότι και ως ανάπτυξη τα ζώα παρουσιάζουν µεγαλύτερη από ό,τι ήταν στο τάισµα µε το παραδοσιακό κουβαδάκι, γιατί, πλέον «τρώνε την ώρα που θέλουν εκείνα και όχι την ώρα που µπορώ ή θέλω εγώ».

 

Τάισµα ανάλογα µε το ηλικιακό στάδιο

Για την καλύτερη διαχείριση των νεαρών µοσχαριών, το σύστηµα έχει σχεδιαστεί ώστε να τα χωρίζει σε δύο οµάδες, ανάλογα µε το ηλικιακό τους στάδιο. Αφού µάθουν να θηλάζουν στο πλαστικό θήλαστρο, τους βάζουν το ηλεκτρονικό κολάρο και τα τοποθετούν στο έναν από τους δύο χώρους που έχουµε διαµορφώσει. Εκεί θα µείνουν για έναν µήνα και θα πίνουν 6 λίτρα γάλα την ηµέρα, πάντα σε θερµοκρασία σχεδόν 42 βαθµών Κελσίου για να είναι ζεστό. Κατόπιν, επειδή το σωµατικό τους βάρος θα έχει αυξηθεί, θα µεταφερθούν στο δεύτερο χώρο και θα παραµείνουν για ακόµη έναν µήνα, µέχρι τον απογαλακτησµό τους, µε την ηµερήσια δοσολογία να είναι πλέον στα 8 λίτρα γάλα την ηµέρα.

«Με το ηλεκτρονικό κολάρο που φοράνε τα ζώα, το ροµποτικό σύστηµα µας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουµε πόσες επισκέψεις έχει κάνει το µοσχαράκι στο µηχανικό θήλαστρο, πόσα λίτρα γάλα έχει πιει κι από εκεί µπορούµε να καταλάβουµε και ποια είναι η υγεία του. ∆ιότι αν διαπιστώσουµε ότι δεν τρέφεται σωστά ειδοποιούµε τον κτηνίατρο να το δει µήπως χρειάζεται κάποια ιατρική περίθαλψη», διευκρινίζει ο κ. Λιάρας, συµπληρώνοντας πως «στόχος µας είναι να αναπληρώσουµε το ένστικτο της µητρότητας. Έχουµε µια ροµποτική αγελάδα 24 ώρες το 24ωρο στη διάθεση των µωρών και µπορούν να την εκµεταλλεύονται, χωρίς την ίδια στιγµή να στενοχωρούµε την πραγµατική τους µητέρα».

Η εκµετάλλευση του κ. Λιάρα είναι τόσο γαλακτοπαραγωγική, όσο και κρεοπαραγωγική. Αριθµεί συνολικά 700 ζώα, εκ των οποίων τα 200 είναι αρµεγώµενα µε µέσο στήσιµο στα 30 λίτρα την ηµέρα. Στόχος του είναι στα επόµενα χρόνια να το ανεβάσει στα 35 λίτρα την ηµέρα και για να το πετύχει αυτό εφαρµόζει πρόγραµµα γενετικής βελτίωσης, µε εσωτερική αναπαραγωγική διαδικασία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος